Mozart en Bach waren visueel beperkt


Speurtocht door oogheelkundige ziektegeschiedenis van Bach en Mozart neemt verrassende wending

Huizen, 20080924 -- Koninklijke Visio, Landelijke Stichting Slechtzienden en Blinden, biedt tijdens het Jubileumcongres op 1 oktober te Oegstgeest met trots podium aan Richard Zegers. De oogarts aan het AMC in Amsterdam hoopt 3 oktober te promoveren met zijn proefschrift over de oogheelkundige ziekteperikelen van Bach en Mozart. Hoe was het deze Godfathers van de klassieke muziek vergaan als ze destijds professionele begeleiding of revalidatie hadden gekregen?

Met de neus op de noten
Oogarts Richard Zegers duikt in de ziektegeschiedenis van Bach en Mozart omdat hij weet dat beiden muzikale genieën iets aan de ogen hadden. Bijziendheid lijkt het grootste probleem van de jonge musicus Bach, aangezien dit samengaat met adequaat zicht op korte afstand. Dit is noodzakelijk voor het lezen en schrijven van noten. De speurtocht naar Bach neemt een verrassende wending als onderzoeken die destijds de identiteit van Bach aantonen opnieuw uitgevoerd worden. Zegers is er voor 97% zeker van: `Bach ligt niet in de Thomaskirche'. Mozart liep in 1767 een pokkeninfectie op, waardoor hij mogelijk enkele weken zijn ogen niet kon gebruiken; dit in een tijd waar mensen vaak permanent blind werden t.g.v. de pokken.

Stel je eens voor...
Stel je eens voor hoe dat was. Bach en Mozart achter de piano met zo weinig zicht. Zonder de beschikking over de hedendaagse hulpmiddelen. Geen leesloepen, spraakprogramma's, brailleleesregels en revalidatieprogramma's die Visio biedt ter ondersteuning. Niemand weet tot welke prestaties ze nog meer hadden kunnen komen. Hoe hadden onze klassieke concerten dan geklonken?

Gruwelijke operaties
Bach's ogen gingen snel achteruit, waarschijnlijk als gevolg van staar. De Engelse oogarts John Taylor, die de eigenschappen van charlatan en wetenschapper in zich verenigde, opereerde de musicus tweemaal door middel van een staarsteek. Hierbij werd de lens verplaatst met een naald. In het tijdperk voorafgaand aan steriliteit en adequate verdoving kon de staarsteek diverse ernstige en pijnlijke complicaties veroorzaken. Denk hierbij aan de ontsteking van het oog, oogdrukverhoging, bloeding, netvliesloslating en zelfs ontsteking van het andere niet geopereerde oog. Bronnen spreken over Bach's pijnlijke ogen en volledige blindheid na de operaties.

Bij Visio kan iedereen terecht met vragen over slechtziend of blind zijn. Visio biedt informatie en advies, maar ook verschillende vormen van onderzoek, begeleiding, revalidatie, onderwijs en wonen. Deze diensten zijn er voor mensen die slechtziend of blind zijn, al dan niet in combinatie met een verstandelijke, lichamelijke of andere zintuiglijke beperking. Persoonlijk en professioneel betrokkenen kunnen bij Visio terecht voor informatie en deskundigheidsbevordering. Visio werkt samen met Sensis en De Brink in de VisioSensisDeBrink Groep. Meer informatie is te vinden op www.visio.org.





Ingezonden persbericht