Vrije Universiteit Amsterdam

Vooraankondiging Verpleegkunde symposium 2008

Ziekenhuis van de toekomst: theater van de zorg?

8 mei 2008

De aandacht in de zorg voor de beleving van de patiënt groeit. Zorg is straks geen dienstverleningsproduct meer, maar een ervaring. Wat kan een universitair medisch centrum leren van de entertainmentindustrie? Het is een van de vragen die aan bod komen tijdens het Verpleegkunde symposium, dat VUmc in samenwerking met het Tijdschrift voor Verpleegkundigen (TvZ) op 2 oktober presenteert.

"Onze voorlopige werktitel is Theater van de zorg, met een focus op de rol van de verpleegkundige. Het programma kan nog niet bekend gemaakt worden, maar we willen mensen nu vast prikkelen en uitnodigen om mee te denken over de centrale thema's klantgerichtheid, service en hospitality", licht mede-organisator en zorgmanager Ben Nijman toe. Het Verpleegkunde symposium is een landelijk en jaarlijks terugkerend evenement. De organisatoren laten zich bij het samenstellen van het programma inspireren door het concept van de healing environment en het gedachtegoed van Fred Lee, auteur van If Disney ran your hospital. "De kennis over het principe van een healing environment groeit, ook in Nederland. De nieuwe dakopbouw van het centrum voor kankerdiagnostiek van VUmc moet qua logistiek en fysieke omgeving een voorbeeld van een healing environment worden, maar inhoudelijk reikt het verder. Een healing environment is een totaalconcept waarin zorg niet meer in cure of care wordt vertaald, maar in een 'helende' ervaring. Als je als zorginstelling de patiënt écht centraal wilt stellen, is dit de toekomst. We besteden op 2 oktober onder andere aandacht aan de Amerikaanse Planetreeziekenhuizen, die volgens dit concept werken."

If Disney ran your hospital
Ook het gedachtegoed van Fred Lee staat op de agenda. Lee, een voormalig ziekenhuisbestuurder en tijdelijk cast-member in Disneyworld, schreef een bestseller waarin hij een deel van de Disneyfilosofie op de gezondheidszorg projecteert. Nijman: "Bij Disney staat alles in het teken van het beleven van de ervaring. Medewerkers stellen alles in het werk om die ervaring ononderbroken in stand te houden. In de zorg spelen verpleegkundigen een heel grote rol in de beleving van patiënten. De vraag is of we ook echt bereid zijn om de patiënt centraal te stellen en vanuit het patiëntenperspectief te denken. Dat zou vragen om een cultuuromslag en het doorbreken van bestaande gewoontes, principes en werkwijzen. Voor goede zorg en een goede positie in de zorgmarkt kunnen verpleegkundigen het verschil maken."

Ursula Wopereis
bron: Verpleegkundekatern