Gemeente Eemnes

Persberichten

GGD Eemland en GGD Midden-Nederland gaan samen

Het wachten is nu nog op het besluit van de colleges en gemeenteraden. Mochten ook zij positief beslissen, dan gaan beide GGDen vanaf 1 januari 2009 verder onder de naam GGD Midden-Nederland. Eén GGD voor 28 gemeenten met 900.000 inwoners. De GGD Midden-Nederland is daarmee, qua grootte, de derde GGD van Nederland.

Het samengaan is een logische stap. De beide GGDen werkten al veel samen op het gebied van ICT, infectieziektebestrijding, bevolkingsonderzoeken en campagnes. Dit bood beide vele voordelen qua kosten, kennis en werk. Nu beide GGDen samengaan nemen deze voordelen alleen maar verder toe. De meerwaarde zit vooral in kwaliteit, continuïteit en specialisatie: Een groter werkgebied, en tóch dichtbij de gemeente. De GGD zit met iedere gemeente afzonderlijk om de tafel om samen te werken aan een gezondere gemeente. Iedere gemeente heeft daarbij zo zijn eigen ideeën en oplossingen voor zijn gezondheidsproblemen. Amersfoort is tenslotte Loenen aan de Vecht niet. Een grote GGD die in alle gemeenten meepraat, maakt het mogelijk om te kunnen praten over verschillende oplossingen, met praktijkvoorbeelden uit andere gemeenten. Er ontstaat dan een soort kenniscentrum. beamen beide voorzitters van de GGDen, dhr. Verkroost (wethouder van Maarssen) en dhr. van Benthem (burgemeester van Eemnes).

Met het samengaan ontstaat er een GGD met 275 medewerkers,waarvan 175 van Midden-Nederland en 100 uit Eemland. Er vallen daarbij geen gedwongen ontslagen. De hoofdvestiging wordt de Dreef in Zeist, waar de ondersteunende functies worden ondergebracht. De vestiging aan de Zonnehof in Amersfoort blijft bestaan voor alle publieksfuncties waaronder Jeugdgezondheidszorg, reizigersvaccinatie, TBC en SOA bestrijding en Sociaal Medische Advisering, Technische hygiënezorg en Openbare Geestelijke Gezondheidszorg. Daardoor verandert er voor alle inwoners van de Eemland-gemeenten niets.

Het nieuwe werkgebied van de GGD gaat bestaan uit de 28 gemeenten: Abcoude, Amersfoort, Baarn, Breukelen, Bunnik, Bunschoten, De Bilt, Eemnes, Houten, Leusden, Loenen, Lopik, Maarssen, Montfoort, Nieuwegein, Oudewater, Renswoude, Rhenen, De Ronde Venen, Soest, Veenendaal, Vianen, Wijk bij Duurstede, Woerden, Woudenberg, IJsselstein, Utrechtse Heuvelrug en Zeist. Maar voordat dit zover is moeten alle colleges en gemeenteraden er mee in stemmen. Dan pas kunnen beide GGDen samen werken aan een gezonde Utrechtse regio dichtbij gemeenten.

(Gepubliceerd 29-09-2008)