Gemeente Capelle a/d IJssel
Jongerenenquête 'Veilig Opgroeien' van start
De tweede editie van de Capelse jongerenenquête is op 2 oktober gestart. Alle Capelse jongeren tussen 12 en 18 jaar kunnen meedoen aan een internetenquête. De enquête gaat over hoe de jongeren hun gezin, school, vrienden en de wijk ervaren. Het doel van de enquête is het in kaart brengen van risicofactoren voor Capelse jongeren. Daarmee wordt een preventieplan opgesteld waarmee bekeken wordt welke risicofactoren in de wijk het eerste aangepakt moeten worden. Dit gebeurt in overleg met de diverse partijen die actief zijn in de buurten en wijken.
De jongerenenquête
De jongeren krijgen een brief thuisgestuurd met het verzoek mee te doen aan de internetenquête. Vanaf 2 oktober staat de enquête ruim een maand online. Als beloning kunnen de jongeren een i-Pod of een Playstation Portable winnen. De gemeente heeft zichzelf ten doel gesteld om deze enquête minimaal één keer in de drie jaar te doen. In 2006 deden ruim 2000 van de 5000 aangeschreven Capelse jongeren mee aan de enquête. Op basis van die uitkomsten is voor de Hoeken en de Hoven/Wiekslag een buurtprofiel en preventieplan opgesteld. Dit plan is inmiddels in uitvoering.
Veilig opgroeien
De uitkomsten van de enquête worden gebruikt voor het Capelse programma 'Veilig Opgroeien'. Dit is de naam van een methode die wordt ingezet om het opgroeien in Capelle nog veiliger en prettiger te maken. De methode is ook bekend onder de Amerikaanse naam Communities that Care(CTC). Het uitgangspunt van CTC is dat de kans op problemen op latere leeftijd vermindert als kinderen zo veilig mogelijk opgroeien.
Samenwerking met Verwey-Jonker Instituut
Capelle werkt voor de jongerenenquête samen met het Verwey-Jonker Instituut. Het Verwey Jonker Instituut heeft Capelle gevraagd mee te werken aan een meerjarig landelijk onderzoek naar de effecten van CTC. Vanwege dit onderzoek vindt de Capelse enquête iets eerder plaats dan gepland. Naast Capelle aan den IJssel worden ook een aantal andere gemeenten onderzocht waaronder Gouda, Spijkenisse, Middelburg. Dit onderzoek wordt in samenwerking gedaan met de Vrije Universiteit en het Nederlands Jeugdinstituut.
Noot voor de redactie/