KAS BANK

Maatregelen KAS BANK in verband met de huidige situatie op financiële markten

In verband met de recente gebeurtenissen op de financiële markten heeft KAS BANK direct aanvullende maatregelen genomen om de risico's voor haar cliënten en de bank tot het absolute minimum te beperken. Via brieven, Newsflashes en Service Updates zijn onze cliënten hierover reeds uitgebreid geïnformeerd.

KAS BANK hecht sterk aan transparantie. Daarom geven wij hier een overzicht van de belangrijkste maatregelen die wij, als aanvulling op onze bestaande risicosystemen, tot nu toe hebben genomen. Voor een nadere toelichting kunt u altijd telefonisch of via email contact opnemen met KAS BANK.

Risico's rondom securities lending
Securities lending, het lenen en uitlenen van effecten, is een onmisbaar onderdeel voor de soepele werking van effectenmarkten. In onze rol als clearing & settlement specialist nemen wij een vooraanstaande positie in op deze markt. Door de huidige financiële onrust is momenteel sprake van een hoger risicoprofiel bij securities lending. Daarom hebben wij, vanuit onze verantwoordelijkheid voor een soepele werking van de markt, een aantal aanvullende maatregelen genomen om de risico's rondom securities lending tot het absolute minimum te beperken. Bovendien garanderen wij in onze rol als Principal alle leenprogramma's voor onze securities lending cliënten. Desgewenst kunnen onze cliënten overgaan op de variant waarbij KAS BANK enkel optreedt als Agent.

Onze aanvullende maatregelen zijn:

1. Alle collateral wordt prepaid afgestort. Hierdoor lopen wij geen intraday risico op leenposities.

2. Alle financials zijn uitgesloten als collateral voor het lenen van effecten. Hiermee voorkomen wij dat het onderpand sterk in waarde fluctueert.

3. Uitlenen van financials blijft mogelijk voor onze automatic borrowing systemen. Hierdoor zijn onze cliënten verzekerd van een soepele afwikkeling van hun beurstransacties door KAS BANK.
4. Op alle collateral geldt een fors verhoogde haircut. Hiermee wordt voorkomen dat in het geval van uitwinning desondanks sprake is van een mogelijk tekort.

Zodra sprake is van een structurele stabilisatie van de markten, zal een deel van deze maatregelen weer worden beperkt of ingetrokken.

Risico's rondom liquiditeit
Vanwege de aard van onze werkzaamheden behoren wij tot de meest liquide banken in de markt. Bovendien hanteren wij een strikt conservatief beleid ten aanzien van de aan ons toevertrouwde middelen.


1. Onze `ijzeren voorraad' aan liquiditeit ligt fors boven het door toezichthouder De Nederlandsche Bank vereiste minimum bedrag. Bovendien kent de bank geen enkele afbetalingsverplichting die deze liquiditeit kan raken.

2. Bij het uitzetten van gelden hanteren wij een strikt limietenstelsel dat dagelijks wordt aangepast aan de meest actuele informatie. Tegelijkertijd hebben wij de vergoedingen op creditgelden aangepast. De algemene benchmarks (o.a. Eonia en Libor) weerspiegelen op dit moment namelijk onvoldoende de reële risico's in de geldmarkt.

3. Als onafhankelijke `pure player' treden wij op geen enkele manier op als actieve asset manager en lopen dus ook geen risico op dergelijke activiteiten. Wij zijn geen manager van money market funds, noch van enige andere vorm van gestructureerde liquiditeitenproducten. Onze securities lending programma's kennen evenmin enige vorm van dienstverlening in verband met money market funds, het accepteren van cash collateral en de zogenaamde `cash reinvestment' programma's.

Risico's rondom faillissementen
Bij surseance van tegenpartijen is het belangrijk dat afgegeven onderpand snel kan worden uitgewonnen en openstaande transacties correct worden afgehandeld.

Bij KAS BANK hebben wij op dit gebied een aantal extra maatregelen getroffen.

1. Tegenpartijen worden dagelijks gescreend door de onafhankelijke Risk Management functie binnen KAS BANK. Waar nodig worden limieten beperkt of ingetrokken. Naar aanleiding van de surseance van Lehman is voor een aantal tegenpartijen de bevoorschotting op nul gezet. Daardoor wordt op deze partijen geen extra risico gelopen in geval van surseance.

2. Bij surseances worden settlements door KAS BANK apart gemonitord en in overleg met onze relaties afgewikkeld. Ten tijde van de surseance van Lehman Brothers hebben wij zowel de on-exchange als off-exchange effectentransacties van onze cliënten zonder problemen verzorgd. De Europese infrastructuur van de clearing functioneert tot vandaag toe eveneens zonder problemen. In samenwerking met de Europese Central Securities Depositories (CSD) en Clearing Houses garandeert KAS BANK als (General) Clearing Member de aangesloten Trading Members. Dit mechanisme heeft onder de hoog volatiele beurzen van de afgelopen weken goed gewerkt. De informatievoorziening en continuïteitsplannen voor een zo stabiel mogelijke afwikkeling tussen KAS BANK en de Europese infrastructuur zijn eveneens betrouwbaar gebleken.
3. Transacties in vreemde valuta worden door ons via een apart systeem afgewikkeld. Alle posities worden genetteerd waardoor het risico voor KAS BANK, en daarmee indirect voor onze cliënten, beperkt is en passend binnen ons gehele limietenstelsel.

Gescheiden bewaarneming van effecten en derivaten Alle aan KAS BANK toevertrouwde effecten en derivaten zijn ondergebracht in juridisch van de bank gesepareerde entiteiten, zowel binnen Nederland als daarbuiten. Deze entiteiten hebben als taakopdracht uitsluitend de bewaring van effecten en derivaten ten behoeve van achterliggende cliënten. In bewaring gegeven effecten en derivaten blijven daardoor altijd buiten de boedel van KAS BANK.

Overig
De solvabiliteit van KAS BANK ligt ruim boven onze doelstelling van 12,5 procent voor de BIS-ratio. Bovendien bestaat deze vrijwel geheel uit het sterkste, zogenaamde Tier-1 vermogen. Onze solvabiliteit behoort daarmee tot de sterkste in de markt.

Graag benadrukken wij nogmaals dat KAS BANK geen beleggingen bezit in risicovolle assets. Wij zijn evenmin betrokken bij actief asset management of actieve handel voor eigen rekening. Mede hierdoor is sprake van een blijvend laag risicoprofiel van de bank.