Openingsceremonie op 1 oktober
Eerste mijnwater energiecentrale wordt in Heerlen geopend
Op woensdag 1 oktober openen Woningstichting Weller en gemeente Heerlen op feestelijke wijze de mijnwater energiecentrale in Heerlen (Heerlerheide). De centrale is de eerste mijnwater energiecentrale ter wereld en eigendom van woningstichting Weller. Het is het sluitstuk van het mijnwatersysteem dat de afgelopen twee jaar in samenwerking met Weller en onder leiding van de gemeente Heerlen is aangelegd in het kader van het Mijnwaterproject.
Voor de aanleg van het mijnwatersysteem heeft de gemeente vijf boringen verricht naar mijngangen op verschillende dieptes tussen ongeveer 250 en 700 meter. Een leidingenstelsel brengt het mijnwater naar de centrale, daarna wordt het weer teruggestort in een van de putten. De energiecentrale gaat eerst op basis van proef, warmte en koeling door middel van mijnwater leveren aan het nieuwbouwcomplex "Gen Coel" van Weller in Heerlerheide, Heerlen.
"Het is fantastisch dat er in Heerlen nu een mijnwatersysteem is", zegt wethouder Riet de Wit, die verantwoordelijk is voor het Mijnwaterproject. "Dat was ons nooit gelukt zonder het enthousiasme van onze inwoners, de hulp van oud-mijnwerkers en het geduld van de omwonenden van de boorlocaties. Daarom willen we de opening van de mijnwater energiecentrale samen met de inwoners vieren."
De feestelijke opening maakt deel uit van Minewater08. Deze conferentie vindt plaats in Heerlen en Aken op 1 en 2 oktober 2008 en gaat over de ontwikkeling van lokale duurzame energiebronnen. De conferentie wordt geopend door mw. Jacqueline Cramer, minister van Ruimte en Milieu. Het programma biedt lezingen van o.a. topspreker professor dr. Gunther Pauli, hoofd van ZERI (Zero Emissions Research and Initiatives), workshops en discussie. De deelnemers bestaan uit een internationaal gezelschap met vertegenwoordigers van onder meer British Coal Authority, Cornwall Sustainable Energy Partnership, universiteit van Silezië en Economic Region Chemnitz-Zwickau.
Uitbreiding
Het doel van de gemeente Heerlen, Weller en de overige Europese partners* was om met het Mijnwaterproject te bewijzen dat het technisch en economisch haalbaar en duurzaam is om op grote schaal energie te onttrekken aan water uit oude mijngangen. Die onderzoeksvraag kan inmiddels bevestigend worden beantwoord.
De gemeente Heerlen wil het mijnwater ook exploiteren. Daarom gaat de gemeente verdere metingen uitvoeren nu er mijnwaterenergie geleverd gaat worden aan "Gen Coel". Ook zoekt de gemeente naar mogelijkheden voor verdere optimalisatie van het mijnwatersysteem. .
Volgens plan zal de levering van mijnwaterenergie in Heerlen niet beperkt blijven tot "Gen Coel". Diverse andere partijen in Heerlen hebben interesse in het gebruik van mijnwater als duurzame energiebron. De kantoorgebouwen van CBS en APG (voorheen ABP) zijn straks al geschikt voor het gebruik van mijnwater energie. Ook voor de onderwijscampus van de Open Universiteit, Hogeschool Zuyd, Sintermeertencollege en Arcuscollege in Heerlen wordt onderzocht of aansluiting op het mijnwatersysteem mogelijk is.
(*The Minewater Project is a joint project of the City of Heerlen, Weller, Midlothian, BRE, WFG Kreis Aachen, BRGM Bönen. It is partly funded by the Interreg IIIB-programma of the European Union. )
Impact
Het Mijnwaterproject heeft de afgelopen jaren kunnen rekenen op warme belangstelling van de plaatselijke bevolking. De eerste boringen in 2006 raakten niet alleen de mijngangen, maar ook de ziel van de voormalige mijnstad.
"Het Mijnwaterproject heeft deze stad en haar inwoners weer in contact gebracht met de eigen geschiedenis", aldus Riet de Wit. "Het heeft deze regio geholpen om kracht en zelfvertrouwen te hervinden. Dat concluderen we zelf, maar dat onderschrijven ook anderen. Dat blijkt duidelijk uit onderzoek naar de impact van het Mijnwater Project."
Het Mijnwaterproject is een van de inmiddels vele projecten waarmee de gemeente Heerlen nu vorm geeft aan het economisch speerpunt Nieuwe Energie. Het doel hiervan is om duurzame energie en klimaatverbetering hand in hand te laten gaan met opbouw van expertisecentra en werkgelegenheid.
De impact van het project is overigens tot ver buiten de regio merkbaar. Het Mijnwaterproject is het eerste geothermie project in Nederland. De interesse in geothermie als duurzame energiebron is sinds de start van het Mijnwaterproject enorm gestegen. Ook elders in de wereld is het Mijnwaterproject met grote belangstelling gevolgd. Het mijnwaterconcept kan immers ook in andere voormalige mijngebieden worden toegepast.
Noot voor de pers:
Uitnodiging: u bent van harte uitgenodigd om de feestelijke opening bij te wonen. U hoeft zich niet vooraf aan te melden
Programma opening mijnwater energiecentrale op woensdag 1 oktober 2008
Lokatie: Cultureel Centrum 'Gen Coel'/Corneliushuis, Groeët Genhei 14 Heerlen (Heerlerheide)
14.30 uur: Ontvangst in het café van het Corneliushuis
15.00 uur: Documentaire over het mijnwaterproject
15.10 uur: Inleiding door prof. dr. Wubbo Ockels
15.30 uur: Opening mijnwater energiecentrale - met wethouder Riet de Wit en directeur Jacques Gorgels van woningstichting Weller.
16.00 uur: Feest met muziek van Bruno Majcherek.
Voor meer informatie over het Mijnwaterproject: www.mijnwaterproject.info/
Voor meer informatie over de conferentie Minewater08 en/of inschrijving kunt u terecht op: www.minewater08.eu . De documentaire kunt u op deze site bekijken.
Gemeente Heerlen, 23 september 2008
Afdeling Communicatie
Sanne Brandwagt, 045-5604364
Algemeen persnummer: (045) 5604070
Persnummer buiten kantooruren: 06 - 30731041
e-mail: persvoorlichting@heerlen.nl
-----------------------
b e r i c h t
p e r s
---- --
Gemeente Heerlen