Ingezonden persbericht


PERSBERICHT


1 oktober 2008

NIEUWE ERFGOEDWANDELROUTE IN VEURNE

In Veurne werd zopas een nieuwe erfgoedwandelroute geopend. Het is ondertussen de 15de provinciale erfgoedwandelroute. Erfgoedwandelroutes zijn stads- of dorpswandelroutes met cultuurhistorisch erfgoed als centraal thema. Ze hebben een gemiddelde lengte van 3 km. De route in Veurne vertrekt aan de toeristische dienst op de Grote Markt.

De provinciale erfgoedwandelroute 'Veurne, stad van monumenten en boete', is 3,5 km lang en vertrekt aan de toeristische dienst op de Grote Markt. De route verkent niet alleen het stadscentrum maar loopt ook even via de groene stadsrand en het kanaal Duinkerke -- Nieuwpoort. Met deze erfgoedwandelroute kan de toerist nu, kennismaken met zowel de bekende als de minder bekende facetten van de stad. De route werd bewegwijzerd met grijze klinknagels die in het wegdek werden bevestigd.

Boetelingen

In de routebrochure zijn 3 thema's uitgewerkt die telkens meer achtergrondinformatie geven over een opmerkelijke bezienswaardigheid of geschiedkundig feit in de stad. Een eerste thema handelt over het stad- en landshuis. Het gebouw deed eind 16de eeuw dienst als vergaderplaats van het kasselrijbestuur. Het is slechts één van de honderden historische gebouwen die zic langs de route bevinden. De keuze van de ondertitel 'stad van monumenten en boete' is dan ook niet lukraak gekozen. Het tweede thema gaat dieper in op de historische boeteprocessie die als sinds 1644 elk jaar door de stad trekt. Naast de gekende boetelingen, in bruine pij en met houten kruis op de schouder, is er in de processie ook ruimte voor bijbelse taferelen. In het derde thema wordt de gotische Sint-Walburgakerk besproken. De imposante kerk siert het stadsbeeld en geeft uit op het stadspark en de archeologische motte.

De route wijst de wandelaar eveneens ook op enkele bijzondere, maar vaak minder bekende, bouwwerken. Zoals bv. de voormalige herberg 'de Drie Coninghen', gebouwd in 1570 en één van de oudste huizen in de binnenstad. Maar ook de route langs het kanaal dompelt de wandelaar onder in de geschiedenis. Het kanaal volgt nog steeds het tracé van de 17de eeuwse versterkingswerken.

15 erfgoedwandelroutes in West-Vlaanderen

De realisatie van de 15de erfgoedwandelroute in Veurne is meteen ook de tweede erfgoedroute in de Westhoek, naast die van Poperinge. Aan de kust zijn er in totaal tien erfgoedwandelroutes, één in elke badplaats. Verder zijn er nog routes in Damme, Roeselare, Kortrijk. Het aanbod aan erfgoedwandelroutes wordt de komende jaren nog verder uitgebreid met 7 routes.

Partners

De wandelroute is een initiatief van Westtoer apb en de dienst cultuur van de Provincie West-Vlaanderen. De realisatie ervan was mogelijk dankzij de steun van de stad Veurne. De Provincie West-Vlaanderen en het autonoom provinciebedrijf voor toerisme en recreatie, Westtoer, stonden in voor de coördinatie van de hele erfgoedwandelroute.

Praktisch

Van de wandelroute wordt een routebeschrijving met kaart uitgegeven. Deze kost

¤ 1,50 en is onder andere beschikbaar op de volgende plaatsen:


* Westtoer, T 050 30 55 00, info@westtoer.be


* Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis, T 0800 20 021, provincie@west-vlaanderen.be
* Infocentrum/ Toerisme Roeselare, T 051 26 96 00, infocentrum@roeselare.be


* Alle info: www.fietsen-wandelen.be, www.toerismeleiestreek.be, www.roeselare.be

Attn. Redactie:

Meer info: Bart Rambour, Westtoer / productassistent routes en netwerken, T: 050/30 55 21, bart.rambour@westtoer.be