Wetenschapsagenda Universiteit van Amsterdam oktober 2008
1/10
Promotie
Liselot Hoornweg: 'Aortic ruptures. Acute endovascular management'. Promotores zijn prof.dr. D.A. Legemate, hoogleraar Chirurgie, in het bijzonder de vaatchirurgie en prof.dr. J.A. Reekers, hoogleraar Radiologie, in het bijzonder de vasculaire diagnostische en interventionele radiologie. Co-promotores zijn dr. R. Balm, dr. A.C. Vahl en prof.dr. W. Wisselink.
Bij een aneurysma wordt een grote slagader wijder, waardoor deze plots kan openbarsten. Patiënten met zo'n ruptuur moeten een chirugische ingreep ondergaan waarbij de gebarsten slagader deels wordt vervangen door een kunststof vaatprothese. De promovenda vergeleek de 'open' en 'gesloten' aneurysma-operatie: in het eerste geval maakt de chirurg de buik open met een snee van borst- tot schaambeen, in het tweede geval vindt de ingreep van buitenaf plaats via twee kleine sneetjes in de liezen.
Tijd: 12.00 uur
2/10
Promotie
Shumin Chen: 'Early diagnosis of leprosy and the care of persons affected by the disease in a low endemic area'. Promotor is prof.dr. M.W. Borgdorff, hoogleraar Internationale gezondheidszorg, in het bijzonder tuberculose. Co-promotor is dr. J.A.R. van den Hoek.
Lepra stond ooit te boek als een typische Derde Wereld-ziekte. Maar de incidentie van de aandoening daalde drastisch toen begin jaren tachtig ook in niet-westerse landen goede medicijnen beschikbaar kwamen. In de Chinese provincie Shandong, waar lepra vroeger endemisch was, onderzocht promovendus Chen de effecten van een 'controle'-programma om de ziekte onder de duim te houden. Volgens de onderzoeker is een goede training van lokale artsen (waaronder dermatologen) belangrijk om de vroege diagnostiek van lepra te waarborgen. Bovendien is een sterk commitment van overheden cruciaal, zodat bestaande structuren en diensten voor leprabestrijding financieel ondersteund worden en daardoor behouden blijven.
Tijd: 10.00 uur
2/10
Promotie
Laura Smit: 'Immunoglobulin gene alterations in the progression of B cell lymphomas'. Promotor is prof.dr. C.J.M. van Noesel, hoogleraar Moleculaire Pathologie.
Tijdens de menselijke afweerreactie worden er mutaties geïntroduceerd in de genen die coderen voor antistoffen. Smit onderzocht of dit proces van somatische hypermutatie ook een rol speelt in de progressie van laaggradige B-cel non-Hodgkin lymfomen naar hooggradige B cel non-Hodgkin lymfomen. Voor haar onderzoek heeft Smit de expressie gemeten van het gen AID in verschillende soorten B-lymfomen. Dit heeft zij vergeleken met de immunoglobulin gensequenties om zo een uitspraak te kunnen doen over de activiteit van de somatische hypermutatie, wat een potentieel gevaarlijk mechanisme is in B-cel lymfomen.
Tijd: 14.00 uur
2/10
Spinozalezing
Voordracht van prof.dr. K.G. ter Brugge, hoogleraar Interventie-neuroradiologie (Toronto Western Hospital, Universiteit van Toronto) getiteld 'Neurovascular disorders in children'. Prof. ter Brugge bekleedt van 29 september tot 10 oktober de Spinoza Leerstoel in het AMC.
Plaats: AMC, Collegezaal 1
Tijd: 17.30 uur
3/10
Promotie
Rogier Mous: 'Studies on the immune system in CLL'. Promotores zijn prof.dr. M.H.J. van Oers, hoogleraar Klinische Hematologie en prof.dr. R.A.W. van Lier, hoogleraar Experimentele Immunologie. Co-promotor is dr. E. Eldering.
De veranderingen die ontstaan in het afweersysteem van patiënten met chronische lymfatische leukemie (CLL) kunnen aanknopingspunten bieden voor het ontwikkelen van nieuwe behandelingen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de aanwezigheid van een overdaad aan cytotoxische T-cellen gericht tegen het cytomegalovirus bij deze patiënten. Mous toont aan dat dit gegeven gebruikt kan worden om CLL-cellen te doden, door deze tumorcellen te voorzien van een eiwit waardoor het lijkt alsof ze met het virus besmet zijn. De klinische toepasbaarheid van deze techniek moet nog wel verder worden uitgezocht. Ook bewees de promovendus dat het met een nieuwe techniek (MLPA) mogelijk is om CLL-patiënten op te sporen die niet of slecht reageren op chemotherapie.
Tijd: 10.00 uur
3/10
Promotie
Wendy Dontje: 'From progenitor cell to immune cell. Cytokines and transcription factors in human hematopoietic development'. Promotor is prof.dr. H. Spits, hoogleraar Celbiologie. Co-promotor is dr. B. Blom.
Dontje richtte zich in haar onderzoek op de identificatie van factoren die de ontwikkeling van bloedstamcellen tot volwassen afweercellen reguleren. In HIS-muizen, die een menselijk afweersysteem hebben, testte zij onder meer het effect van de cytokine IL-7 op de ontwikkeling van T-cellen. Ook keek de promovenda naar de rol van de Notch signaaltransductieroute in de ontwikkeling van stamcellen tot T- en NK-cellen in de thymus.
Tijd: 12.00 uur
3/10
Symposium
Op het Amsterdam Stolling Symposium (AMSTOL) geven vooraanstaande nationale en internationale sprekers een overzicht van de stand van zaken op het gebied van hemostase, trombose, atherosclerose en vasculaire geneeskunde. Tijdens dit symposium wordt de Jan Wouter ten Cate prijs uitgereikt, bedoeld ter ondersteuning van een internationaal studieverblijf van een jonge onderzoeker.
Plaats: AMC, Collegezaal 4
Tijd: 9.00 - 16.00 uur
3/10
Congres
De Vereniging Medisch Tandheelkundige Interactie organiseert het congres 'Lifestyle: consequenties voor mond en aangezicht'. Deze bijeenkomst voor artsen, tandartsen, mondhygiënisten en studenten handelt over afwijkingen aan mond en aangezicht die kunnen ontstaan als gevolg van sommige (extreme) lifestyles, zoals verslaving en eetstoornissen of door seksueel overdraagbare aandoeningen.
Plaats: AMC, Collegezaal 5
Tijd: 9.00 - 18.00 uur
5/10
Open dag AMC
Onder het motto 'Kraak de code' opent het AMC op zondag 5 oktober zijn deuren voor het publiek van 12.00 tot 17.00 uur. De hele middag zijn er lezingen, rondleidingen en een wetenschapsmarkt met veel stands en demonstraties. Voor kinderen is er een speciaal programma, bestaande uit een college van prof.dr. H. Heymans, 'De dokter als detective' en een practicum 'Klopsignalen', verzorgd door medewerkers van de afdeling Cardiologie. De wetenschapsdag maakt deel uit van Oktober Kennismaand, waarin tal van musea, laboratoria en onderzoeksinstellingen het publiek informeren over wetenschap en techniek. Het complete programma staat op www.amc.nl/wetenschapsdag.
Plaats: AMC
Tijd: 12.00 - 17.00 uur
7/10
Promotie
Heike Schmidlin: 'Transcriptional control of human plasmacytoid dendritic cell and B cell differentiation'. Promotores zijn prof.dr. H. Spits, hoogleraar Celbiologie, en prof.dr. C.H. Uittenbogaart, hoogleraar Microbiologie, Immunologie en Moleculaire Genetica (UCLA, Los Angeles). Co-promoter is dr. B. Blom.
Schmidlin deed fundamenteel immunologisch en moleculair-biologisch onderzoek naar de ontwikkeling en functie van B-cellen (een bepaald type afweercellen) en plasmacytoïde dendritische cellen. Deze pDC's spelen een belangrijke rol bij het in gang zetten van immuunreacties. Ze zijn onder meer betrokken bij verschillende auto-immuunziekten, waaronder systemische lupus erythematodes (SLE) en psoriasis, en HIV. Samen met onderzoekers van de AMC-afdeling Antropogenetica bestudeerde Schmidlin het DNA van pDC's via microarray-analyses. Daarbij ontdekte de promovenda onder meer nieuwe functies voor de transcriptiefactor Spi-B, een moleculaire boodschapper die aan DNA kan binden en op die manier regelt of - en wanneer - een bepaald gen tot expressie komt.
Tijd: 10.00 uur
8/10
Promotie
Odette de Wilde: 'Looking under the hood of the mind. Cognitive endophenotypes in schizophrenia'. Promotor is prof.dr. D.H. Linszen, hoogleraar Psychiatrie, in het bijzonder psychotische stoornissen bij adolescenten. Co-promotores zijn dr. P.M. Dingemans en dr. L.J. Bour.
De Wilde onderzocht endofenotypes van schizofrenie: tussenliggende fenotypes die de causale verbinding zouden kunnen vormen tussen genen en de zichtbare verschijnselen van de aandoening. Dergelijk onderzoek moet de identificatie van genen die verband houden met schizofrenie vergemakkelijken. De Wilde vergeleek het cognitieve functioneren van patiënten en hun gezonde broers en zussen met dat van gezonde controles. In de groep patiënten en in de groep broers en zussen bleek er sprake van een lager niveau van intellectueel functioneren dan in een vergelijkbare groep gezonde controles. Het intelligentieprofiel van broers en zussen vertoonde grote gelijkenis met dat van patiënten. Intellectueel functioneren is wellicht een bruikbaar fenotype, meent De Wilde.
Tijd: 10.00 uur
8/10
Symposium
Bijeenkomst naar aanleiding van de promotie van Odette de Wilde (zie hierboven) met voordrachten van onder andere T. Cannon (schizofrenie-deskundige verbonden aan het Center for Cognitive Neuroscience, UCLA), R. Kahn (hoogleraar Psychiatrie, UMCUtrecht) en Mark van der Gaag, hoogleraar Cognitieve Gedragstherapie bij psychotische stoornissen (VU).
Plaats: Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam
Tijd: 14.00 - 16.30 uur
8/10
Promotie
Nadine Gibson: 'The diagnosis and prognosis of venous thromboembolism. Variations on a theme'. Promotor is prof.dr. H. Büller, hoogleraar Inwendige geneeskunde, in het bijzonder de vasculaire geneeskunde. Co-promotores zijn dr. V.E.A. Gerdes en dr. M. Söhne.
De klinische beslisregel van Wells, een rekenmethode die als hulpmiddel gebruikt wordt om te bepalen of een patiënt een longembolie heeft, kan eenvoudiger. Bij een grote groep patiënten met de verdenking op een longembolie toont Gibson aan dat een simpele versie dezelfde voorspellende waarde heeft als de originele gecompliceerde berekening. Daarnaast vergelijkt de promovenda twee verschillende echostrategieën om diep veneuze trombose te diagnosticeren.
Tijd: 12.00 uur
8/10
Symposium
Het Centrum Immunologie Amsterdam (CIA) organiseert het minisymposium 'Leukocytes caught in the act'.
Plaats: AMC, Collegezaal 5
Tijd: 13.00 - 17.00 uur
10/10
Promotie
Valeria Ramaglia: 'The complement system in the peripheral nerve'. Promotor is prof.dr. F. Baas, hoogleraar Neurogenetica. Co-promotor is dr. B.P.Morgan (Cardiff University, Wales).
Bij ratten is het mogelijk om het herstel van beschadigde zenuwen te bespoedigen door het afweersysteem te beïnvloeden. Ramaglia testte wat er gebeurde bij het uitschakelen van een deel van het complementsysteem, het onderdeel van de aangeboren afweer dat razendsnel reageert op vreemde eiwitten in het lichaam. Dit systeem verergert normaliter de schade aan kapotte zenuwcellen. Door het te blokkeren blijft de schade beperkt, wat het herstel ten goede komt.
Tijd: 11.00 uur
10/10
Symposium
Prof.dr. Egbert de Boer, wetenschappelijk onderzoeker van het Auditief Centrum, begon vijftig jaar geleden zijn wetenschappelijke loopbaan en is nog steeds volop actief op het gebied van de cochleaire mechanica en de psychoakoestiek. Om zijn wetenschappelijk werk te vieren en ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag, organiseert de afdeling Klinische en Experimentele Audiologie een symposium getiteld 'Egbert de Boer 80'. Vier sprekers uit binnen- en buitenland houden een voordracht.
Plaats: AMC, de Vrijzaal (G0-209)
Tijd: 13.00 - 17.00 uur
14/10
Promotie
André Heinen:'The role of mitochondria in cardioprotection'. Promotores zijn prof.dr. M.W. Hollmann, hoogleraar Experimentele Anesthesiologie, en prof.dr. W.S. Schlack, hoogleraar Anesthesiologie. Co-promotores zijn dr. N.C. Hauck en dr. B. Preckel.
Beschermende maatregelen kunnen de nadelige effecten van zuurstofgebrek in het hart en reperfusieschade (die ontstaat als de doorbloeding weer op gang komt) verminderen. Mitochondriën (de energiefabriekjes van de cel) spelen daarbij een cruciale rol. Hoe ze dat precies doen, is echter nog grotendeels onbegrepen. In zijn proefschrift probeert Heinen na te gaan hoe interventies gericht op bescherming van het hart de mitochondriën beïnvloeden, en of het reguleren van mitochondriale functies ook inderdaad het hart kan beschermen.
Tijd: 12.00 uur
15/10
Promotie
Lonneke van Nimwegen: 'Well-being and co-morbidity in recent onset schizophrenia'. Promotores zijn prof.dr. D.H. Linszen, hoogleraar Psychiatrie, in het bijzonder psychotische stoornissen bij adolescenten en prof.dr. M.W. Hengeveld, hoogleraar Psychiatrie (Erasmus MC). Co-promotores zijn dr. L. de Haan en prof.dr. W. van den Brink.
Patiënten met schizofrenie die zich relatief goed voelen tijdens het gebruik van olanzapine en risperidon, zijn geneigd langer door te gaan met deze medicatie, dan degenen die op deze middelen reageren met een dysfore respons (een slechte stemming). Dat laat van Nimwegen zien in een onderzoek waarin zij de twee antipsychotica vergeleek. Ook onderbreken de patiënten die cannabis gebruiken hun behandeling met medicijnen eerder dan patiënten die geen hasj roken. Ook is er geen verschil in het verlangen naar cannabis bij gebruik van olanzapine en risperidon. Dwangstoornissen, waar veel van deze patiënten ook last van hebben, nemen wel meer af tijdens het gebruik van olanzapine, dan van risperidon.
Tijd: 12.00 uur
15/10
Promotie
Delfine Hallaert: 'From the cradle to the grave. Novel therapeutic approaches to attack the microenvironment in chronic lymphocytic leukemia'. Promotor is prof.dr. M.H.J. van Oers, hoogleraar Klinische Hematologie. Co-promotor is dr. E.F. Eldering.
Bij chronische lymfatische leukemie, kanker van de witte bloedcellen, is het mechanisme verstoord dat ongewenste cellen laat doodgaan, de apoptose. Hallaert ontrafelde het werkingsmechanisme van twee nieuwe chemotherapeutica die de apoptose stimuleren. Daarnaast keek zij naar het verschil tussen CLL-cellen die zich in de lymfeklier bevinden en CLL-cellen die circuleren in het bloed. Deze verschillen kunnen van belang zijn bij het kiezen van een geschikte therapie.
Tijd: 14.00 uur
15/10
Lezing
In 1632 werd dr. Tulp tijdens een anatomische ontleding van het lichaam van een ter dood veroordeelde misdadiger door Rembrandt vereeuwigd in een wereldberoemd groepsportret van het Amsterdamse Chirurgijnsgilde. Frank IJpma, arts-assistent heelkunde in de Isalaklinieken in Zwolle en promovendus bij prof.dr. T. van Gulik (hoogleraar Experimentele Chirurgie in het AMC) gaat tijdens een historische lunchlezing in op de anatomische structuren die te zien zijn op het schilderij en de historische achtergrond ervan.
Plaats: AMC, Collegezaal 4
Tijd: 13.00 - 13.30 uur
16/10
Promotie
Marloes Bongers: 'Childhood constipation. Treatment, long-term prognosis and quality of life'. Promotor is prof.dr. H.S.A. Heijmans, hoogleraar Algemene kindergeneeskunde. Co-promotores zijn dr. M.A. Benninga en dr. M.A. Grootenhuis.
Een speciaal ontwikkelde gedragstherapie voor kinderen die last hebben van ernstige verstopping werkt niet beter dan de standaardbehandeling door een gespecialiseerde arts, toont Bongers aan. Ook klysma's zijn geen succesvolle aanvulling. De promovenda volgde tien jaar lang ruim vierhonderd kinderen met functionele obstipatie, verstopping waar geen duidelijke oorzaak voor te vinden is. Van de driehonderd patiënten die in die periode volwassen werden heeft een kwart nog steeds problemen. Dit zijn vooral degenen bij wie er een langere tijd is verstreken tussen het begin van de klachten en het eerste bezoek aan een gespecialiseerde polikliniek (in dit geval de
'poeppoli' in het AMC).
Kinderen die zowel op jonge leeftijd als in de puberteit veel last hadden van fecale incontinentie lopen een achterstand op in hun sociale ontwikkeling.
Tijd: 14.00 uur
17/10
Oratie
Vanwege zijn benoeming tot hoogleraar Pathologie houdt prof.dr. M.J. van de Vijver zijn inaugurele rede getiteld 'Richting geven aan de behandeling'. In zijn oratie gaat hij in op de rol van pathologie als klinisch diagnostisch vak, waarbij door onderzoek van biopten, cytologisch materiaal en operatiepreparaten een diagnose wordt gesteld. Daarbij is het van belang dat deze diagnose leidt tot een optimale behandeling van een individuele patiënt.
De basis voor pathologische diagnostiek bestaat uit het microscopisch analyseren van preparaten; in aanvulling daarop is er een toenemend aantal moleculaire technieken die een verfijning van de diagnostiek met zich meebrengen. Gezien alle ontwikkelingen in de ontrafeling van moleculaire mechanismen die ten grondslag liggen aan ziektes, is de pathologie bij uitstek het terrein voor translationeel onderzoek. Bij de diagnostiek en het onderzoek moet de centrale vraag dan ook zijn: 'hoe kan door pathologische diagnostiek optimaal richting worden gegeven aan de behandeling'.
Tijd: 14.30 uur
21/10
Promotie
Houshang Monajemi: 'Genes affecting triglyceride metabolism from steatosis to lipodystrophy'. Promotores zijn prof.dr. H. Pannekoek, emeritus hoogleraar Biochemie en prof.dr. A.J.G. Horrevoets, hoogleraar Biochemie en moleculaire celbiologie (VUmc). Co-promotor is dr. E.S.G Stroes.
Het proefschrift behandelt een aantal recentelijk ontdekte genen en hun rol in de vetstofwisseling in het lichaam, het triglyceride (TG)-metabolisme. Het wordt steeds duidelijker dat een hoge concentratie TG de kans op hart- en vaatziekten vergroot. Monajemi beschrijft een nieuw ontdekte genfamilie (apolipoproteïne L). Twee van de vier varianten (apoL2 en apoL3) zijn betrokken bij het intracellulaire TG-metabolisme. Overexpressie van apoL2 in de lever leidt tot leververvetting, overexpressie van apoL3 laat juist het tegenovergestelde effect zien. Tevens karakteriseert Monajemi het eveneens recentelijk ontdekte gen lipase H (LIPH), dat vooral tot expressie komt in darm, long en alvleesklier. De precieze functie ervan is niet bekend.
Tijd: 14.00 uur
21/10 -24/10
Symposium
15th International course in modern rhinoplasty techniques. In het kader van het jubileum wordt een 'botox workshop' georganiseerd, twee symposia ('Meet the future masters', met voormalige fellows van de European Academy of facial Plastic Surgery, en 'Meet the masters again', met coryfeeën uit het veld) en wordt een 'Lecture of Honour' gegeven door prof. S. Perkins.
Plaats: AMC, Collegezaal 5
Tijd: 8.30 - 17.30 uur (21/10), 8.30 - 17.00 uur (22/10 t/m 24/10)
22/10
Symposium
Onder de titel 'Health care in conflict: the boundaries of health interventions', organiseren Artsen zonder Grenzen, de Nederlandse Vereniging voor Tropische Geneeskunde en Internationale Gezondheidszorg en de afdeling Sociale Geneeskunde van het AMC een bijeenkomst over medische zorg in conflictgebieden.
Plaats: AMC, Collegezaal 1
Tijd: 9.30- 16.45 uur
28/10
Lezing
Ruysch Lecture
Therapietrouw: een weerbarstig taboe in de spreekkamer en een groot probleem in de gezondheidszorg. Afhankelijk van ziekte en type behandeling voert dertig tot zeventig procent van de patiënten de voorgeschreven therapie niet uit. Van de talloze interventies die zijn ontwikkeld om hierin verbetering te brengen, heeft geen enkele blijvend resultaat. Professor Jozien Bensing zal met videomateriaal laten zien welke communicatieprocessen een rol spelen bij dit probleem. Bensing is hoogleraar Gezondheidspsychologie en directeur van het Nivel. Zij won in 2006 de prestigieuze Spinozaprijs. Voorafgaand aan de Ruysch lezing zal prof. Bensing een masterclass verzorgen.
Plaats: AMC, Collegezaal 1
Tijd: 17.00 uur
29/10
Promotie
Debby Keuken: 'Sex differences in health research and clinical guideline development'. Promotores zijn prof.dr. P.J.E. Bindels, hoogleraar Huisartsgeneeskunde, in het bijzonder wetenschappelijk onderzoek in de huisartsgeneeskunde en prof.dr. N.S. Klazinga, hoogleraar Sociale Geneeskunde. Co-promotor is dr. J.A. Haafkens.
Het proefschrift behandelt de uitkomsten van vijf evaluatiestudies naar sekseverschillen in biomedisch onderzoek en richtlijnontwikkeling. Keuken concludeert dat in biomedische onderzoeksvoorstellen geen of onvoldoende aandacht wordt besteed aan sekseverschillen terwijl dit wel relevant kan zijn. Hier ligt een taak voor instanties die dergelijk onderzoek financieren.
Tijd: 14.00 uur
30/10
Promotie
Stephan Huveneers: 'The regulation of Rho and Src signaling by integrins'. Promotor is prof.dr. A.J.M. Berns, hoogleraar Experimentele genetica van erfelijke aandoeningen. Co-promotor is dr. E.H.J. Danen (Universiteit Leiden).
Interacties tussen cellen en hun omgeving (de extracellulaire matrix) zijn belangrijk bij onder andere hechting, differentiatie, groei en celdeling. Integrines - een bepaald type receptoreiwitten - spelen daarbij een belangrijke rol. Tijdens dynamische processen als bloedvatvorming, wondgenezing, embryonale ontwikkeling of kankergroei treden vaak veranderingen op in de expressie van integrines. Dit kan consequenties hebben voor het gedrag van cellen. In zijn proefschrift onderzocht Huveneers de effecten van verschillende interacties tussen integrines en de extracellulaire matrix op cellulaire processen. Hij keek vooral naar twee typen integrines (?1 en ?3) en hun interactie met het extracellulaire eiwit fibronectine.
Tijd: 12.00 uur
31/10
Promotie
Maartje Vogel: 'Genomic mapping of heterochromatin components using DamID'. Promotor is prof.dr. M.M.S. van Lohuizen, hoogleraar Biologie en epigenetische regulatie van normale en kankerstamcellen. Co-promotor is dr. B. van Steensel (NKI-AvL).
Chromosomen bestaan uit chromatine: een combinatie van DNA, RNA en eiwitten. Eén van de subtypes is heterochromatine. Vogels proefschrift richt zich op het ontrafelen van de functie van heterochromatine-eiwitten in met name zoogdiercellen. Om dit te kunnen doen heeft zij geïnvesteerd in het verder ontwikkelen van een techniek (DamID) die het mogelijk maakt genoomkaarten te maken van de bindingsplaatsen van heterochromatine-eiwitten aan het DNA. Zij combineerde deze genoomkaarten met andere gegevens uit genetische databases. Het lijkt erop dat heterochromatine-eiwitten verschillende functies kunnen vervullen, afhankelijk van hun plaats in het genoom. In muizen- en mensencellen binden ze vooral aan één bijzondere genfamilie, de krab-zinc-fingergenen. Vogel vermoedt dat in dit geval de functie van heterochromatine het behoud van genoomstabiliteit is.
Tijd: 10.00 uur
31/10
Promotie
Petra Vos: 'Psychosocial adjustment in women with early stage breast cancer: The effectiveness of experiential-existential psychotherapy groups compared to social support groups'. Promotor is prof.dr. J.C.J.M. de Haes, hoogleraar Medische psychologie. Co-promotores zijn dr. A.Ph. Visser en dr. B. Garssen (beiden van het Helen Dowling Instituut, Utrecht).
Vos vergelijkt twee vormen van psychosociale begeleiding voor vrouwen met borstkanker: experiëntiële-existentiële groepstherapie en sociale steungroepen. Vrouwen die kortgeleden geopereerd zijn, een goede prognose en weinig psychosociale problemen hebben, blijken geen baat te hebben bij deelname aan één van beide vormen van therapie. Ook zag Vos geen verandering in het omgaan met problemen en werd er over het algemeen niet meer sociale steun ervaren. Wel verbeterde het lichaamsbeeld van de deelnemende vrouwen en deden zij aan het eind van de studie aan meer recreatieve activiteiten mee. Deze positieve veranderingen waren echter waarschijnlijk het resultaat van het verstrijken van de tijd. Vos pleit er daarom voor niet alle vrouwen met borstkanker standaard psychosociale begeleiding aan te bieden, maar alleen vrouwen die psychosociale problemen hebben.
Tijd: 12.00 uur
31/10
Promotie
Stephan Schirmer: 'Circulating cells and cytokines in arteriogenesis'. Promotores zijn prof.dr. J.J. Piek, hoogleraar Klinische Cardiologie, in het bijzonder interventiecardiologie en prof.dr. A.J.G. Horrevoets, hoogleraar Biochemie en Moleculaire Celbiologie (VUmc). Co-promotores zijn dr. N. van Royen en dr. I.E. Hoefer (UMCU).
Schirmer onderzocht verschillende factoren die de groei stimuleren van collaterale vaten, bloedvaten rondom het hart. Medicijnen die aangrijpen op die factoren zouden wellicht gebruikt kunnen worden voor de vorming van natuurlijke bypasses bij patiënten waarvan de kransslagaders door aderverkalking zijn verstopt. Granulocyte-Macrofage Colony Stimulating Factor, een stof die bij proefdieren de vaatgroei stimuleert, blijkt echter bij patiënten met vernauwde vaten in de benen geen effect te hebben.
Tijd: 14.00 uur
31/10
Symposium en afscheidscollege
Bijeenkomst ter gelegenheid van het afscheid van hoogleraar Tropische Geneeskunde Piet Kager. Hij wijdde zijn wetenschappelijke carrière aan leishmaniasis, malaria en gezondheidszorg in de tropen. Tijdens het symposium zullen promovendi en stafleden van het Tropencentrum AMC voordrachten houden over deze onderwerpen. De bijeenkomst wordt afgesloten met het afscheidscollege van Kager getiteld 'Tropische Geneeskunde heeft de toekomst'.
Plaats: AMC, Collegezaal 5
Tijd: 10.00 - 17.30 uur. Het afscheidscollege begint om 16.00 uur
Alle promoties van de faculteit Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam vinden plaats in de Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, en bij grote belangstelling in de aula van de universiteit, Lutherse Kerk, Singel 411 te Amsterdam. Oraties vinden plaats in de aula.
Voor meer informatie op het gebied van medisch wetenschappelijk nieuws kunt u contact opnemen met de AMC-wetenschapsvoorlichters Edith Gerritsma, Andrea Hijmans en Connie Engelberts,
020 566 2929
Academisch Medisch Centrum Universiteit van Amsterdam