Ingezonden persbericht
Computergebruikers opgelicht met nepantivirussoftware
Gratis antivirussoftware is zelf virus
Amsterdam, 2 oktober 2008 - De afgelopen weken is er een explosieve hoeveelheid aan zogenaamde nepantivirussoftware in omloop gebracht door cybercriminelen, zo constateert G DATA Security. Doordat computergebruikers de namaakantivirussoftware installeren op hun computer, worden virussen verspreid en kunnen cybercriminelen de controle over computers overnemen.
Cybercriminelen plaatsen kwaadaardige programma's op gehackte websites en als computergebruikers zonder goede beveiliging op hun computer deze websites bezoeken, wordt ongemerkt een virus op de computer geplaatst. Het programma meldt vervolgens dat het een infectie heeft vastgesteld die alleen onschadelijk kan worden gemaakt met een ander, schadelijk, programma. Doordat mensen dit programma installeren en hun gegevens invoeren, krijgen cybercriminelen toegang tot de persoonlijke gegevens en soms creditcardinformatie van de nietsvermoedende computergebruiker. In sommige gevallen krijgen criminelen zelfs controle over de hele pc, door een zogenaamde 'zombie' van de computer te maken. Op deze manier wordt de computer ingezet voor schadelijke doeleinden, zoals het verspreiden van spam.
"De hele business van online criminelen is gericht op het verkrijgen van maximale winst", zegt Ralf Benzmüller, manager van G DATA Security Labs. "Dit soort praktijken hebben in het verleden blijkbaar veel vruchten afgeworpen. Dat blijkt uit de grote toename van namaakantivirussoftware gedurende de afgelopen weken en maanden. Slachtoffers van deze aanvallen zijn voornamelijk computergebruikers zonder goede beveiligingssoftware of mensen die niet de laatste versie van een browser en besturingssysteem geïnstalleerd hebben."
Vier tips van de G DATA-experts om virussen te voorkomen:
1. Gebruik alleen de nieuwste versie van beveiligingsprogramma's. Oude of verlopen testversies, of beveiligingssoftware zonder recente updates bieden onvoldoende bescherming tegen virussen.
2. Schakel nooit de http-filters uit. Http-filters onderzoeken de inhoud van webpagina's op virussen voordat ze de browser bereiken.
3. Zorg altijd dat je de meest recente versie van je besturingssysteem en browser geïnstalleerd hebt en installeer updates regelmatig.
4. Deactiveer actieve browser content. Javascript, Active-X en andere onderdelen worden vaak gebruikt om ongemerkt virussen te installeren.
Meer informatie en tips kun je vinden in het white paper van G DATA False alarm 2.0 - how rogue antispyware works.
Over G DATA Security
G DATA Security is een specialist in internetbeveiliging en een pionier op het gebied van virusbescherming. G DATA ontwikkelde ruim 20 jaar geleden al zijn eerste antivirusprogramma. Geen enkele andere Europese beveiligingsleverancier heeft de afgelopen vijf jaar meer nationale en internationale testoverwinningen geboekt dan G DATA. Zo won G DATA in 2007 en 2008 in Nederland onder meer tests van de Consumentenbond (Beste Koop) en van computerblad PCM (Beste Koop en Beste Product).
Als kwaliteitsleider combineert G DATA de beste beveiligingstechnologieën ter wereld in zijn producten. Voorbeelden hiervan zijn de DoubleScan-technologie met twee onafhankelijke virusscanners of de real time beveiliging van het OutbreakShield. De productportfolio van G DATA Security omvat beveiligingsoplossingen voor eindgebruikers, middelgrote en grote ondernemingen.
G DATA beveiligingsoplossingen zijn beschikbaar in de VS, Japan, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië, Spanje, Canada, Polen, Korea, Nederland, België, Oostenrijk, Zwitserland, Hongarije en Luxemburg. Het hoofdkantoor van het bedrijf is gevestigd in Bochum (Duitsland).
Meer informatie is te vinden op
Afbeeldingen kunnen worden gedownload via deze link: