antwoorden op Kamervragen over een campagne van Wakker Dier
'kip het meest mishandelde stukje vlees'
02 oktober 2008 - kamerstuk
Directie Landbouw
De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA 's-GRAVENHAGE
uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum
16 juli 2008 2070825420
DL. 2008/2189
2 oktober 2008
onderwerp bijlagen
Kamervragen over actie van Wakker Dier
'kip het meest mishandelde stukje vlees'
Geachte Voorzitter,
Hierbij stuur ik u de antwoorden toekomen op de vragen die gesteld zijn door het lid
Thieme (PvdD) over de actie van Wakker Dier "kip het meest mishandelde stukje vlees".
1
Kent u het bericht "Wakker Dier in actie tegen kipcampagne vleessector"? 1)
Ja.
2
Deelt u de mening van Wakker Dier dat de meeste kippen tijdens hun leven minder
leefruimte hebben gehad dan ze hebben in een oven? Zo ja, wat is uw mening over dit
wrange gegeven? Zo neen, op welk moment hebben vleeskippen meer ruimte dan ze
hebben in de oven?
Ik ben van mening dat de vergelijking tussen de ruimte die vleeskuikens hebben tijdens
hun leven en op het moment van bereiden, niet relevant is. Zoals ik heb aangegeven in
mijn Nota dierenwelzijn (vergaderjaar 2007-2008, 28286 nr. 76), zal ik zorgdragen voor
implementatie van de Vleeskuikenrichtlijn in de Nationale regelgeving. Ik zie dit als een
eerste stap.
3
Is het waar dat aan de Europese subsidie aan de vleessector de voorwaarde is verbonden
dat er voorlichting gegeven dient te worden over huisvesting en welzijn van de kippen?
Kunt u uiteenzetten welk deel (gekwantificeerd) van de subsidie wordt aangewend voor
het geven van bedoelde informatie, welke voorwaarden zijn verbonden aan de inhoud van
die informatie en op welke wijze wordt gecontroleerd of de verstrekte informatie een juiste
afspiegeling is van de werkelijkheid? Kunt u ook uiteenzetten welk deel wordt aangewend
voor het promoten van kipconsumptie?
Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
2 oktober 2008 DL. 2008/2189 2
4
Deelt u de mening dat de vleessector niet de meest voor de hand liggende partij is om
voorlichting te geven over huisvesting en welzijn van productiedieren en daarvoor dus ook
geen subsidie zou moeten ontvangen? Zo ja, bent u bereid subsidiering van dergelijke
voorlichtingscampagnes in Europa te bepleiten met dierenbeschermingsorganisaties als
afzender? Zo neen, waarom bent u van mening dat de sector zelf in staat is om eerlijke
informatie te geven over de huisvesting en het welzijn van dieren?
In het kader van de Verordening (EG) nr. 1071/2005 1) is een richtsnoer opgesteld waarin
voor pluimveevlees onder andere de doelstellingen en belangrijkste boodschappen zijn
opgenomen. Zoals aangegeven in mijn antwoord op de Kamervraag van lid Thieme van
18 juli 2007 (Aanhangsel van de Handelingen 2006-2007 nr. 2354), is de doelstelling van
het programma conform Verordening (EG) nr. 1071/2005 van de Commissie, namelijk het
verstrekken van informatie over de communautaire en de nationale productiesystemen
voor pluimveevleesproducten. Hierbij wordt de consument met name geïnformeerd over
de handelsnormen. Dierenwelzijn en huisvesting komen hierbij aan de orde als onderdeel
van de informatie over de productiesystemen. Het is hierdoor dan ook niet mogelijk om
uiteen te zetten welk deel (gekwantificeerd) van de subsidie wordt aangewend voor
informatie over huisvesting en welzijn.
Dienst Regelingen controleert of de acties in overeenstemming zijn met de Verordening
(EG) nr. 1071/2005 en de communautaire regelgeving. Het bedrijfsleven zelf is verant-
woordelijk voor de informatie en de afstemming hiervan.
5
Is het waar dat de Europese subsidie in eerste aanleg bedoeld was voor herstel van het
marktaandeel van kipproducten na de vogelpestcrisis, maar dat deze doelstelling achter-
haald is nu de consumptie van kip inmiddels boven het oude niveau ligt? Zo ja, is deze
constatering voor u aanleiding om stopzetting van de subsidie te bepleiten? Zo neen,
hoeveel kilo kip moeten Europese burgers eten voordat de Europese subsidie als overbodig
zal worden beschouwd?
Zie mijn antwoord op de Kamervraag van het lid Thieme van 18 juli 2007.
6
Is het nog steeds het standpunt van de regering dat vlees het meest vervuilende onderdeel
van ons voedselpakket is? Zo ja, hoe verhoudt zich deze subsidie tot het feit dat de
productie van dierlijke eiwitten inefficiënt en sterk vervuilend en dieronvriendelijk is, zelfs
wanneer kip niet het meest ongunstig scoort op alle genoemde thema's ten opzichte van
andere vleesproducten? Zo neen, wanneer is dit standpunt gewijzigd en in welke zin?
Zie de kabinetsbrief "Duurzame ontwikkeling en beleid" (Kamerstukken II 2007-2008,
30 196 nr. 32) van 16 mei 2008.
Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
2 oktober 2008 DL. 2008/2189 3
7
Deelt u de mening van Wakker Dier dat vlees kan worden aangeduid als "het meest
mishandelde stukje vlees"? Zo ja, op welke wijze en termijn wilt u substantiële verbetering
aanbrengen in het leven van vleeskippen? Zo neen, welke diersoort wordt in uw optiek
slechter behandeld dan kip als het gaat om gehouden dieren voor de productie van vlees,
zuivel en eieren?
In mijn eerdergenoemde Nota dierenwelzijn staat per diersoort beschreven welke mate
van ongerief deze diersoort ondervindt en de maatregelen die ik ga treffen.
8
Kunt u uiteenzetten hoeveel Europese of Nederlandse subsidiegelden worden besteed aan
het bevorderen van campagnes over huisvesting en welzijn van productiedieren door
belangenorganisaties op het gebied van dierenwelzijn? Hoe beoordeelt u dat bedrag in
relatie tot de Europese subsidie voor de vleessector?
Is het waar dat, zoals Wakker Dier stelt, er jaarlijks meer dan 15 miljoen kuikens dood-
groeien in de Nederlandse vleeskippensector? Zo ja, vindt u dit acceptabel uit oogpunt van
dierenwelzijn, komen deze dode dieren in het consumentenkanaal terecht en wat wordt er
gedaan om dit aantal te verminderen en bent u bereid tot het instellen van onafhankelijk
wetenschappelijk onderzoek naar het fenomeen doodgroeien bij vleeskuikens en het
voorkomen daarvan? Zo neen, bij hoeveel kuikens per jaar is dan sprake van doodgroeien
en bent u bereid tot het instellen van onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek naar het
fenomeen doodgroeien bij vleeskuikens en het voorkomen daarvan?
Ik financier een 5-jarige campagne (2006-2010) van het Voedingscentrum met een jaar-
budget van 1,8 miljoen euro. Bij deze campagne is dierenwelzijn een belangrijk onderdeel,
maar er is daarnaast ook aandacht voor andere aspecten van duurzaamheid, zoals
bijvoorbeeld milieu-invloed in relatie tot eten.
Ten aanzien van de Europese subisiediegelden verwijs ik naar mijn antwoord op vraag 3.
Ik beschik niet over betrouwbare informatie omtrent het doodgroeirisico. Zoals ik heb
aangegeven in mijn Nota dierenwelzijn zal ik - op basis van het onderzoeksrapport van de
Europese Commissie in 2010 - de gevolgen van genetische aanleg voor het welzijn van
vleeskuikens op EU-niveau agenderen.
Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
2 oktober 2008 DL. 2008/2189 4
De verordening (EU) nr. 1774/2002 bepaalt dat dieren die niet door slachting voor mense-
lijke consumptie sterven, niet bestemd mogen worden voor menselijke of dierlijke con-
sumptie. Derhalve is het wettelijk niet mogelijk dat vleeskuikens die sterven als gevolg van
buikwaterzucht (ascites) of Sudden Death Syndrome terecht komen in het consumenten-
kanaal.
DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,
G. Verburg
1) http://www.foodholland.nl/nieuws/artikel.html?id=92005
---- --
Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit