Ingezonden persbericht
Persbericht
MUZIEKPROGRAMMA LANTAREN/VENSTER - OKTOBER 2008
2 Woensdag 01 oktober
20.30 / 15 euro I 13 euro
World Sessions - Wie is Neco Novellas?
World Sessions presenteert in oktober de singer-songwriter Neco Novellas, afkomstig uit Mozambique. Met een korte film, een interview en een live optreden laat Neco Novellas zich van verschillende kanten zien. Het programma geeft een kijkje in zijn muzikale keuken en je komt meer te weten over zijn persoonlijke achtergrond. Vantevoren kun je via de interactieve website www.worldsessions.nl vragen aan hem stellen. Dj en host van de avond, Sotu the Traveller, neemt de vragen mee in het interview. Na het live optreden is er in het café gelegenheid tot kennismaking met Novellas, op de klanken van dj Sotu the Traveller.
Zaterdag 04 oktober
21.00 / 25 euro I 23 euro
3 Miroslav Vitou? & Ratko Zjaca Quintet
Zijn virtuoze basspel, met een sterke timing en innovatieve baslijnen, zorgt ervoor dat de Tsjechische jazzbassist Miroslav Vitou? in één adem genoemd wordt met bassisten als Scott LaFaro, Dave Holland, Niels-Henning Ørsted Pedersen en Christian McBride.
De Kroatische gitarist Ratko Zjaca werd al in zijn jonge jaren aangetrokken tot de klanken van de gitaar in al haar tegenstellingen en speelde samen met diverse grootheden als Benny Bailey, Gary Peacock, Reggie Workman en Alvin Queen.
Het virtuoze basspel van Vitou? en het lyrische geluid van Zjaca is live een mooie combinatie.
Bezetting:
Miroslav Vitous - bas / Ratko Zjaca - gitaar / Amina Figarova - piano / Bart Platteau - dwarsfluit / Ben Schroeder - drums
Woensdag 08 oktober
20.30 / 11 euro I 9 euro
Rotterdamse School #11: Elektronische muziek in de Rotterdamse School
Stichting Loop Alive presenteert de elfde en laatste editie van De Rotterdamse School in Lantaren/Venster. Deze staat in het teken van de live elektronische muziek. In samenwerking met René Uijlenhoet, componist en docent elektronische muziekcompositie aan Codarts is een uniek programma samengesteld. Vijf componisten uit de Rotterdamse School componeren muziek voor één of meer instrumenten èn live elektronica. Daarbij worden met behulp van een optische sculptuur live visuals gegenereerd en met de computer bewerkt.
Een concert met veel interactie tussen componisten, muzikanten, visual artists en de toeschouwer. Ofwel: 'Artificial Intelligence' uit Rotjeknor.
Zaterdag 11 oktober
21.00 / 25 euro | 23 euro
Women's Jazz: Robin McKelle
Net als haar generatiegenoten Michael Bublé en Matt Dusk grijpt jazz-zangeres Robin McKelle terug naar het verleden. Geïnspireerd door artiesten als Ella Fitzgerald en Frank Sinatra blaast ze swingende standards uit de jaren veertig en vijftig nieuw leven in. Ze klinkt alsof ze zo is overgewaaid uit die tijd en had eigenlijk toen geboren willen zijn. Het is vooral haar soulvolle stem die opvalt en die wordt vergeleken met die van Ella Fitzgerald. Met haar krachtige, warme en een tikkeltje hese stem weet McKelle je zowel op cd als live helemaal in te pakken.
Bezetting:
Robin McKelle - zang / Alain Mallet - piano / Peter Slavov - bas / Jeremy Clemons - drums / Mike Tucker - saxen / Adam Rapa - trompet / Jeff Galindo - trombone
Zaterdag 18 oktober
21:00 / 36 euro | 34 euro
4 Dave Holland Quintet
5 Een live optreden van het Dave Holland Quintet klinkt als een goed geoliede machine. De muziek is bevlogen, onvoorspelbaar en heel toegankelijk. Alle muzikanten krijgen veel ruimte voor solo's die vaak uitmonden in energieke improvisaties.
Al jaren speelt Dave Holland met vibrafonist Steve Nelson, trombonist Robin Eubanks en saxofonist Chris Potter. Drummer Nate Smith heeft zich als laatste bij het quintet gevoegd, maar ook hij draait al heel wat jaren mee. Hun laatste release is Critical Mass dat verscheen op het in 2005 door Holland zelf opgerichtte label Dare2 Records.
Bezetting:
Dave Holland - akoestische bas / Robin Eubanks - trombone / Chris Potter - saxofoon / Steve Nelson - vibrafoon / Nate Smith - drums
Dinsdag 21 oktober
20:30 / 49 euro
6 Herbie Hancock (uitverkocht)
De 68-jarige jazzpianist en -componist is een van de meest invloedrijke jazzmuzikanten van de tweede helft van de twintigste eeuw, een status vergelijkbaar met die van zijn mentor Miles Davis. In zijn muziek vermengt hij elementen uit de funk, rock, blues, soul, gospel en klassieke muziek. Hij is thuis op zowel piano, keyboard als synthesizer.
Zijn nieuwste album River: the Joni Letters, een album met klassiekers van Joni Mitchell, leverde hem dit jaar twee Grammy Awards op. Een voor 'Album of the Year' en de ander voor 'Best Contemporary Jazz Album'. Hiermee heeft Hancock jazz weer boven aan de internationale muziekladder gezet.
Bezetting:
Herbie Hancock - piano / Terence Blanchard - trompet / James Genus - bas / Lionel Loueke - gitaar
Gregoire Maret - harmonica / Kendrick Scott - drums
Zaterdag 25 oktober
21:00 / 25 euro | 23 euro
7 The James Carter Quintet
8 Saxofonist James Carter experimenteert met verschillende stromingen, van dixieland- tot freejazz, maar behoudt altijd zijn eigen karakter. Zijn muziek zit vol onverwachte wendingen en de improvisaties van Carter zijn iedere keer spannend en onvoorspelbaar.
Inmiddels behoort Carter tot de allergrootste tenorsaxofonisten van de post-Coltrane generatie. Op zijn laatste album, Present Tense, bewijst hij nog maar eens waarom!
Bezetting:
James Carter - saxofoon / Curtis Taylor - trompet / Gerard Gibbs - piano / Ralph Armstrong - bas / Leonard King - drums
Vrijdag 31 oktober
21:00 / 36 euro | 34 euro
9 Joshua Redman Trio
Eén van de voornaamste vertegenwoordigers van de neo-bop in de moderne jazz is de virtuoze jazzsaxofonist Joshua Redman.In 2007 verschijnt de cd Back East waarin Redman verwijst naar de Way Out West (1957) van Sonny Rollins, een plaat eveneens ingespeeld door een pianoloos trio. Net als Stan Getz, Wayne Shorter en John Coltrane was Rollins één van Redmans grote voorbeelden. Back East werd vorig jaar genomineerd voor een Grammy voor Beste Instrumentale Jazz Album.
Bezetting:
Joshua Redman - saxofoon / Reuben Rogers - bas / Brian Blade - drums
---