NEN


Informatiebijeenkomst Smart House services for independent living

donderdag 11 september 2008, 11:02

Op 1 oktober 2008 organiseert NEN de informatiebijeenkomst 'Smart House services for independent living'. NEN nodigt belanghebbenden uit deze bijeenkomst bij te wonen.

Het programma geeft inzicht in de achtergrond van het onderwerp. Bij voldoende interesse wordt een keuze gemaakt voor een normalisatietraject. Daarnaast inventariseren we wie het traject inhoudelijk en financieel zal ondersteunen.

Scope
Verschillende organisaties in Nederland hebben al aangegeven door te willen gaan met normalisatie. Zij hebben de scope als volgt afgebakend:

* Smart House services zijn diensten die op afstand worden geleverd door gebruik te maken van informatietechnologie en telecommunicatie. 'Smart House Services for independent living' zijn diensten en toepassingen die eraan bijdragen dat hulpbehoevende mensen langer in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen. Smart House Services gaat over het geheel aan diensten en is losgekoppeld van de technische infrastructuur van de woning.

Belangengroepen
Burgers, ouderenorganisaties, zorginstellingen, mantelzorgers en zorgverzekeraars, woningcorporaties,
ICT-bedrijven, leveranciers ICT diensten, kennisinstellingen, gemeenten en provincies, en andere geïnteresseerden.

Achtergrond
De Nederlandse bevolking veroudert en de levensverwachting is toegenomen. Het aandeel 65-plussers, in 2007 nog 14%, zal flink toe blijven nemen, vooral na het jaar 2010. Er is een trend om de zorg die hulpbehoevende ouderen nodig hebben bij hen thuis op maat te verlenen, zodat ze zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen.

Wereldwijd vinden initiatieven plaats om de woning elektronisch te ontsluiten, voor diensten zoals telefonie, nieuws, entertainment, energiebeheer, zorg, beveiliging, sociale veiligheid, sociaal contact, welzijn en comfort. Open, gestandaardiseerde en duurzame ICT-installatievoorzieningen in de woonomgeving kunnen een innovatieplatform vormen voor toekomstige woning gerelateerde ICT-toepassingen en diensten.

In november 2007 organiseerde NEN een workshop over haalbaarheid van normalisatie van smart house services. De bevindingen zijn in een Europese workshop gepresenteerd. De workshop concludeerde dat definiëring van de terminologie, classificatie van diensten, minimale eisen aan deze diensten, veiligheid, training, proces beschrijving en richtlijnen voor het gebruik van de diensten de sleutelonderwerpen zijn in Europese normalisatie van Smart House Services.

Programma en aanmeldingsformulier
Bekijk het programma en aanmeldingsformulier.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN Mediscopemail (Publicatie)