FNV

2-10-2008

Ook ANBO sluit homo-hetero alliantie

Ouderenbond ANBO gaat alles doen om te zorgen dat ouderen ook gewoon homo kunnen zijn. Minister Plasterk (OCW) geeft daarvoor in 2008 en 2009 200.000 euro. Dat zei hij gisteren in de Amsterdam Arena bij de feestelijke ondertekening van de homo-hetero alliantie voor ouderen. Zo'n 2,5 duizend (kader)leden van ANBO en FNV vierden daar op de Dag van de Ouderen (1 oktober) de aansluiting van de ouderenbond bij de FNV per 1 januari 2009.

{ANBO-Plasterk_tcm7-19240.JPG}

Ziek Homoseksuele ouderen ontmoeten nog steeds weerstand in sommige verpleeghuizen, kaartclubs of bij een wijkverpleegkundige. Mensen kunnen er ziek van worden als je in een verzorgingstehuis niet kunt uitkomen voor je seksuele geaardheid, zei COC-directeur Wouter Neerings in een debat voor een paar goedgevulde vakken van het stadion.

GayKrant teruggestuurd Hoofdredacteur Henk Krol vertelde dat hij vorig jaar een themanummer van de GayKrant over ouderen naar alle bejaardentehuizen in Nederland had gestuurd. De helft daarvan kreeg hij teruggestuurd, veelal met briefjes als `die troep hoeven wij niet'. Het is dus nog niet best gesteld met de acceptatie van homoseksualiteit in de ouderenzorg.

Keurmerk Wouter Neerings pleitte voor een keurmerk voor verpleeg- en verzorgingstehuizen die een homovriendelijk beleid voeren. Op de vraag uit het publiek of zo'n keurmerk niet weer een stuk bureaucratie oplevert, antwoordde ANBO-directeur Liane Wubbels dat zo'n keurmerk niet nodig zou moeten zijn, maar dat dat helaas wel het geval is. "Homoseksuele ouderen in tehuizen worden gediscrimineerd, getreiterd, genegeerd en zelfs geslagen."

De ANBO sluit de homo-hetero alliantie voor ouderen met het COC, Movisie en de Schorer stichting. De FNV sloot al eerder een homo-hetero alliantie met het Company Pride Platform.

Met de aansluiting van de ANBO groeit de FNV op 1 januari 2009 naar 1, 4 miljoen leden. ANBO behartigt vanaf dat moment de belangen van ruim 350 duizend ANBO- en FNV-senioren en is dan de grootste ouderenbond in Nederland.

ANBO Roze

FNV Roze