Separatie moet teruggedrongen worden

01/10/2008 11:51

Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVVP)

Separeren grijpt diep in in het leven van de patiënt en is ingrijpend voor de mensen die het moeten uitvoeren. De beslissing tot separatie moet daarom zeer zorgvuldig worden overwogen. Vandaar dat het ook veel aandacht krijgt binnen de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP). Binnenkort verschijnt de richtlijn Besluitvorming dwang: opname en behandeling, die speciaal voor psychiaters is opgesteld, en dient om psychiaters te ondersteunen in het besluitvormingsproces aangaande het separeren.

Parlementair onderzoek niet aangewezen:

Separeren gebeurt niet zomaar. Het gaat hierbij om bijzondere patiënten in bijzondere situaties. Naast de ontwikkeling van de richtlijn Besluitvorming dwang: opname en behandeling, heeft de koepelorganisatie GGZ Nederland de afgelopen jaren in meer dan 40 instellingen voorbereidingen getroffen voor acties om separatie terug te dringen. Daaruit volgen veel effectieve maatregelen die nu systematisch ingevoerd dienen te worden. Daarom vinden wij een parlementair onderzoek op dit moment voorbarig.

Separeerbeleid kan verbeteren .

Nederland was tot voor kort een van de weinige landen waar de mogelijkheid van dwangopname niet gepaard ging met mogelijkheden om dwangbehandeling en dwangmedicatie toe te passen. Vandaar dat de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie al langer pleitte voor het opnemen van dwangbehandeling en dwangbeleid in de nieuwe regeling ter vervanging van de Wet Bijzondere opnemingen psychiatrische ziekenhuizen (Wet Bopz). Inmiddels is via de recente wetswijziging 30.492 meer ruimte hiervoor ontstaan. Die ruimte moeten we benutten. Het toepassen van dwangmedicatie kan de duur van de separatie aanmerkelijk terugdringen en de kwaliteit van leven van de patiënt doen toenemen.

Investeer actief in best practices

Er zijn inmiddels goede alternatieven ontwikkeld voor separatie; de NVvP adviseert om deze verder uit te bouwen. Dwangmaatregelen in de psychiatrie zullen nooit helemaal te voorkomen zijn, maar een substantiële vermindering is haalbaar; bovendien wordt actief gezocht naar vormen van dwang die minder onacceptabel zijn voor de betrokkene. Dat vraagt een doorstart van de succesvolle projecten van de laatste jaren: "op weg naar een bijna separeer-vrij Nederland". Daaruit kunnen werkzame best practices worden beschreven, die nadien met verplichtend karakter kunnen worden ingevoerd.





http://www.nvvp.net

http://www.nvvp.net