Gemeente Twenterand
Rekenkamercommissie Twenterand
Evaluatie Woonbeleid gemeente Twenterand
De Rekenkamercommissie Twenterand is tevreden over het eerste extern uitbesteedde onderzoek en is verheugd dat het College van de gemeente Twenterand in de bestuurlijke reactie aangeeft dat de bevindingen van het onderzoek grotendeels onderschreven worden. De Rekenkamercommissie heeft het woonbeleid in de gemeente Twenterand geëvalueerd en heeft daaruit aanbevelingen afgeleid die input zijn voor de nieuw te ontwikkelen Woonvisie in 2008/2009.
Over het geheel genomen is er binnen de gemeente waardering voor het wonen in Twenterand en voor de resultaten van het woningmarktbeleid. Er is zichtbaar en substantieel gebouwd voor senioren, echter het doorstromingsbeleid en het bouwen voor starters is minder geslaagd. Dat concludeert de Rekenkamercommissie van de gemeente Twenterand uit haar onderzoek naar het woningmarktbeleid van de gemeente.
Doelstelling van het onderzoek
De Rekenkamercommissie heeft beoordeeld of met de ingezette instrumenten de doelstellingen uit de Woonvisie door de gemeente Twenterand gerealiseerd zijn zowel in cijfers als in de beleving van de Twenterandse samenleving
Conclusies
De Rekenkamercommissie concludeert dat de informatievoorziening van de gemeente over het woningbouwbeleid niet eenduidig en gestructureerd is. De doelstellingen uit de Woonvisie worden slechts in beperkte mate geëvalueerd. In de rapportages wordt enig inzicht gegeven in de bouwplannen en de realisatie van woningen, echter de realisatie van woningen is niet structureel uiteengezet naar de doelgroepen of typen woningen. De raad is daardoor niet geheel volledig en systematisch geïnformeerd over de resultaten van het woonbeleid. Dit maakt het lastig haar kaderstellende en controlerende rol in te vullen.
Op het niet halen van de aantallen uit de Woonvisie ziet de Rekenkamercommissie de woonmarkt als belangrijkste oorzaak. De bij het woonbeleid betrokken partners hebben het beeld bevestigd dat de vraag naar woningen in de beginperiode van de Woonvisie gering was. Bij het doelgroepenbeleid blijkt dat er vooral tegemoet is gekomen aan de bouw van senioren-woningen. Aan de vraag bij starters is veel minder voldaan.
De respondenten zijn positief over de nieuwbouw voor senioren, terwijl de deelnemers aan de webenquête minder positief zijn over de beschikbaarheid van woningen voor jongeren.
Het overgrote deel van de respondenten geeft aan dat het prettig wonen is in Twenterand en dat de kwaliteit van de woning aansluit bij de wensen
Uitvoeren van aanbevelingen
Om dit evaluatierapport een bijdrage te laten leveren aan de verdere uitwerking en verbetering van het nieuwe woonbeleid zijn in het rapport een aantal aanbevelingen voor het toekomstig beleid opgenomen
Deze aanbevelingen hebben o.a. betrekking op:
* het toekomstig beleid en de wijze waarop de gemeente regie kan voeren;
* de wijze waarop aandacht kan worden besteed aan specifieke doelgroepen;
* de benodigde informatievoorziening; zowel voor de onderbouwing als voor de monitoring van het beleid;
* de wijze waarop inwoners bij de uitvoering van het beleid worden betrokken.
Rekenkamercommissie
Sinds begin 2006 heeft Twenterand zoals alle gemeenten in Nederland een rekenkamercommissie. Doel van die commissie is de gemeenteraad te ondersteunen bij de kaderstelling en controle van het gemeentelijke beleid en de uitvoering daarvan. De Rekenkamercommissie onderzoekt, in hoeverre de gemeente effectief, efficiënt en volgens de regels te werk gaat.
De commissie bestaat in principe uit vijf leden: drie interne leden, afkomstig uit de gemeenteraad. En twee externen met bestuurlijke ervaring, waarvan één lid voorzitter is, en één lid onderzoeksmatige ervaring heeft.