College voor zorgverzekeringen

Risicogroepen depressie doen nauwelijks beroep op preventieve zorg Publicatiedatum: 01-10-2008
Publicatienummer: 2008/09

CVZ: zorg wél in verzekerde basispakket

Minder dan een half procent van de 1,5 miljoen Nederlanders met beginnende depressieve klachten laat zich hiervoor door een zorgverlener behandelen. Terwijl met de juiste zorg een volwaardige depressieve stoornis in veel gevallen is te voorkomen. Het College voor zorgverzekeringen (CVZ) heeft daarom vastgesteld welke preventieve zorg bij de behandeling van beginnende depressie tot het verzekerde basispakket behoort. Dit staat in het rapport Preventie van depressie: verzekerde zorg? dat het CVZ vandaag aan de minister van VWS aanbiedt.

Volgens het CVZ bedragen de kosten van depressie in Nederland 1,3 miljard per jaar in de leeftijdsgroep 18 tot 65 jaar. Deze kosten worden deels gemaakt in de gezondheidszorg, maar hoofdzakelijk in de arbeidsproductieve sfeer.

Van de Nederlanders bevolking heeft ieder jaar ongeveer 10% last van een beginnende subklinische depressie. Bij 1,5 miljoen mensen is sprake van dreigende gezondheidsschade veroorzaakt door depressieve klachten. In 20% van de gevallen ontwikkelen mensen met een subklinische depressie namelijk een volwaardige depressie. In Nederland krijgen jaarlijks gemiddeld 289.000 mensen een depressie, terwijl het aantal bestaande gevallen zelfs op 589.000 ligt.

Per jaar ontvangen slechts 4.000 mensen met een subklinische depressie hulp voor hun klachten. Van een (beginnende) subklinische depressie is sprake als een persoon langer dan twee weken één kernsymptoom van een depressie heeft - bijvoorbeeld een sterk neerslachtige stemming - en maximaal drie andere symptomen - bijvoorbeeld een ontregelde slaap, energiegebrek en gebrek aan eetlust.

Verzekerde zorg
Subklinische depressies kunnen met verschillende vormen van psychologische zorg behandeld worden. Het CVZ heeft vastgesteld dat de volgende therapieën tot de verzekerde zorg in de Zorgverzekeringswet behoren:

* Cognitieve gedragstherapie: een mengvorm van gedragstherapie en behandelingen die ontwikkeld zijn vanuit de cognitieve therapie: een behandelvorm die gebaseerd is op het idee dat psychische klachten voortkomen uit de wijze waarop mensen informatie selecteren en verwerken;

* Interpersoonlijke therapie: overwegend toegepast bij stemmings- en angststoornissen en ontleent zijn kracht aan de sociale interactie tussen cliënt en hulpverlener;

* Problem solving therapy: een tot in detail uitgewerkt gespreksmodel dat oplossingsvaardigheden van patiënten met depressieve klachten vergroot;

* Psycho-educatie: bevat onderdelen van de hierboven genoemde therapieën. Deze behandelingen worden ook wel minimale interventies genoemd.

Het CVZ overweegt in een vervolgonderzoek vast te stellen of het verschuldigd zijn van een eigen bijdrage van 10,- per behandeling - de vraag om hulp bij depressieve klachten belemmert. In dit licht kan het CVZ onderzoeken naar de effecten van de eigen bijdrage voor deze vorm van (eerstelijns-) psychologische zorg.

> Rapport Preventie van depressie: verzekerde zorg?