Partij van de Arbeid

Gebruik isoleercel voorkomen


01-10-2008 12:18

PvdA-kamerlid Bouwmeester wil dat psychiatrische patiënten in een instelling niet worden opgesloten in een isoleercel, tenzij het echt niet anders kan. Bouwmeester: Dwang en drangmiddelen, zoals plaatsing in de isoleercel of dwangmedicatie, mogen pas worden ingezet als aller-, allerlaatste redmiddel.

Spoeddebat
Vanavond vindt in de Tweede Kamer een spoeddebat plaats naar aanleiding van het overlijden van een man in de isoleercel. De discussie over het gebruik van de isoleercellen laaide op na twee sterfgevallen binnen een maand in het Sociaal Psychiatrisch Dienstencentrum (SPDC) Oost in Amsterdam. Jaarlijks belanden naar schatting zon 18.000 mensen in een isoleercel. GGZ Nederland, de brancheorganisatie voor de geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg in Nederland, probeert sinds 2004 met het project Dwang en drang het gebruik van de isoleercel terug te dringen met tien procent per jaar.

Zet alternatieven in
Het is volgens Bouwmeester onmogelijk om het gebruik van de isoleercel helemaal uit te sluiten, maar het uitgangspunt moet volgens haar zijn: geen drang en dwangmiddelen, er zijn alternatieven, zet deze dus in!

Bouwmeester vervolgt: Vrijheidbeperkende maatregelen hebben een hele grote impact op mensen. Voor een hele kleine groep blijft plaatsing in een isoleercel of gebruik van bijvoorbeeld dwangmedicatie noodzakelijk, maar deze groep is kleiner dan de groep die nu in de isoleer wordt geplaatst.

Goede voorbeeld
Bouwmeester: Om te voorkomen dat er een verschuiving plaats gaat vinden van mensen opsluiten naar mensen platspuiten, moet er een plan komen om drang en dwang in gezamenlijkheid terug te dringen. Er zijn alternatieven, die moeten ook worden ingezet.

Er zijn volgens Bouwmeester in Nederland genoeg voorbeelden zijn van instellingen die plaatsing in de isoleercel aanzienlijk hebben teruggebracht.
Deze zouden bij dit plan de leiding moeten nemen: Deze instellingen moeten de leiding krijgen en een plan ontwikkelen dat gebruik van vrijheidbeperkende maatregelen in ze zorg overal tot het minimale terug brengt.

Waardering
Het werken met deze doelgroep is zwaar en ingewikkeld, daarom heeft de PvdA grote waardering voor de mensen die deze moeilijke taak uitvoeren. Deze waardering moet volgens Bouwmeester ook tot uiting komen in ondersteuning op de werkvloer.

Geen onderzoek, maar aan de slag
Er zijn partijen die pleiten voor een parlementair onderzoek. Maar de PvdA wil verandering op korte termijn. Indien de goede voorbeelden uit de praktijk leidend worden, is een parlementair onderzoek niet nodig, maar draagt het werkveld de verantwoordelijkheid om hier en nu een bijdrage te leveren aan de verbetering, aldus Bouwmeester.