NEN


Importheffing Chinese spaarlamp afgeschaft

maandag 8 september 2008, 13:03

Per 1 oktober is er geen importheffing van 66% op spaarlampen uit China meer. De Duitse producent van lampen Osram staakt zijn verzet tegen het schrappen van de heffing.

Minister Cramer van VROM is blij dat de importheffing op goedkope spaarlampen in de EU binnenkort verleden tijd is. "Spaarlampen worden op termijn een stuk goedkoper en daardoor wordt het voor consumenten nog voordeliger hun gloeilampen te vervangen door spaarlampen. Gezien de stijgende energieprijzen voor huishoudens wordt het rekensommetje steeds eenvoudiger. Je kunt op een gemakkelijke manier veel besparen op je energie-uitgaven door over te gaan op spaarlampen of LED-verlichting", aldus de minister.
Als een gemiddeld huishouden alle gloeilampen door spaarlampen vervangt, bespaart het al snel 85 per jaar. Wie tien gloeilampen vervangt door spaarlampen, vermindert bovendien de CO2-uitstoot van zijn huishouden met zo'n 200 kg per jaar.
Overigens zal een structurele verlaging van de aankoopprijs van spaarlampen niet direct merkbaar zijn, in verband met de aanwezigheid van oude voorraden.

Inzamelen
De inzameling van gebruikte spaarlampen heeft ook de aandacht. Naast de gemeentelijke inzamelpunten zullen er in de nabije toekomst veel meer inzamelplekken moeten komen. Conform de afspraken tussen de minister van VROM en de brancheorganisaties is dit allereerst een verantwoordelijkheid van de branche zelf. Belangrijk is dat consumenten goed op de hoogte zijn van de wijze van inzameling van spaarlampen. De Taskforce Verlichting adviseerde onlangs in zijn eindrapport minister Cramer om hier in een publiekscampagne aandacht aan te besteden.
Inmiddels wordt gewerkt aan een inzamelbox voor compacte fluorescentielampen, die zonder breuk hierin kunnen worden gedeponeerd. Hierdoor kunnen de spaarlampen worden gerecycled. Daarbij kunnen bijna alle grondstoffen worden hergebruikt en worden giftige stoffen afgevangen.
Bron: VROM

De spaarlamp
Een spaarlamp is een opgevouwen TL die in een normale lampfitting past. Bij een spaarlamp gaat stroom door een buis die gevuld is met kwikdamp. Als een elektron uit die stroom tegen een kwikatoom botst, kan het daarbij een ander elektron uit zijn baan stoten. Bij het terugvallen van deze aangeslagen toestand naar de grondtoestand komt energie vrij in de vorm van ultraviolette straling. De ultraviolette straling is onzichtbaar. Aan de binnenkant van de glaswand van een spaarlamp zit er daarom een laagje poeder dat verschillende fluorescenties vertoont, en daarmee de UV-straling omzet in warm wit licht.

Er zijn normen voor diverse soorten lampen:

* NEN-EN-IEC 60432-1:2000 (en;fr) Gloeilampen - Veiligheidsbepalingen - Deel 1: Gloeilampen met wolfraamdraad voor huishoudelijke en soortgelijke algemene verlichtingsdoeleinden
* NEN-EN-IEC 60432-2:2000 (en;fr) Gloeilampen - Veiligheidsbepalingen - Deel 2: Halogeengloeilampen voor huishoudelijke en soortgelijke algemene verlichtingsdoeleinden
* NEN-EN-IEC 60432-3:2003 (en;fr) Gloeilampen - Veiligheidsbepalingen - Deel 3: Halogeengloeilampen anders dan voor voertuigen