Gemeente Twenterand


Unieke aanpak Twente bij Centra voor Jeugd en Gezin

Twente is de eerste regio waar bij de ontwikkeling van de Centra voor Jeugd en Gezin (CJG's) nadrukkelijk de nieuwe landelijke aanpak van kindermishandeling wordt betrokken. Het gaat om de zogenoemde RAAK aanpak Kindermishandeling met als doel kindermishandeling te voorkomen en te bestrijden. De Centra voor Jeugd en Gezin gaan een belangrijke rol spelen in het voorkomen van kindermishandeling. Ze verbeteren de samenwerking rond vroegsignalering, beschikbaarheid van snelle hulp, ondersteuning bij de opvoeding van kinderen en verhoogde deskundigheid van professionals. Per 1 september is het project CJG Twente van start gegaan. Een project van 14 Twentse gemeenten en de provincie Overijssel.

Alle gemeenten hebben de opdracht vanuit het rijk (programmaministerie Jeugd en Gezin) om te komen tot een Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Het CJG is te zien als een herkenbaar punt of loket waar ouders en kinderen gemakkelijk, snel en goed terecht kunnen met al hun vragen over opvoeden en opgroeien. In elke gemeente kan dit loket een andere vorm krijgen, afhankelijk van de lokale behoefte en mogelijkheden.

In ieder geval zullen alle Twentse gemeenten het werken met effectief bewezen programma's, zoals Triple P, ondersteunen. Triple P staat voor Positief Pedagogisch Programma. Het is een uitgebreid wetenschappelijk effectief bewezen programma dat ouders met kinderen en jongeren ondersteunt in de opvoeding.

Krachten bundelen
In de regio Twente werken gemeenten, provincie Overijssel en instellingen op het gebied van opvoed- en opgroeiondersteuning al enige tijd veelvuldig samen. Veel instellingen die ouders ondersteuning bieden bij hun opvoedtaak werken immers ook op regionaal niveau. De veertien Twentse gemeenten hebben met de provincie Overijssel de handen in een geslagen om voor gemeenteoverstijgende zaken rond de CJG's de samenwerking te verdiepen en de krachten te bundelen. Op basis van een projectplan met tien actielijnen werken de Twentse gemeenten de komende periode gezamenlijk met alle betrokken instellingen aan het optimaliseren van de samenwerking en het versterken van de kwaliteit van het opvoed- en opgroeiaanbod.

In 2011 moeten alle ouders en kinderen binnen Twente terecht kunnen bij een CJG in hun eigen gemeente voor informatie en advies bij opgroei- en opvoedvragen.