Groen!

Brussel, 1 oktober 2008

Financiële crisis: Een concreet actieplan tegen de state of the Union

Verleden week donderdag 25 september reeds, voor de seminationalisatie van Fortis en DEXIA, vroeg Meyrem Almaci, federaal fractieleider Groen! naar een parlementaire onderzoekscommissie in verband met de financiële crisis. Groen! gaat dus akkoord met de vraag van Test-Aankoop, Deminor en de gewezen voorzitter van de banktoezichthouder CBFA om zo'n commissie op te richten. "Het is belangrijk dat ons land een analyse maakt van hoe het zo ver is kunnen komen, nagaat of het CBFA haar taak goed heeft uitgevoerd en indien niet, of ze wel de juiste instrumenten ter beschikking hebben om die rol te kunnen waarmaken," stelt Meyrem Almaci: "Omdat de financiële wereld een dergelijk onontwarbaar kluwen is geworden, moet de onderzoekscommissie zich omringen met financieel deskundigen en professionelen uit de bankwereld. Het is van essentieel belang dat het kluwen ontward wordt, om de echte pijnpunten bloot te leggen."

Groen! benadrukt dat het federale parlement niet moeten wachten op een eventuele oprichting van een onderzoekscommissie om aan de slag te gaan. De commissie financiën hoort volgende week de voorzitters van de banktoezichthouder CBFA en de nationale Bank (NBB). Daarbij zouden wij ook graag het verhaal van de bankvoorzitters Miller (Dexia) en Verwilst (Fortis) horen die zopas ontslag hebben genomen. Deze debatten kunnen helpen om een duidelijke analyse te maken en te leren uit wat er gebeurd is.

De banktoezichthouder, het CBFA en de nationale bank kunnen intussen al meteen de opdracht krijgen van de federale regering om de oorzaken en de gevolgen van de bankcrisis in ons land grondig in kaart te brengen en voorstellen op papier te zetten om bijvoorbeeld de controle op de banksector aan te scherpen.

Groen! verwacht concrete initiatieven van de regering Leterme in de state of the Union op 14 oktober. Groen! wil weten welke lessen de regering uit deze crisis trekt en wat zij op korte en lange termijn zal ondernemen om te vermijden dat dergelijke financiële crisissen opnieuw ten koste zou gaan van de schatkist en dus het geld van de belastingbetaler.

Meyrem Almaci Federaal fractieleidster Groen!