Waterschap Rivierenland

De strijd tegen chemische onkruidbestrijdingsmiddelen

Gemeenten, waterschappen en andere terreinbeheerders moeten voldoen aan de wettelijke gebruiksvoorschriften voor bestrijdingsmiddelen. Omdat chemische onkruidbestrijding tot ernstige bedreiging van de waterkwaliteit leidt, staat het licht voor toepassing al jaren op rood. Het waterschap treft veelvuldig chemische stoffen aan in oppervlaktewater. Ze komen hierin terecht door afspoeling bij regenbuien. Uit onderzoek blijkt dat dit voor 90% niet van agrarische percelen afkomstig is, maar juist van verharde terreinen zoals trottoirs, wegen en bedrijfsterreinen. Reden voor het waterschap om een traject te starten om samen met gemeenten het gebruik van chemische onkruidbestrijdingsmiddelen terug te dringen.

Enquête

Eerste stap was inzicht krijgen in de huidige methode van onkruidbestrijding door de gemeenten in het beheergebied van Waterschap Rivierenland. Er is een enquête verstuurd met vragen over de methode van onkruidbestrijding: met of zonder chemische middelen. In het geval een gemeente een chemische methode toepast, is nagegaan hoeveel is gebruikt en de grootte van het areaal waarop het middel is gespoten.

Chemievrije gemeenten

Vijf gemeenten bestrijden het onkruid zonder chemische middelen. Borstelen, branden en heet water zijn voorbeelden van deze methode. Tanja van Rossum, beleidsmedewerker Beheer van de gemeente Culemborg, vertelt dat haar gemeente een 'groene' gemeente wil zijn en milieubewust werken hoog in het vaandel heeft staan. Sinds 1998 wordt het onkruid bestreden door middel van borstelen. Dat gebeurt twee keer per jaar. Daarnaast wordt er zes keer per jaar geveegd om zand en grond uit de voegen te verwijderen, zodat onkruid minder snel opkomt. Culemborg streeft naar een verdere verbetering van de chemievrije methode en onderzoekt andere methoden.
Peter Lemmers, bedrijfsleider buitendienst van de gemeente Heumen, vertelt dat het onkruid in de gemeente niet alleen door middel van borstelen en vegen, maar ook met heet water wordt bestreden. De gemeente betrekt bovendien de verenigingen in de kerkdorpen bij het onkruidvrij houden van de trottoirs. Per strekkende meter ontvangen de verenigingen een subsidie. De gemeente verstrekt krabbers, bakken enz. Dit project loopt al vijf jaar en verenigingen willen graag een bijdrage leveren. Bij het opruimen van zwerfvuil worden ook verenigingen en vrijwilligers betrokken.

Chemiegemeenten

Achtentwintig gemeenten bestrijden het onkruid op verhardingen met een chemische methode. Al deze gemeenten passen Roundup Evolution toe en soms ook een ander middel zoals MCPA. Over het algemeen wordt de select-spray-methode toegepast. Een sensor zorgt ervoor dat het middel alleen op het onkruid wordt gesproeid. Er zijn twaalf gemeenten die voldoen aan de wettelijke richtlijn Duurzaam Onkruid Beheer (DOB). Hierin is bepaald dat:

* jaarlijks op elke hectare niet meer dan 2 liter RoundUp Evolution mag worden opgebracht.

* er niet mag worden gespoten bij regen of bij sterke wind.
* er alleen gespoten mag worden waar groen is.
* het gebruik van RoundUp Evolution moet worden geregistreerd.

De gemeente Zederik is een voorbeeld van een gemeente die volgens de DOB-methode werkt. Kees van der Zijden, voorman buurtbeheer en plaatsvervangend afdelingshoofd vertelt dat de onkruidbestrijding is uitbesteed aan een aannemer. In het bestek is specifiek opgenomen dat de aannemer de DOB-methode moet toepassen. De gemeente ziet hier nauwkeurig op toe: de aannemer rapporteert jaarlijks de hoeveelheid gebruikte chemicaliën en de plaatsen waar het middel is gebruikt. Bij een eventuele controle door de Algemene Inspectie Dienst kan de gemeente aantonen dat het onkruid volgens de wettelijke regelgeving wordt bestreden.

Er zijn ook gemeenten die nog niet voldoen aan de DOB-richtlijn zoals de gemeente Gorinchem. Wethouder Herman van Santen licht desgevraagd het beleidsstandpunt toe. Hij vertelt dat de gemeente het oude beleid van 'alles strak en schoon' heeft verlaten. Biodiversiteit en de waarde van bloemen en kruiden staan voorop. Er worden meer kruiden in de gemeente toegelaten, hoewel de bestrijding van de distel en de brandnetel blijvend aandacht vragen. In de stad bestrijdt de gemeente het onkruid op segmentverharding met chemische middelen. Er wordt hard aan gewerkt om te gaan voldoen aan de wettelijke DOB-richtlijnen.

Rol van het waterschap

Met de resultaten uit de enquête, kan het waterschap gericht aan de slag om gemeenten te helpen het gebruik van chemische onkruidbestrijding terug te dringen. Inmiddels heeft het waterschap hierover veel kennis opgedaan. We zijn graag bereid om deze kennis met u te delen. U kunt hiervoor contact opnemen met medewerker Emissiebeheer Eric Marsman, telefoon 0344 - 649294 of email e.marsman@wsrl.nl. Het waterschap zal daarnaast nog dit jaar opnieuw een enquête uitzetten onder de gemeenten, zodat duidelijk wordt of het gebruik van chemische onkruidbestrijdingsmiddelen door de gemeenten is gedaald.