---
PERSBERICHT
Nummer: 268 HZ
Datum: 1 oktober 2008
Nieuw beleidskader jeugdzorg zet in op professionele zorgverlening
Het nieuwe beleidskader Jeugdzorg 2009-2012 van de provincie Fryslân zet in op het verder professionaliseren van de jeugdzorg. Het college van Gedeputeerde Staten stelde afgelopen dinsdag de hoofdlijnen voor de komende vier jaar vast. Zij zet in op een makelaarsrol van de provincie bij het invoeren van de Centra voor Jeugd en Gezin, snellere doorstroming in de verschillende vormen van jeugdzorg, meer aandacht voor effecten en minder regels. Het beleidskader geldt vanaf volgend jaar, maar moet eerst in het najaar nog definitief vastgesteld worden door Provinciale Staten.
Gedeputeerde Tineke Schokker stelt vast dat in de laatste vier jaren een goede stap voorwaarts is gemaakt in het zorgaanbod voor de jeugd en jongeren in Fryslân. Zij wil de professionalisering die in gang is gezet doorzetten in de komende vier jaar. Eerder al liet zij weten te streven naar een situatie waarin geen enkele jongere meer hoeft te wachten op zorg als hij of zij dat nodig heeft. Het College wil jeugdigen in Fryslân in een goede en veilige leefomgeving op laten groeien tot sociale en zelfredzame burgers, zo staat in het Coalitieakkoord.
Missie
Aansluitend op de landelijke missie wil de provincie belemmeringen in de ontwikkeling van jongeren oplossen of zo veel mogelijk beperken, zodat jeugdigen zich kunnen ontwikkelen tot zelfstandige, evenwichtige volwassenen. Schokker wil dat de zorg zoveel mogelijk georganiseerd is rondom de individuele cliënt, zo simpel mogelijk is en zo effectief mogelijk. De gedeputeerde wil kortere doorlooptijden in de keten van jeugdzorg, meer aandacht voor het resultaat van de zorg die geboden wordt en minder bureaucratie. Fryslân fungeert als pilotgebied voor minister Rouvoet om de ervaren regeldruk te verminderen.
Provinciale rol
Provincies hebben twee rollen in de jeugdzorg. Enerzijds zijn de provincies financier van het bureau jeugdzorg en de geïndiceerde jeugdzorg, anderzijds zijn zij regisseur in de keten van jeugdzorg. Fryslân heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd om een goede samenwerking tussen de partijen op poten te zetten. Die samenwerking werpt inmiddels zijn vruchten af. Goede voorbeelden daarvan zijn de onlangs gelanceerde provinciale wachtlijst en het project Jong in Fryslân dat dit jaar wordt afgerond.
Er is momenteel veel discussie over de rol van de provincies in de jeugdzorg en een mogelijke overheveling naar gemeenten. Schokker heeft daar een duidelijke mening over: "De jeugdzorg is belangrijk, maar gelukkig heeft maar een beperkt deel van jongeren die geïndiceerde vormen van extra zorg nodig. Fryslân is qua aantal inwoners vergelijkbaar met een stad als Rotterdam en dat is volgens mij een uitstekende schaal om de jeugdzorg te organiseren. Het in Fryslân overhevelen van verantwoordelijkheden zou betekenen dat 31 gemeenten verantwoordelijk worden voor deze specialistische taak. Dat zal de jeugdzorg niet beter zal maken. Laten we l eerst de evaluatie van de Wet op de jeugdzorg in 2009 afwachten en dan met elkaar verstandige beslissingen nemen. Wij kunnen in Fryslân goede afspraken maken met gemeenten en daar moeten we gewoon mee doorgaan. Want uiteindelijk gaat het maar om één ding, en dat is dat de jeugdzorg goed tot haar recht komt."
---- --
Provincie Friesland