Veelbelovende alternatieven voor spintmijtbestrijding in aardbei


1 okt 2008

Onderdeel: Praktijkonderzoek Plant en Omgeving

Inzet van de roofmijten A. californicus en P. persimilis op wachtbedden van aardbeiplanten biedt perspectief tegen spintmijt (Tetranychus urticae). Dat blijkt uit veldonderzoek op proefbedrijf Vredepeel van Praktijkonderzoek Plant & Omgeving. Momenteel onderzoekt men het effect van de dichtheid bij het uitzetten van de roofmijten.

Roofmijten
In wachtbedplanten bestrijdt men spintmijt (Tetranychus urticae) meestal met onder andere de acaricide Milbeknock. Afgelopen jaren is op Proefbedrijf Vredepeel van Praktijkonderzoek Plant & Omgeving in veldproeven nagegaan of ook met roofmijten een effectieve, biologische bestrijding mogelijk is. Hiervoor werden in september 2007 de roofmijten P. persimilis en A. californicus uitgezet, nadat de proefperceeltjes kunstmatig geïnfecteerd waren met spintmijt. Deze roofmijten bleken de populatie spintmijten goed onder controle te hebben, echter evenals bij gebruik van Milbeknock niet volledig.

Spintmijt gaat in het late najaar in diapauze (winterrust) en overwintert onder andere op beschutte plaatsen zoals onder de bast van bomen en struiken. In het voorjaar kan een infectie plaatsvinden van gezond plantmateriaal, uitgeplant voor productie. Daarom blijft waakzaamheid geboden.

Om de opbouw van de spintpopulatie te volgen, is op verzoek van de klankbordgroep in juli 2008 plantmateriaal uit de veldproef 2007 uitgeplant. Dit betreft plantmateriaal uit het onbehandelde object en uit de objecten waarin de roofmijten P. persimilis en A. californicus zijn uitgezet. Uit literatuur komt naar voren dat deze predatoren na langdurige erioden in de koelcel bij -1ºC niet of voor een zeer beperkt deel overleven. Na de koude bewaring van de wachtbedplanten zal men de roofmijten dan ook opnieuw moeten uitzetten om spintmijt te bestrijden.

CA-warmtebehandeling
Een ander alternatief dat men onderzoekt is om, net als aardbeimijt, spintmijt met een CA-warmtebehandeling (48 uur 35 ºC bij 50 % CO2) te bestrijden na afloop van de koude bewaring van de wachtbedplanten bij -1 ºC. In februari 2008 werd een CA-warmtebehandeling toegepast op gekoelde wachtbedplanten met spintmijtaantasting.

Dit resulteerde in een volledige afdoding van spintmijt na oppotten van de planten in de kas. De behandeling had echter wel een beperkt vertragend effect op de eerste bloei en weggroei van de planten. De CA-warmtebehandeling bij gekoelde wachtbedplanten zorgde in de kas voor een vertraging van ongeveer zeven dagen bij roodkleuring van de eerste vrucht.

Verder bleek bij een beoordeling van het behandelde plantmateriaal op 18 april en 16 mei 2008 dat het aantal aanwezige bloemstengels 10-15 % lager was ten opzichte van het onbehandelde plantmateriaal. Wat de invloed is op de aardbeiproductie onder veldomstandigheden na een CA/warmtebehandeling moet nog blijken.

---

Bron: e-News van www.kennisonline.wur.nl