European Union



Brussel, 1 oktober 2008

Concentraties: Commissie zet licht op groen voor plannen Deutsche Bank om delen van de activa van ABN AMRO over te nemen

De Europese Commissie heeft op basis van de EU-concentratieverordening het licht op groen gezet voor de plannen van Deutsche Bank om bepaalde activa van de Nederlandse bankgroep ABN AMRO over te nemen. De Commissie kwam tot de conclusie dat de transactie de daadwerkelijke mededinging in de Europese Economische Ruimte (EER) of een wezenlijk deel daarvan niet op significante wijze zou belemmeren.

Deutsche Bank is wereldwijd actief op het gebied van beleggings- en bankdiensten.

ABN AMRO is een internationale bankgroep die wereldwijd actief is. In 2007 werd ABN AMRO overgenomen door het consortium RBS/Fortis/Santander. De te verkopen activa omvatten de Hollandsche Bank Unie N.V., twee van de afdelingen Corporate Clients van ABN AMRO en dertien van zijn Advieskantoren en ABN AMRO's Nederlandse factoringdochter IFN. Deutsche Bank heeft een bod uitgebracht voor de overname van al deze activa.

De geplande overname zou resulteren in een overlapping tussen de activiteiten van de partijen op de markt voor factoring in Nederland. Het gecombineerde marktaandeel van de partijen zou echter minder dan 25% bedragen en op deze markt is een aantal belangrijke concurrenten actief. Op alle andere betrokken markten, zoals bijvoorbeeld de markt voor het zakelijk bankieren, zou het gecombineerde marktaandeel onder de 15% liggen. De Commissie kwam derhalve tot de conclusie dat de voorgenomen transactie geen aanleiding zal geven tot mededingingsbezwaren.

Meer informatie over deze zaak is te vinden op:

http://ec.europa.eu/comm/competition/mergers/cases/index/m105.html#m_5 296