Internisten zorgen voor rentree vitamine D preparaat Devaron


Gezondheidsraad advies: risicogroep moet vitamine D slikken

Scheemda, 20081001 -- Ouderen, jonge kinderen en mensen met een donkere huidskleur krijgen te weinig vitamine D binnen via voeding. Ook maken zij zelf niet genoeg vitamine D aan in de huid omdat ze niet genoeg buiten komen. Daarom zouden ze voedingssupplementen moeten slikken met vitamine D, adviseert de Gezondheidsraad dinsdag jl. aan minister Klink van VWS.

Twee internisten van het st. Lucas Ziekenhuis in Winschoten brengen het hooggedoseerde vitamine D-preparaat Devaron terug op de Nederlandse markt. Het geneesmiddel, dat het enige geregistreerde 400 IU vitamine D-preparaat in Nederland is, is vanaf juni 2008 weer in de originele verpakking verkrijgbaar bij de apotheek.

Volgens internist Bert Verhage, verdween het middel - dat twintig jaar lang op de markt was - opeens als gevolg van een commerciële beslissing van de Belgische farmaceut Solvay. Verhage: "Mijn collega Wim Jaspers en ik waren er niet blij mee omdat het nut van hoge doseringen vitamine D bij bijvoorbeeld osteoporose afdoende bewezen is". Dezelfde vraag speelde in 2006 in de Tweede kamer. Kamerlid Arib: "Hoe komt het dat Devaron-tabletjes a 400 IU en de depotinjecties geruisloos uit de apotheek zijn verdwenen?". Antwoord minister: "Zowel de Devaron tabletjes 400 IU (10 ug) als de depotinjecties zijn vanwege economische motieven uit de handel genomen door de desbetreffende fabrikanten".

Een tekort aan vitamine D kan bij kinderen onder de 4 jaar leiden tot slechte botten en tanden. KWF Kankerbestrijding stelt dat onderzoek uitwijst dat vitamine D een beschermende werking zou kunnen hebben tegen borst-, darm- en prostaatkanker. De KWF verwacht eind dit jaar meer informatie hierover te hebben. Daar komt bij dat grote delen van de oudere en gekleurde bevolking een vitamine D tekort heeft waartegen je met een vitaminepreparaat van de drogist niet echt iets begint vanwege de veel lagere dosis. Bovendien is zo'n voedingssupplement vaak veel duurder en moet de patiënt er veel van gebruiken. Hoeveel precies is dan weer onduidelijk en afhankelijk van de doseringen in de verschillende combinaties.

Internisten Bert Verhage en Wim Jaspers kochten Devaron van Solvay en zorgden ervoor dat het opnieuw op de markt kwam. "Na twee jaar bloed, zweet en tranen, is het nu zover", zegt Verhage. "Je koopt niets anders dan een ordner vol papier, een naam en een registratie. Vervolgens moet je op zoek naar een farmaceut die bereid is onder farmaceutische condities die ene tablet te maken. Dat is gelukt en dat betekent dat artsen nu weer Devaron kunnen voorschrijven." Het product is ook zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek voor 10 cent per dag.