Gemeente Oldenzaal


Beleidsagenda Wmo afgerond

gepubliceerd op : 1-10-2008

De beleidsagenda Wmo "Meedoen in een betrokken samenleving'' is na het verwerken van inspraakreacties vastgesteld. Zes maatschappelijke organisaties en de Wmo-adviescommissie hebben de afgelopen maanden gereageerd op de eerdere concept-agenda.

De reacties lopen uiteen van `helder en leesbaar' tot `vaag en niet concreet'. Naar aanleiding van deze reacties zijn enkele punten in de beleidsagenda aangepast.

In de beleidsagenda staat beschreven hoe de gemeente zich op het terrein van de Wet Maatschappelijk ondersteuning (Wmo) de komende jaren wil ontwikkelen. Het doel van de beleidsagenda is de zelfredzaamheid en participatie van inwoners te bevorderen, waardoor meedoen aan de lokale samenleving wordt gestimuleerd. Behalve een beleidsagenda wordt in samenwerking met de diverse partners in het veld een uitvoeringsagenda opgesteld. Hierin worden concreet en helder de speerpunten uitgewerkt. De beleidsagenda en de uitvoeringsnota vormen samen het beleidsplan WMO 2008-2012 van de gemeente Oldenzaal.

De komende jaren is het uitgangspunt dat de collectieve voorzieningen toegankelijk zijn voor zoveel mogelijk mensen. Tevens wordt in dit vierjarenplan accent gelegd op het opzetten en ontwikkelen van netwerkstructuren met name met ouderen en mensen met meervoudige problematieken. "In de beleidsagenda Wmo worden nieuwe prioriteiten gesteld. Het versterken van de mantelzorg en de vrijwilligersondersteuning krijgt voorrang. Tevens wordt het Wmo-loket verbreed en verdiept. De ontwikkeling van de sociale kaart zal met prioriteit opgepakt worden. Deze geeft informatie over zorg, zorggerelateerd wonen en zorggerelateerd welzijn voor de burger. Tevens willen wij onze netwerken en de ketensamenwerking ontwikkelen", aldus verantwoordelijk wethouder Termijtelen.

Van mei tot augustus jl. lag de concept beleidsagenda Wmo ter inzage op het gemeentehuis en is deze gepubliceerd op de website. Ook zijn de conceptstukken toegezonden aan de Wmo-commissie en aan 45 organisaties die actief zijn op het gebied van de Wmo. Naar aanleiding van de ingediende inspraakreacties is een reactienota opgesteld, die is opgenomen in de beleidsagenda Wmo.

Sinds 2007 is de Wet maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) van kracht. In de Wmo staat het begrip verantwoordelijkheid centraal. De eigen verantwoordelijkheid van individuele burgers, de verantwoordelijkheid van de sociale netwerken rondom burgers en de verantwoordelijkheid van de gemeentelijke overheid. Een belangrijke taak die de gemeente via de Wmo heeft gekregen is het leggen van verbindingen tussen de verschillende werkvelden van de Wmo. Hoe de taakvelden verbonden kunnen worden, staat beschreven in de beleidsagenda.

ZIE OOK
Beleidsagenda Wmo