Alkmaar, 1 oktober 2008
Begroting 2009: solide en toekomstbestendig
Burgemeester en wethouders presenteren voor het derde achtereenvolgende jaar, een sluitende begroting voor 2009. Ook het meerjarenperspectief 2010-2012 is gunstig. De ambities kunnen worden bekostigd en er is een financiële buffer voor de toekomst. De totale omvang van de begroting is E 300 miljoen.
'Het college programma kunnen we verder uitvoeren. Wederom een sluitende begroting en aan die wens van de raad is voldaan. Het voorgestelde nieuwe beleid heeft ook een plek kunnen krijgen in deze begroting. Het is hier in Alkmaar goed wonen, werken en recreëren en de ambities van het college zijn hierop gericht. Wij hebben een kloppend huishoudboekje en dat betekent dat alle plannen en ambities die we hebben en willen in Alkmaar kunnen betalen. Hierdoor hoeven we bijvoorbeeld geen extra kosten aan de inwoners te vragen en blijft Alkmaar één van de goedkoopste gemeentes qua woonlasten. Het college blijft de komende jaren inzetten op investeren in de mens en stad. Realiseren en samen sterk, dat is het motto om het profiel van Alkmaar als prachtstad te verstevigen", aldus Rian van Dam, wethouder Financiën, Economie en Arbeidsmarktbeleid.
Prioriteiten begroting 2009
. Investeren in mensen. Het collegeprogramma heeft als centraal thema 'investeren in mensen' en vindt zijn vertaling in de begroting 2009. Activiteiten die deelname aan maatschappelijk, recreatieve- en culturele instellingen stimuleren door o.a. de sportpas en stadspas,staan in de begroting. Participatie is belangrijk, deelnemen aan de samenleving, op vele fronten investeert de gemeente in de sociale infrastructuur, zorg, wmo, maatschappelijke opvang, armoede. Recent heeft Alkmaar het convenant kinderen en armoede ondertekent, dat wordt nu uitgewerkt.
. Arbeidsmarkt, bedrijfsleven en onderwijs. Tot heden gaat het economisch goed in de regio: de werkgelegenheid groeit, de werkloosheid en het aantal uitkeringsgerechtigden dalen, ook onder jongeren. Echter de spanning op de arbeidsmarkt neemt ook toe. De vraag naar hoogopgeleide en vakmensen wordt steeds groter en het aanbod kleiner. Er wordt ingezet om jongeren in Alkmaar te houden en te investeren in topopleidingen. De nota Arbeidsmarktbeleid is onlangs vastgesteld, waarin allerlei maatregelen staan om de werkgelegenheid te stimuleren en arbeidsparticipatie te vergroten..
. Bouwen. Het college zet zich in om het streefaantal woningen (1.700 woningen tot en met 2009) te realiseren. De jongerenhuisvesting is mede door het initiatief vanuit de raad hoog op de agenda gezet. De Paardenmarkt, de nieuwe brandweerkazerne, stationslocatie, er wordt wel degelijk gestart met de invulling van de lege plekken.
. Bereikbaarheid. Nadrukkelijk aandacht voor de bereikbaarheid, de upgrading van de N242 is gereed, het Zeswielen tracé is voortvarend opgepakt. De afslag A9 en verbreding wordt door het rijk aangepakt en staat hoog op de prioriteitenlijst. De westelijke randweg heeft grote prioriteit bij de provincie. Een substantieel bedrag wordt door de provincie beschikbaar gesteld. De kadernota duurzame bereikbaarheid en discussie over parkeren in balans komen er aan.
. Cultuur en toerisme. Veel bezoekers uit binnen- en buitenland weten Alkmaar te vinden. Dat is goed voor onze binnenstad. In 2007 14% meer Nederlandse bezoekers en voor het eerst sinds 5 jaar is in 2008 het aantal bezoekers van de kaasmarkt meer dan 100.000. Alkmaar heeft ambities op het gebied van cultuur, zie de recent vastgesteld nota cultuur. Bovendien is cultuur een van de doorslaggevende vestigingsfactoren te zijn, zowel voor bewoners, als voor bedrijven. Het nieuwe Yxie ziet het college als waardevolle aanvulling op het culturele veld, de verbouwing van De Vest is in de begroting verwerkt, evenals het poppodium.
. Duurzaamheid. De gemeente Alkmaar staat al een tijdje bovenaan een lijstje van duurzaamste gemeenten. Er wordt gewerkt aan een klimaatagenda. Ook de raad heeft met de instelling van de raadswerkgroep duurzaamheid haar ambities op dit terrein uitgesproken. De energiebox wordt in 2009 voortgezet. Samen met de ondernemers wordt er onderzocht of Alkmaar een fairtrade gemeente kan worden. Warmtelevering, die al op de Tuinderspad plaatsvindt, is een onderdeel van de klimaatagenda. Hierin wordt door de woningcorporatie ook geïnvesteerd. Ook in Overdie zal dat gebeuren.
Ambities begroting en economische ontwikkeling
Naast genoemde prioriteiten zijn nog drie nieuwe ambities in de begroting meegenomen: Poppodium, vier extra stadstoezichthouders en de uitbreiding van de grote zaal van theater De Vest. De andere wensen met betrekking tot nieuw beleid van de raad (groen, duurzaamheid, energiefaculteit) zijn gedeeltelijk en eenmalig in de begroting voor 2009 verwerkt, in afwachting van de concrete plannen.
De nieuwe ambities en de toekomstige ontwikkelingen met betrekking tot onderwijshuisvesting, bereikbaarheid, Overstad en groen, vragen voor de komende periode de nodige ruimte. Maar ook de economische situatie en de onzekerheid op de financiële markt (en de risico's die dit met zich meebrengt) zijn van invloed. Daarnaast is er het risico van de daling van het Grotestedenbeleid budget. In de begroting wordt voorgesteld om incidentele middelen en het te verwachtte jaarrekeningoverschot vooralsnog te reserveren voor grote investeringen op genoemde terreinen.
Begroting 2009 en meerjarenperspectief 2010-2012 in getallen
Het meerjarenperspectief is sluitend. Dit mede dankzij het hogere accres vanuit de Septembercirculaire 2008 van het Rijk. De Septembercirculaire geeft namelijk een hoger accres van 2.5 miljoen. Hiermee gaan ook extra taken mee: dit betekent dat ongeveer 7 ton beschikbaar is ten behoeve van het sluiten van de begroting 2009.
De stofkamoperatie door de reserves en voorzieningen heeft 6 miljoen opgeleverd. Daarnaast is de weerstandscapaciteit van Alkmaar (dat wil zeggen de mate waarin risico's opgevangen kunnen worden) groot genoeg om eventueel extra ruimte vrij te kunnen maken. Samen met het te verwachten rekeningoverschot voor 2008, op basis van de voorlopige cijfers uit de bestuursrapportage per 1 september, komen we ongeveer uit op een incidentele financiële buffer van 16 miljoen.
Daartegenover staat een opgave voor de komende periode die ingeschat wordt op ongeveer 50 miljoen. Het voorstel van het college is ook om de ruimte nu niet concreet in te vullen, maar deze te koppelen aan enkele grote investeringsthema's, zoals onderwijshuisvesting, bereikbaarheid en groen, maatschappelijke opvang, sport en cultuur.
Hoe nu verder?
Het college heeft de programmabegroting 2009 en meerjarenperspectief 2010-2012 vastgesteld en biedt het de raad aan. Op 4 en 6 november 2008 zal deze begroting besproken worden.