VVD



1-10-2008

Geen hulpgelden voor wapens

Donderdag jongstleden werd een Oekrains vrachtschip geladen met tanks, artillerie, granaatwerpers en munitie gekaapt door Somalische piraten.

Op dit moment is het schip omsingeld door 5 Amerikaanse oorloggsschepen en een Russisch fregat is onderweg. Vertegenwoordigers van de Keniaanse regering claimen dat het wapentuig bestemd was voor de Keniaanse krijgsmacht. Westerse diplomaten, Somalische ambtenaren en de piraten zelf beweren daarentegen dat het wapentuig bestemd was voor Zuid-Soedan (bron New York Times 1 oktober
2008, `Somali Pirates tell all: they `re in it for the money). De VVD fractie verzoekt de Minister voor Ontwikkelingssamenwerking, de heer Koenders, onmiddellijk te onderzoeken of deze bewering van de New York Times op waarheid berust. Indien dit wapentuig inderdaad bestemd was voor Zuid-Soedan, en helemaal indien het bestemd was voor Noord-Soedan, dan dient ons land de hulp aan deze gebieden te heroverwegen. Het kan niet zo zijn dat met Nederlandse hulpgelden wapens worden gekocht.