AzG: meer gewonden en ontheemden Mogadishu na nieuw geweld

02/10/2008 13:20

Artsen Zonder Grenzen

Amsterdam/Nairobi, 2 oktober 2008 - Het aantal gewonden en ontheemden in en rond de Somalische hoofdstad Mogadishu is door recent geweld sterk toegenomen. Artsen zonder Grenzen behandelt de gewonden en verzorgt hulpgoederen voor de gevluchte inwoners.

Sinds vorige week heeft Artsen zonder Grenzen meer dan honderd gewonden opgenomen in het Dayniile ziekenhuis, in een buitenwijk van Mogadishu. De meesten zijn kinderen jonger dan 16 jaar en vrouwen. Ze hebben verwondingen aan buik, borst en hoofd, veroorzaakt door mortiergranaten en geweervuur. Velen van hen moesten onmiddellijk worden geopereerd.

Sinds afgelopen woensdag hebben 9.000 nieuwe ontheemden hun toevlucht gezocht langs de weg van Mogadishu naar de stad Afgooye. Teams van Artsen zonder Grenzen voeren noodhulp als zeep, plastic zeil voor onderdak en dekens aan, maar deze hulp kan alleen in de eerste behoeften voorzien.

Sinds de eerste helft van vorig jaar is een groot deel van de bevolking van Mogadishu voor het geweld daar gevlucht. 250.000 van hen leven in kampen bij Afgooye in zeer primitieve omstandigheden. De mensen zijn compleet afhankelijk van voedselhulp van buiten, die onregelmatig en willekeurig is.

'De situatie is vreselijk', zegt landencoördinator van Artsen zonder Grenzen Kenneth Lavelle. 'De kampen raken overvol en de al vreselijke levensomstandigheden verslechteren snel. Gezinnen die nu aankomen, met vaak vijf personen, hebben maar een paar vierkante meter ruimte en nauwelijks onderdak.'

Artsen zonder Grenzen werkt sinds 2007 in de klinieken in de steden Hawa Abdi en Afgooye, vlakbij de vluchtelingenkampen. Sinds april dit jaar hebben de teams daar iedere maand meer dan duizend ernstig ondervoede kinderen behandeld. De onveilige situatie voor zowel de bevolking als hulpverleners maakt het uitbreiden van deze levensreddende hulp onmogelijk.

'Dankzij onze Somalische medewerkers kunnen we deze mensen toch nog bereiken, ondanks alle onveiligheid', zegt Lavelle. 'We kunnen door de onveiligheid niet meer bieden dan alleen de meest elementaire levensreddende medische zorg, voedselhulp en hygiëne. Helaas is die hulp onvoldoende gezien de ernst van de situatie'.





http://www.artsenzondergrenzen.nl