Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Tin en koper dreigen prijsniveau goud te evenaren
Scherpe prijsstijging industriële grondstoffen bij krappere voorraden


· Atradius doet onderzoek naar ontwikkelingen grondstoffenmarkt
· De waarde van bepaalde grondstoffen is in twee jaar tijd verviervoudigd

Amsterdam, 1 oktober 2008 ­ Essentiële grondstoffen, zoals tin en koper, worden naar verwachting op termijn net zo duur als goud. Uit onderzoek van internationale kredietverzekeraar Atradius blijkt dat fabrikanten zich voorbereiden op verdere prijsstijgingen van deze, voor de industrie, cruciale grondstoffen.

Zo werden de koperproducenten tussen 2002 en 2006 geconfronteerd met een prijsstijging van 560%. Deze prijsinflatie is vooral te wijten aan China en andere groei-economieën, die een onstilbare honger naar industriële grondstoffen aan de dag legden. In 2007 was de Chinese economie goed voor 37% van het wereldwijde staalverbruik. Het aandeel van de VS bedroeg slechts 10%.

Nu zowel de productie als de prijzen stijgen, profiteren producerende landen van hun nieuwe slagkracht in de markt. De regeringen van landen als China, Rusland, Venezuela en Bolivia voeren een beleid dat de vrije toevoer van grondstoffen aan banden legt, waardoor de prijzen nog sterker stijgen. Hierdoor strijken deze nieuwe grondstoffenmarkten het grootste deel van de winst uit de toenemende vraag op. De Europese metaalindustrieën werden geconfronteerd met een dramatische daling van hun aandeel in de wereldwijde metaalproductie. Zo nam het Europese aandeel in de aluminiumproductie af van 21% in 1982 tot 9% in 2005 en in de staalproductie van 25% tot 16%.

Nu de grondstoffenprijzen zo hoog zijn, komen de marges van grondstoffenverwerkers en fabrikanten onder zware druk te staan, omdat ze de volledige prijsstijging niet aan de consument kunnen doorrekenen. Stefan Dunker, manager bij Atradius Risk Services: "We hebben nog geen golf van faillissementen meegemaakt, maar als de prijzen blijven stijgen, is dit niet ondenkbaar".

In Duitsland bleek uit een recent verslag van het Bundesverband der Deutschen Industrie (BDI) dat de Duitse industrie tussen 2002 en 2007 al te maken kreeg met 97 miljard euro toename van de directe grondstofkosten. Dit leidde tot een verlies van 148.000 banen in de Duitse industrie en een afname van 0,5% van het algemene Duitse bruto binnenlands product.

De vooruitzichten voor grondstoffenkopers zijn niet alleen maar ongunstig. De vraag naar grondstoffen en de fluctuatie van de prijs is een normaal conjunctureel verschijnsel. Sommige fabrikanten nemen voorzorgsmaatregelen om de directe impact van de stijgende kosten te vermijden, zoals het aanleggen van grondstofvoorraden, afbouwen van het gebruik van edele metalen en het verhogen van de efficiëntie waarmee van alle mogelijke soorten

materialen gebruik wordt gemaakt. Innovatie op het gebied van alternatieve materialen gaat ook een rol spelen op het vlak van de lange termijnvraag naar verschillende grondstoffen. Al deze factoren moeten ertoe leiden dat de vraag wordt gematigd en de prijzen reëel blijven.

Isidoro Unda, CEO van Atradius: "Hoewel de grondstoffenprijzen snel en scherp zijn gestegen, heeft de vraag doorgaans een cyclisch karakter, in het verlengde van de groei van de markten. De convergentie van een aantal economische factoren, waaronder een dreigende Amerikaanse recessie, vertragende groei in Europa, dalende olieprijzen en strakkere kredietvoorwaarden, brengt de prijzen van bepaalde grondstoffen voor fabrikanten en consumenten enigszins tot rust. Deze veranderingen zetten zich echter doorgaans traag door en een prijsdaling zit er de eerste jaren wellicht nog niet in."

Het Atradius Global Trade onderzoek `Toekomst in schaarse grondstoffen' kan worden gedownload van de Atradius website op
http://www.atradius.nl/creditmanagementkennis/publicaties/atradius-global-trade- magazine.html

Over Atradius
De Atradius Groep biedt kredietverzekeringen, borgstellingen en incassodiensten en is actief in meer dan 40 landen. Met premie-inkomsten van in totaal 1,8 miljard euro en een marktaandeel van 31 procent van de kredietverzekeringssector dragen de producten bij aan de groei van bedrijven wereldwijd door hen te beschermen tegen het risico van wanbetaling bij het verkopen van producten en diensten op krediet. Met 160 kantoren heeft zij toegang tot kredietinformatie van meer dan 52 miljoen ondernemingen op basis waarvan 22.000 kredietlimietbeslissingen per dag genomen worden.

Noot aan de redactie (