Gemeente Beverwijk


02-10-2008 Bijstandsbeleid in Beverwijk:
Prestaties op orde, onvoldoende zicht op uitvoering

De rekenkamercommissie van de gemeente Beverwijk heeft onderzoek gedaan naar de uitvoering van de Wet werk en bijstand (Wwb) door de gemeente. Het onderzoek heeft zich gericht op de vraag of de uitvoering door de gemeente Beverwijk doeltreffend en doelmatig is geweest. Beverwijk lijkt redelijk succesvol met de re-integratie van bijstandsgerechtigden. Het ontbreekt echter aan inzicht op de uitvoering.

Uit het onderzoek dat de rekenkamercommissie van de gemeente Beverwijk naar de uitvoering van de Wwb heeft gedaan, blijkt dat de doeltreffendheid van het beleid in de periode 2004 -2007 moeilijk is vast te stellen. Hiervoor ontbreekt de benodigde informatie. In vergelijking met omringende gemeenten in de IJmond en met vergelijkbare gemeenten in de rest van het land, komen de resultaten grotendeels overeen. De ontwikkeling van het bijstandsvolume is gunstiger in Beverwijk, maar het is onduidelijk of dit komt door beleid van de gemeente of werkgelegenheidsontwikkeling in de regio. Uit het onderzoek is gebleken dat de gemeente het re-integratiebudget niet volledig benut. De gemeente zou op basis van het budget dus meer inspanningen voor re-integratie kunnen leveren. Managementrapportage en beleidsinformatie beperken zich tot het monitoren van de instroom en uitstroom uit de bijstand. Medewerkers genieten veel vrijheid bij het uitoefenen van hun taken. Het onderzoek toont echter aan dat het ontbreekt aan inzicht in hoe de re-integratie verloopt en welke resultaten hiermee gehaald worden. Er is ook weinig sprake van politieke sturing.

Op basis van het onderzoek heeft de rekenkamercommissie enkele aanbevelingen geformuleerd. De voornaamste aanbevelingen zijn:

Inzicht in de uitvoering
De rekenkamercommissie beveelt aan om de uitgangssituatie en de kenmerken van het cliëntenbestand helder in beeld te brengen en vast te leggen. Daarnaast beveelt de rekenkamercommissie aan om te starten met het systematisch evalueren van de resultaten van trajecten en re-integratiebureaus.

Helder beleid
Ten aanzien van het beleid stelt de rekenkamercommissie voor om de doelen meetbaar te formuleren en zodanig dat duidelijk wordt waar de gemeente de prioriteit aan geeft.