Ministerie van Buitenlandse Zaken

Koenders: Financiële crisis onderstreept belang ontwikkelingssamenwerking


01 okt 2008 | 'De directe gevolgen vallen vooralsnog mee, maar de indirecte gevolgen van de kredietcrisis kunnen de zoveelste harde klap zijn voor ontwikkelingslanden.' Dat zei minister Koenders vandaag bij het afscheid van directeur van de Nederlandse Ontwikkelingsbank FMO, Arthur Arnold.

`De allerarmsten krijgen nu al de hardste klappen als gevolg van klimaatproblemen en stijgende voedselprijzen. Een afname in investeringen zou funest zijn voor de broodnodige economische groei. Ik doe een oproep aan de ontwikkelingsbanken om juist in deze tijd aan private financiers te laten zien dat investeren in ontwikkelingslanden rendabel kan zijn. Ik wil daarbij samenwerken met de FMO en de private sector', aldus Koenders (Ontwikkelingssamenwerking).

Terwijl de kredietcrisis wereldwijd hard om zich heen slaat lijken de directe gevolgen voor ontwikkelingslanden voorlopig mee te vallen. De aandelenmarkten in ontwikkelingslanden dalen vooralsnog vooral door het afnemende vertrouwen bij investeerders en niet zozeer door verslechterde economische vooruitzichten in de ontwikkelingslanden zelf.

De verwevenheid van banken in veel ontwikkelingslanden met Westerse markten is niet groot. En juist ook veel armere landen hebben het de afgelopen jaren economisch goed gedaan en zijn al beter bestand tegen externe schokken dankzij recente investeringen in wet- en regelgeving op het terrein van toezicht. Maar er zijn aan de andere kant toch nog veel landen die kwetsbaar zijn in dit opzicht, zeker als de crisis langer voortduurt. Ontwikkelingslanden hebben meer steun nodig bij een verdere versterking van een solide bank- en toezichtsysteem. Vooral in fragiele landen is nog veel werk te verrichten.

President Zoellick van de Wereldbank waarschuwde vorige week in New York voor de ernstige gevolgen die de financiële crisis zou kunnen hebben voor ontwikkelingslanden. Door de afnemende economische groei en de vertrouwenscrisis in de financiële sector zal de vraag naar producten uit ontwikkelingslanden en particuliere investeringen afnemen. Dit zou op termijn kunnen leiden tot een neerwaartse bijstelling van de verwachte economische groei in ontwikkelingslanden die dit jaar nog ruim 6% bedraagt.

'We staan klaar om meer te doen als dat nodig is. Door een vergroting van het aanbod aan financiële diensten zijn armen beter bestand tegen schommelingen in hun persoonlijke financiële situatie. Zoals ik vorige week in een notitie aan de kamer heb laten weten gaat het dan naast microleningen en krediet voor het MKB ook om sparen en verzekeren voor armen. Nederland investeert de komende 2 jaar ruim 140 miljoen euro in financiële sectorontwikkeling, met name in het versterking van toezicht en vergroten van toegang tot financiële diensten als sparen en verzekeren. Ik zie hier een grote rol weggelegd voor ontwikkelingsbanken. Naast kredieten zouden juist deze instellingen ook hun pijlen op deze producten moeten richten', aldus Koenders.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl