PvdA Europees parlement


PvdA: voorstellen commissaris McCreevy goede eerste stap


1 oktober 2008
Ieke van den Burg De Europese Commissie begint eindelijk in actie te komen en heeft vandaag een voorstel uitgebracht om de richtlijn voor kapitaalvereisten van banken (Basel II) aan te passen. Tot nu toe was commissaris McCreevy niet vooruit te branden. Nu de kalveren aan het verdrinken zijn, komt hij gelukkig eindelijk met voorstellen om de put te dempen. Deze aanpassing lost de crisis weliswaar niet op, maar biedt wel een aantal hoognodige verbeteringen voor de toekomst", aldus PvdA- europarlementariër Ieke van den Burg.

Eén van de zaken die wordt aangepast, is hoe bij financiële instellingen, die in meerdere landen opereren, het toezicht verbeterd kan worden.

Bij Fortis hebben we afgelopen weekend gezien hoe belangrijk het was om in Benelux-verband nauw samen te werken. Gelukkig werkten de Belgische en Nederlandse financiële toezichthouders al langer op eigen initiatief intensief samen in een college. Dat is echter nog lang geen gemeengoed.

Volgens Van den Burg is het belangrijk dat deze "colleges" nu verplicht worden voor alle Europese grensoverschrijdende financiële instellingen. Van den Burg: "Alle rekeninghouders en andere belanghebbenden in de EU moeten even goed beschermd worden. Voorkomen moet worden dat de toezichthouder en de overheid die het dichtst bij het vuur zitten alleen voor hun eigen burgers de zaakjes goed regelen, en de anderen met de gebakken peren laten zitten.

Ook al gaat het voorstel van de Europese Commissie nog niet ver genoeg, volgens Van den Burg, het is wel een belangrijke eerste stap.

Zelf hoopt Van den Burg op 9 oktober a.s. een meerderheid van het Europees Parlement achter haar voorstellen te krijgen, die nog een stap verder gaan: zij stelt voor om op Europees niveau een onafhankelijke voorzitter en vicevoorzitter te benoemen, die samen met de voorzitters van de Europese comités van banken- verzekerings- en effecten- toezichthouders knopen kunnen doorhakken, als twee of meer van de ruim tachtig nationale en sectorale toezichthouders in de EU het onderling niet eens kunnen worden. Deze Europese voorzitters zouden een betere coördinatie tussen de toezichthouders kunnen bevorderen.

Het andere belangrijke, maar zeer controversiële voorstel van de Commissie is, dat banken een deel van het risico van een doorverkocht financieel product zelf op de balans moeten vasthouden. "Dat principe staat me wel aan. Als je rommel verkoopt, dan zul je zelf ook op de blaren moeten zitten", zo redeneert Van den Burg. De volstrekte risicoloosheid van het doorverkopen van zulke producten was één van de hoofdoorzaken van de huidige crisis. "

Wat Van den Burg nog mist in de voorstellen is een aanpak van de perverse belonings- en bonus-systemen. "Europa mag niet achterblijven bij Amerika als het gaat om de aanpak daarvan. Niet het nemen van risicos moet beloond worden, maar het beheersen en goed managen ervan. De PvdA pleit ervoor om overal, maar vooral ook in de financiële sector, beloningssystemen aan te passen en veel meer op de lange termijn te oriënteren.