Nederlandse Hartstichting

Persbericht: Nederlandse Hartstichting

investeert in toponderzoek
Open brief aan Tweede Kamer m.b.t. Wet op Orgaandonatie

2-10-2008

Namens Diabetes Fonds, Astma Fonds, Maag Lever Darm Stichting, Nierstichting en de Nederlandse Hartstichting

Geachte leden van de Tweede Kamer,

Morgen debatteert u met minister Klink over het nijpend tekort aan donororganen. In feite gaat het daarmee over de toekomst van alle ernstig zieke mensen die hoopvol wachten op een nieuw hart, een nieuwe long, een nieuwe lever of een nieuwe nier.

10 jaar na de totstandkoming van de Wet op Orgaandonatie is het ondanks alle inspanningen niet gelukt het belangrijkste doel - het vergroten van het aantal donororganen - te realiseren. Het meest schrijnende gevolg is wel dat vele wachtende patiënten het hierdoor letterlijk niet hebben gehaald en zijn overleden.

Om het donortekort structureel op te lossen, kwam dit jaar op initiatief van de Nierstichting het Masterplan Orgaandonatie tot stand. Dit initiatief werd door uw Kamer ondersteund.

De Coördinatiegroep Orgaandonatie - de adviesraad van de minister van VWS onder voorzitterschap van Jan Terlouw - die dit Masterplan ontwikkelde, pleit voor een systeem van Actieve Donorregistratie. Dit betekent dat elke Nederlander van 18 jaar en ouder, die zich nog niet heeft geregistreerd, opnieuw wordt gevraagd zijn/haar keuze kenbaar te maken. Wie niet reageert wordt als donor geregistreerd en daarvan schriftelijk op de hoogte gesteld.

Minister Klink heeft dit voorstel echter afgewezen en heeft een ander plan voorgesteld, waarin de nabestaanden een dominantere rol wordt toegekend. Dit betekent dat in méér gevallen dan nu de nabestaanden de beslissing moeten nemen. Gezien het hoge aantal weigeringen door nabestaanden waarvan nu in de praktijk al sprake is, betekent dit dat er nóg minder organen voor transplantatie beschikbaar komen dan nu. Met andere woorden, geen verbetering, maar juist een verslechtering!

Wij pleiten voor een systeem dat het tekort aan orgaandonoren daadwerkelijk en structureel aanpakt: Actieve Donorregistratie. De ernst van de problematiek rechtvaardigt een aanpak die minder vrijblijvend is dan het huidige en het door de minister voorgestelde systeem.

Om dit te bereiken, bent u als leden van het parlement nu aan zet. Daarom doen wij een beroep op u. U kunt ervoor zorgen dat we over enkele jaren niet opnieuw dezelfde trieste balans moeten opmaken. U kunt voorkomen dat de politieke discussie over zo'n belangrijk maatschappelijk vraagstuk niet verzandt in een technische discussie, in het uitspreken van intenties en het doorschuiven van het probleem. Daarom verzoeken wij u er alles aan te doen dat wachtende patiënten - voor wie een donororgaan vaak nog de enige redding is - niet de dupe worden van het voorliggende kabinetsbesluit.
Stem voor Actieve Donorregistratie.

Hoogachtend,

Bert Kuipers, Directeur Diabetes Fonds

Michael Rutgers, Directeur Astma Fonds

Hans Stam, Directeur Nederlandse Hartstichting

Hans Vroom, Directeur Maag Lever Darm Stichting

Paul Beerkens, Directeur Nierstichting Nederland