Ingezonden persbericht
maandoverzicht oktober 2008
theater de tobbe
september 2008
za. 20 sept. cabaret: Jetty Mathurin met 'Zeven, de peetmoeder van Suriname'
aanvang 20.30 uur; toegang: E 15,00 (met korting E 13,50)
Jetty Mathurin speelde een van de eerste try-outs van dit programma vorig jaar in De Tobbe. Dit seizoen wil zij hier laten zien hoe dit eerste begin is uitgegroeid tot het krachtige 'Zeven, de peetmoeder van Suriname'. Het heilige en mystieke getal. Een getal van tijd en evolutie. Zeven kardinale zonden en zeven werken van barmhartigheid. 'Zeven geesten' gebruik je in Suriname bij een 'wasi'. In de oudheid kende men zeven planeten, zeven wijzen en natuurlijk de zeven wereldwonderen. Het spectrum heeft zeven kleuren en de toonladder zeven noten. Zeven is ook een werkwoord. Komt in grote getale!
oktober 2008
vrij. 3 okt.: jazz: Johan Plomp/Miguel Martinez kwartet
aanvang: 21.00 uur; toegang: E 10,00/8,50
Bassist Plomp, bekend in de Tobbe vanwege zijn samenwerking met de West Coast Big Band waar hij muzikaal leider van was en stukken arrangeerde voor één van hen cd's. Inmiddels is Plomp ook de voorman van het Rotterdam Jazzorchestra waarin vele prominente jazzmusici deel van uitmaken. Hij vond in altsaxofonist Miguel Martinez een uitstekend muzikaal maatje waarmee hij begin dit jaar een nieuw kwartet oprichtte. Miquel speelt ondermeer samen met zijn broer Juan in de formatie Los Hermanos Martinez een quintet jazz de tango. Dit kwartet concentreert zich op jazz met als basis de mainstream en het zal in de Tobbe één van de eerste keren zijn dat zij zich live presenteren. Miquel Martinez; altsax, Johan Plomp; contrabas, Frank Wingold; gitaar, Henk Zomer; drums
zo. 5 okt.: jeugdvoorstelling: Rasmus en de Geluksvogel door Siert van den Berg (6+)
aanvang 14.00 uur; toegang: E5,- kind, E6,- volwassen
Voorstelling in het kader van de kinderboekenweek i.s.m. Bibliotheek Leidschendam-Voorburg
Rasmus en de Geluksvogel Vrij naar een verhaal van Astrid Lindgren. Rasmus is weggelopen uit het kindertehuis. Hij gaat op zoek naar een eigen vader en moeder. Het liefst een rijke vader en een mooie lieve moeder, zo'n moeder met een kanten parasol en een grote blauwe hoed. Op zijn zwerftocht sluit hij vriendschap met Oskar de Geluksvogel: een vrolijke maar straatarme muzikant.
Oskar en Rasmus schuilen op een regenachtige nacht in een verlaten huisje aan de kust. Rasmus probeert het met wat gevonden oude rommel zo gezellig mogelijk te maken.
Als Oskar nou eens zijn vader zou zijn en ze samen in zo'n huisje konden wonen.
Maar helaas is Oskar geen rijke koopman en waar is zijn mooie lieve vrouw, die dame met die kanten parasol en die grote blauwe hoed?Siert van den Berg bewerkte dit prachtige verhaal van Astrid Lindgren samen met Anja Jansen Schuiling tot een spannende en ontroerende voorstelling.
Theater met poppen: de spelers Siert van den Berg en Susie Endenburg, in de rollen van Oskar en Martina, laten zien hoe zij als poppenspelers met dit verhaal bezig zijn.
Als de voorstelling begint zien we hun atelier. Martina legt de laatste hand aan het décor en de poppen.
Maar Oskar wil deze zomer liever muziek gaan maken met zijn oude vrienden. Als Martina dreigt met een ander te gaan werken laat Oskar zich verleiden om toch een dag met haar te repeteren. Dan blijkt dat Martina het verhaal van Rasmus op zijn lijf heeft geschreven.
De levensgrote poppen worden zonder enige afscherming door beiden bespeeld. Zo ontstaat een voorstelling die zowel de emoties van de spelers als die van de figuren uit het verhaal van Astrid Lindgren laten zien.
Rasmus en de Geluksvogel is een voorstelling voor kinderen vanaf 6 jaar. Bekijk ook eens het uitgebreide begeleidingsmateriaal op www.poppenspel.nl
di. 7 en woe. 8 okt.: cabaret: Javier Guzman met 'Por Dios' (try-out)
aanvang: 20.30 uur; toegang:E 15,00, met korting E 13,50
Wat gaat Javier Guzman doen? De ongrijpbare cabaretier is in korte tijd al aan zijn vierde programma toe. Na zij alom bejubelde en bekroonde voorstelling 'Delirium' waarin hij zichzelf meedogenloos fileerde, aldus De Volkskrant, schuwt hij ook in zijn nieuwe show geen enkel risico. Verborgen en kwetsbaar in de buitenwereld: òp het toneel, op zijn toneel, heerst en regeert Javier. Onvergelijkbaar, gezegend met een uniek, bijna griezelig talent, jaagt en verstilt Javier zijn voorstelling naar een grenzeloze gebeurtenis. Na het winnen van het Leids Cabaret Festival ging het hard met Guzman. Lid van de Comedy Explosion, de tv-serie '100% AB', drie sinterklaas-conferences voor de Vara en twee avondvullende voorstellingen in altijd uitverkochte theaters. tezamen met een alcoholverslaving eiste dit zijn tol. Een opname in een afkickkliniek was het resultaat. Maar Javier overwon, herpakte zich en maakte een van de meest indrukwekkende voorstellingen van de voorgaande jaren, zo oordeelde ook de Schouwburgdirecties die hem onderscheidden met de prestigieuze Neerlands Hoop! Dus wat gaat Javier Guzman doen? Hij laadt zichzelf op voor een nieuwe ongekende krachtmeting. Als u zich haast, kunt u dat meebeleven.
vrij. 10 okt. cabaret/theaterlied: Katinka Polderman met 'Polderman kachelt door'
aanvang: 20.30 uur; toegang: E 13,00; met korting E 11,50
Deze tijdgeest vraagt om een nuchter rustpunt in alle hectiek: deze tijdgeest smeekt om Katinka Polderman. In haar tweede programma 'Polderman kachelt door' becommentarieert ze met lichtvoetig cynisme en subtiele lompheid de boel. Overdag is ze een roekeloze druktemaker. Maar zodra het zaallicht dooft en het doek opengaat, daalt er een weldadige rust neer over Polderman. De stemverheffingen en het theatraal spektakel laat ze achter in de kleedkamer. Wat overblijft, is een tsunami van liedjes. Vanzelfsprekend heeft ze het daarin alleen over zinnige dingen. De dingen die anders zouden moeten. Ook de dingen die anders gaan dan gewenst. En natuurlijk de dingen in het algemeen. Waar anderen het zeggen in een conference, doet Polderman dat in een liedje. Hoe Polderman dat doet? Eigenzinnig. En dwars. En liefdevol. Onverstoorbaar, intelligent en hilarisch. Althans, dat zeggen ze. Ze? Nou ja, over haar debuutprogramma 'Polderman' was men best te spreken: Met elk liedje schiet zij raak en ze is heel, heel erg geestig.
za. 11 okt. cabaret: Murth Mossel met 'Status Aparte'
aanvang 20.30 uur; toegang E 13,00 / met korting E 11,50
Nadat Murth Mossel met het collectief ComedyTrain al menig theater heeft bezocht en met collega-comedian Roué Verveer al in 'n dubbelprogramma heeft gestaan, voelde hij de behoefte om nu in z'n eentje 't land in te gaan. Wie is deze man? Wie zijn z'n vrienden? Waarom is hij zo blij met 'n avondje poker? Wat is zijn plek binnen deze maatschappij? Hoeveel controle heeft hij over zichzelf? Hoeveel controle heb je eigenlijk over je eigen situatie? In 'Status Aparte' stelt Murth zich aan je voor en geeft hij je 'n kijk in z'n leven; open, eerlijk, energiek, avondvullend.
do. 16 okt.: literair: Kader Abdolah
aanvang: 20.30 uur; toegang: E 10,00 / E 8,50
Kader Abdolah werd in 1954 geboren in Iran.In 1988 kwam hij naar Nederland waar hij zich de Nederlandse taal snel eigen maakte. Hij schrijft verhalen en romans in het Nederlands en vertaalt ook poëzie en andere literatuur in het Iraans. Zijn bekendste roman is Het huis van de moskee, verschenen in 2005. Deze roman werd genomineerd voor zowel de Libris Literatuur Prijs 2006, als voor de NS Publieksprijs 2006. Dit boek beschrijft de situatie in Iran wanneer er een radicale stroming onder de ayatollahs ontstaat en de Iraanse samenleving onder druk komt te staan. In maart 2007 werd bovengenoemde roman door Nederlandse lezers verkozen tot het op één na beste boek ooit geschreven in het Nederlandse taalgebied. In 2008 verschijnt De Koran, een hertaling van de koran.
vrij. 17 okt.: jazz: Bennie, Berend, Ron en Milo
aanvang: 21.00 uur; toegang: E 10,00 / 8,50
Ooit een keer met Ben Schröder de afspraak gemaakt een nostalgisch door hem zelf samen te stellen groep samen te stellen. Dat is een kwartet geworden met allemaal "ouder geworden" maatjes waar hij in het verleden veel mee heeft samen gespeeld. Inderdaad dus nostalgie. Prettig ook om weer Ron van den Bergen op het podium van de Tobbe te zien en te horen. Het is alweer jaren geleden dat dat het geval was. Zijn Dexter Gordon achtige sound staat nog in ons geheugen gegrift. Ook een tenorbattle in Leiden zullen we nooit vergeten. Kortom jazz vanavond waarvan de roots liggen in de vijftiger jaren. Het moet net zoals voor de musici een mooie reünie worden. Ron van den Bergen; tenorsax, Berend van den Berg; piano, Ben Schröder; drums en Alex Milo; contrabas
za. 18 okt. cabaret: Richard Groenendijk met 'Na de wedstrijd'
aanvang: 20.30 uur; toegang:E 15,00, met korting E 13,50
Richard Groenendijk is de afgelopen jaren uitgegroeid tot één van de grootste entertainers van het cabaret, schreef De Pers na de première van 'Na de wedstrijd'. Hij weet ook een zwaar onderwerp, voor een zaal die puur voor de lach te lijkt zijn gekomen, op juiste temperatuur en smaak te serveren. En daarmee is wel duidelijk gemaakt hoe divers het talent van Groenendijk is. Na het daverende succes van 'De adem van de nachtchinees' waarmee hij definitief zijn naam als cabaretier vestigde, is het hem weer gelukt om met 'Na de wedstrijd' een overdonderend grappig en mooi programma af te leveren. Een begenadigde verteller van hilarische verhalen, niet vies van een flinke dosis zelfspot en meesterlijk in de improvisaties met het publiek. Een programma over opgeven of doorgaan, leven en dood, punten pakken en gemiste kansen.
ma. 20 okt.: jeugdvoorstelling: OMA WAAIT WEG door STRUIF ( 4+)
aanvang 14.00 uur; toegang: E5,- kind, E5,- volwassen
De oma van Mats was vroeger bij het circus. Ze houdt van verkleden, ondeugende dingen en van blazen op haar saxofoon. Mats heeft altijd veel plezier met oma want met oma kun je lachen! Maar soms is een spel opeens afgelopen. Dan worden oma's ogen dof en vraagt ze wel veertig keer hetzelfde. Op zo'n moment pakt Mats oma's saxofoon en speelt liedjes waar haar ogen weer van gaan glimmen.
Oma Waait Weg is een voorstelling over de relatie tussen een dementerende oma en haar kleinzoon. Een hoofdrol is weggelegd voor de muziek die voor deze oma altijd een brug is geweest naar de buitenwereld en dat tot het einde toe blijft. De voorstelling wordt gespeeld en verteld door de vier saxofonisten van Struif. Zij maakten hiermee een theaterconcert dat weliswaar een ontroerende en weemoedige ondertoon kent, maar ook een heel vrolijk verhaal is geworden over de liefde tussen een oma en haar kleinzoon en de lol die ze samen hebben.
Voorstelling in kader van festival de Betovering. Zie voor workshops bij deze voorstelling www.debetovering.nl
di. 21 okt.: jeugdvoorstelling: De laatste keer kindercabaret door Pieter Tiddens (6+)
aanvang 14.00 uur; toegang: E5,- kind, E5,- volwassen
Met de vraag van zijn dochter wat is cabaret eigenlijk, begon een jong theatergenre aan een nieuwe opmars. Vader Pieter Tiddens bedacht dat er maar één manier was om daar antwoord op te geven. Door het maken van cabaretvoorstellingen. En dat werd een groot succes. De laatste Keer Kindercabaret, lessen in liegen is alweer de derde voorstelling van zijn hand. Kinderen en ouders beleven er veel plezier aan en vragen dan ook ongerust na de voorstelling: 'is dit echt de laatste?' Pieter Tiddens wijst dan vriendelijk op de ondertitel: 'Lessen in liegen'.
Hoe zou het ook de laatste kunnen zijn? Het antwoord op de vraag wat is cabaret eigenlijk is nog lang niet gegeven. Niemand kan dat eigenlijk zeggen. Cabaret is van alles en nog wat van slapstick tot chansons, van woordenwaterval tot pantomime. En Pieter Tiddens doet het allemaal. Mensen die alle drie de voorstellingen hebben gezien verheugen zich al op de volgende Vooruit! Nog één keer Kindercabaret, nu nog anders die in februari 2008 in première gaat in de Philharmonie te Haarlem.
In De laatste Keer Kindercabaret, lessen in liegen houdt Pieter zich bezig met het liegen dat grote theater en popmuziek bedrijven doen in wat zij voor kinderen maken. Hij heeft bedacht dat er maar één manier is om daar iets van te zeggen en dat is zelf het goede voorbeeld geven. Hij geeft met zijn technici een concert. Op zoek naar echt en eerlijk komt hij langs grappig, raar en mooi. Het antwoord op de vraag wat is cabaret: van alles en nog wat, maar het gaat over deze tijd en over hoe kinderen en ouders zich voelen.
Over Pieter Tiddens:
Pieter Tiddens studeerde aan de Kleinkunstacademie in Amsterdam, waar hij de Pisuise-prijs ontving. Hij maakte een Europees tournee met Jango Edwards en leidde samen met Rik Hoogendoorn de muziektheatergroep The Dutchies. Pieter was finalist en persoonlijkheidsprijs winnaar bij Camaretten. Als theaterprogrammamaker werkt Pieter Tiddens met Lenette van Dongen. Pieter maakte programma's voor de VPRO jeugdtelevisie, hij presenteerde o.a. met Marlies Helder Villa Achterwerk. Ook speelde hij bij Theatergroep Wederzijds en bij Huis aan de Amstel.
Door de simpele vraag: ''Pap, wat is cabaret?" kwam de zeer succesvolle voorstelling Kindercabaret tot stand en daarmee een nieuwe theatervorm voor kinderen.
Pieter Tiddens is met Kindercabaret, de zoektocht naar 'cool' winnaar van de allereerste Gouden Krekel in de categorie 'de beste individuele podiumkunstprestatie'. Na de succesvolle toernee van Kindercabaret, 'Boos voor Beginners' maakt Pieter Tiddens de voorstelling Laatste Keer Kindercabaret, 'Lessen in Liegen'.
Voorstelling in kader van festival de Betovering. Zie voor workshops bij deze voorstelling www.debetovering.nl
vrij. 24 okt. cabaret: Schudden met 'Ruis'
aanvang: 20.30 uur; toegang:E 15,00, met korting E 13,50
Weinig woorden, maar een hoop humor. Absurdistische en fysieke scènes. Dit zijn de vaste ingrediënten voor een Schudden-programma. Maar de heren doen er deze keer nog wat bij: een laagje poëzie. Dit is Schudden op zijn best: ontroerende hilariteit en lachwekkende treurigheid. Emiel de Jong en Noël van Santen mengen cabaret met toneel en mime. Met hun vorig programma 'Zout' toonden de mannen van Schudden de tragikomedie tot in de finesses te beheersen en tot de absolute top in dit genre te horen. In het programma 'Ruis' laat Schudden je lachen van het huilen. Ruis sluipt je luie leven in, ruis slipt je zuivere liefde binnen, totdat het oorverdovend klinkt. De regie is van Titus Tiel Groenestege.
za. 25 okt. cabaret: André Manuel met 'Voor God noch Vaderland'
aanvang: 20.30 uur; toegang:E 15,00, met korting E 13,50
Programma 11 van meneer Manuel gaat over het misbruik van moraal. Het verbod op genot. Achterlijk religieus geschreeuw om hulp. En vooral over Nederland. André draagt dit programma op aan Lotus Puister. Met het uitdrukkelijke verzoek aan haar om hem hierna met rust te laten. God mag het antwoord zijn voor velen, ik heb nog wel een aantal vragen voor Hem. Wat heeft U met de vrouwen gedaan? En is dit het Vaderland wel? Of is er alleen maar sprake van onderdanen? Sinds 1 juli 2008 is ook de Nederlandse horeca rookvrij. Tot zeker maart 2010 zal dat niet voor de theaters gelden. En dan met name voor alle kleedkamers 7. Onder het motto: ik mag godverdomme toch zelf wel beslissen waaraan ik doodga. Verblijf ik. En neurie. Hup Theo. Je kunt het. André Manuel: politiek geëngageerd, hard, zwart, confronterend.
woe. 26 okt.: jeugdvoorstelling: Murph door de Meekers (4+)
aanvang 14.00 uur; toegang: E5,- kind, E5,- volwassen
'Als er iets fout kan gaan, dan gaat het ook fout!' Edward Murphy
Een beboterde boterham valt altijd met de boterkant op de grond.Alles wat goed begint, loopt slecht af en alles wat slecht begint, loopt nog slechter af. Je merkt het al, een voorstelling over de wet van Murphy. Zelfs makkelijk te volgen voor diegenen die te klein zijn om iets van wetten af te weten. Voor deze nieuwe voorstelling werken Arthur Rosenfeld en David Middendorp samen. Ze mixen dans, poëzie en humor door elkaar; overgieten deze met een portie dynamiek en voegen er een grote korrel zout aan toe, en MURPH! is klaar voor de allerkleinsten.
Een coproductie met Korzo producties. Voorstelling in kader van festival de Betovering. Zie voor workshops bij deze voorstelling www.debetovering.nl
vrij. 31 okt.: wereldmuziek: Quatro Ventos met "Fado retrato" (Portugal)
aanvang:20.30 uur; toegang: E 15,00 / 65+ uitpas CJP E 13,50
Quatro Ventos is het bijzondere fadokwartet rond zanger/gitarist Emanuel Pessanha. "Fado retrato" ,"Portret van de fado", is een prachtig en boeiend programma met fado als muzikaal vertrekpunt. Naast meeslepende fado's en ballades brengt Quatro Ventos ook optimistische en vrolijke liederen. Emanuel Pessanha heeft met Quatro Ventos sinds 1996 een ijzersterk en succesvol fado-ensemble in handen. Hij wordt op het podium vergezeld door Wout Pennings op klassieke en Portugese gitaar, violiste/pianiste Aili Deiwiks en contrabassist Bob Wisselink. De Volkskrant zei over Quatro Ventos :"Fado vol emotie...meeslepende muziek met warmte gespeeld....volks en poëtisch zoals het hoort bij fado ". Een concert bezoeken van Quatro Ventos is dan ook als een uitstapje naar Lissabon. www.quatroventos.nl
nadere informatie en foto's:
www.detobbe.nl of ab smit: tel. 3861290 of Abaadje@hetnet.nl
---- --