Wij zijn de Geschiedenis afl. 2
Verdronken reddingspaarden op Ameland en 'de lekkerste dozen van Nederland'
HILVERSUM, 20080930 -- In de tweede aflevering van de 11-delige KRO serie Wij zijn de Geschiedenis komen de volgende opmerkelijke gebeurtenissen uit de geschiedenis aan bod: Verdronken reddingspaarden -14 augustus 1979 staat nog altijd in het geheugen van Ameland gegrift. Op deze stormachtige dag moest de Amelander reddingsboot "Adriaan de Bruine" uitrukken voor een jacht in nood. Zoals dat al meer dan honderd jaar gebeurde, trokken acht paarden de reddingsboot naar het strand. Daar aangekomen gaf de walbaas, die de zeebodem controleerde, het sein om de boot te lanceren. De acht paarden trokken de wagen met de boot erop het kolkende water in.
Alles leek goed te gaan en de reddingsboot vertrok in volle vaart richting het vastgelopen jacht. Op hetzelfde moment begonnen de paarden echter langzaam in het water te verdwijnen. Het onderstel van de boot was in een geul terechtgekomen en trok de dieren mee de diepte in. De paarden sloegen wild om zich heen, terwijl de voerlieden met alle macht probeerden om ze los te krijgen. Zonder succes. Een laatste hoofd verscheen nog boven de golven voor de reddingspaarden definitief in zee verdwenen.
De pizzadoos
Verschillende mensen ergeren zich in 1997 aan posters van adverteerder New York Pizza die in het straat beeld verschijnen. Op de billboards prijst een halfnaakte vrouw pizza´s aan. De posters zijn voorzien van de tekst ´de lekkerste dozen van Nederland gratis thuisbezorgd´ of ´de lekkerste dozen van Nederland, nu afhalen´. De posters worden obsceen en vrouwonvriendelijk bevonden. De Reclame Code Commissie kreeg zes klachten binnen naar aanleiding van de reclamecampagne.
Paalzitters 16 juli 1978
Paalzitten is een sport waarbij het de kunst is om zo lang mogelijk op de (meestal houten) paal te blijven zitten. De paal is meestal voorzien van een plank om op te zitten en een voetsteun. Eventueel is er ook een ruggensteun. Meestal is elke paar uur een korte pauze toegestaan, o.a. om naar het toilet te gaan. De paal staat meestal in het water, zodat letsel wordt voorkomen als de deelnemer eraf valt. In Lambertschaag is het paalzitten al 38 jaar een sport.
Van gastarbeider tot ambtenaar
Door de economische opleving in Nederland is er vanaf 1960 een tekort aan arbeidskrachten ontstaan in verschillende sectoren. In navolging van België en Frankrijk wordt over de grens naar ongeschoolde arbeiders gezocht; eerst Spanjaarden en Italianen, later Turken en Marokkanen. De Nederlandse overheid sluit eind jaren 60 een officiële wervingsovereenkomst met de Marokkaanse overheid, waarbij arbeidsbureaus en een wervingskantoor in Marokko een belangrijke rol toebedeeld kregen. Toch was niet iedere Marokkaan de `typische' gastarbeider. Er waren ook gewoon jonge avonturiers die door Europa wilden reizen en werken. Ahmed Mokhtari was één van hen. Na een tijd in Frankrijk te hebben gewoond kwam hij als jonge man in de jaren 70 naar Nederland en volgde Nederlandse les bij het AKPG (Actiekomité Progastarbeider) de organisatie van mevrouw Nelly Soetens. Zijn verhaal is een successtory. Hij kwam als gastarbeider naar Nederland en is nu ambtenaar in Rotterdam en expert op het gebied van diversiteitbeleid. Mevrouw Soetens was destijds een betrokken jonge vrouw die zich het lot van de gastarbeiders in Nederland erg aantrok en zich daarom voor hen inzette.
In de 11-delige serie Wij zijn de Geschiedenis gaat de KRO op zoek naar nog nooit vertelde verhalen bij bekende en minder bekende nieuwsgebeurtenissen uit de recente Nederlandse geschiedenis. Mensen die soms nog nooit gesproken hebben over dat ene moment waarop ze getuige waren van een nieuwsfeit gaan terug naar de plek die hun leven definitief veranderde. Maar ook kleinere getuigenissen die een voetnoot plaatsen bij het verleden krijgen de ruimte in het programma. Altijd is een (nieuws)foto het startpunt. En soms blijkt het ooggetuigenverhaal net iets anders dan de foto van toen ons altijd heeft doen geloven.
Als voorloper op het televisieprogramma en als onderdeel van dit multimediale project is begin juli de website wijzijndegeschiedenis.kro.nl gestart, een online databank met persoonlijke herinneringen aan historische gebeurtenissen in Nederland. De site is een verzamelplaats van filmpjes van mensen die hun persoonlijke herinneringen plaatsen en willen delen. Iedereen kan zelf zijn verhaal vertellen, maar ook iemand interviewen over zijn of haar belevenissen of oud filmmateriaal plaatsen. Op deze manier ontstaat een unieke database, waarin boeiende verhalen bewaard blijven die samen onze geschiedenis vormen.
Wij zijn de Geschiedenis, woensdag 1 oktober om 19.25 uur bij de KRO op Nederland 2.
Ingezonden persbericht