Gemeente Almere

Almere en MVRDV samen voor Schaalsprong Almere 2030

02-10-2008

aansnijden taart voor samenwerking schaalsprong Architectenbureau MVRDV gaat een wezenlijke bijdrage leveren aan de groei van Almere. De verwachte groei van 60.000 woningen en 100.000 arbeidsplaatsen, maakt Almere - met 350.000 inwoners in 2030 - de vijfde stad van Nederland.

De groei van de stad biedt kansen om nieuwe stedelijke kwaliteiten aan de stad toe te voegen en gaat gepaard met grote investeringen in infrastructuur en openbaar vervoer. Winy Maas, één van de oprichters van MVRDV, zal leiding geven aan het `nieuwe' atelier: een samenwerkingsverband tussen gemeente Almere en MVRDV. Vandaag gaven Winy Maas, wethouder Adri Duivesteijn en directeur structuurvisie Henk Meijer de aftrap voor de samenwerking voor de `Schaalsprong Almere 2030'.

Almere heeft met het rijk afgesproken te onderzoeken of en hoe de stad kan groeien. Dit onderzoek moet resulteren in een structuurvisie en de ondertekening van een Integraal Afspraken Kader eind 2009. MVRDV werkt mee aan de ontwikkeling van de structuurvisie; een raamwerk voor de toekomst, waarin principiële keuzes worden uitgewerkt in een inspirerend ruimtelijk plan. Duurzaamheid en flexibiliteit - vertaald in de `Almere Principles': zeven uitgangspunten voor een economisch, ecologisch en sociaal duurzaam Almere - zijn leidende principes bij het ontwerp van een structuurvisie.

Met de komst van Winy Maas is het `team structuurvisie' compleet en is sturing van het atelier verankerd. Directeur structuurvisie Henk Meijer gaf aan blij te zijn met dit `zwaargewicht': "We gaan een boeiende en inspirerende periode tegemoet. De schaalsprong van Almere is een unieke opgave. We zullen deze opgave samen, met veel enthousiasme en passie, invulling geven. Ik heb veel vertrouwen in de samenwerking."

Op 23 oktober worden de resultaten van de verkenningen - verkenningen die nodig zijn voor de ontwikkeling van een stedelijk concept - gepresenteerd en overhandigd aan minister Jacqueline Cramer. Deze overhandiging vormt het startsein voor integratie van de verkenningen in een boeiende, uitdagende structuurvisie.

Het is niet de eerste keer dat MVRDV participeert in gemeentelijke projecten: het bureau heeft onder andere studies verricht naar duurzame groei in Almere Hout en het Homeruskwartier, naar de A6 en naar een drijvende woonbuurt in de haven van Pampus. Recent is bekend gemaakt dat MVRDV een deel van het Olympiakwartier zal ontwikkelen, een stedelijke wijk met hoge dichtheid en variëteit.

Daarnaast is MVRDV betrokken bij soortgelijke projecten elders in de wereld. Het bureau heeft vaker een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van new towns. In China zijn de Xinjin waterstad bij Chengdu en het TEDA project in Tianjin in aanbouw, beiden grootschalige duurzame stedenbouw. In Logrono, Noord-Spanje heeft MVRDV net groen licht gekregen voor de aanbouw van een ecologische stadsuitbreiding. Een ander inspirerend voorbeeld is het project over de toekomst van `Grand Paris', dat is toegewezen door de Franse president Nicolas Sarkozy en de burgemeester van Parijs Bertrand Delanoë.