Ingezonden persbericht


woensdag 1
oktober 2008
Bijna alle politiekorpsen zijn platzak

Amsterdam, 1 oktober 2008 - De Nederlandse politie kampt met grote financiële problemen. De meeste regiokorpsen kunnen niet of slechts met noodgrepen hun begroting voor 2009 sluitend krijgen.

Dat schrijft Elsevier deze week op basis van eigen onderzoek. Slechts vier van de vijfentwintig korpsen hebben de begroting rond. De andere presenteren een niet-sluitende begroting of teren miljoenen in op hun vermogen.

Als het ministerie van Binnenlandse Zaken geen extra geld beschikbaar stelt, hebben volgens de Amsterdamse korpschef Bernard Welten binnen tien jaar twintig korpsen de 'Fortis-status': er moet geld bij om ze overeind te houden en ze komen onder curatele te staan van Binnenlandse Zaken.

Zijn eigen korps, Amsterdam-Amstelland, komt op een budget van 440 miljoen euro jaarlijks vijf miljoen euro tekort. 'We doen een beroep op onze reserves, maar die zijn daar niet voor bestemd.'

Alle korpsen hebben dezelfde problemen: hoge personeelskosten door vergrijzing, dure huisvesting, het werven van kostbare zij-instromers en het inhuren van externe krachten. Een aantal regiokorpsen heeft de eigen reserve al opgebruikt.

Samen moeten de korpsen dit jaar ook nog eens 25 miljoen euro bezuinigen, oplopend tot in totaal 100 miljoen in 2011. Wel krijgen de korpsen geld voor vijfhonderd extra wijkagenten en voor het aantrekken van forensisch specialisten.

De Amsterdamse burgemeester Job Cohen (PvdA), voorzitter van het korpsbeheerdersberaad, kent de problemen. Volgens hem kan de politie geld besparen door efficiënter te werken. Pas als dat is gebeurd, kunnen de korpsen hun hand ophouden in Den Haag.

Tweede Kamerlid Fred Teeven (VVD) vindt dat de korpsen structureel meer geld moeten krijgen. 'Wij denken aan 2 miljard over vier jaar. Dat geld kan worden weggehaald bij ontwikkelingssamenwerking.' Volgens Teeven lopen er in Nederland te weinig agenten rond. 'Veel korpsen draaien op leerling-agenten.'