SGP


29 - 09 - 08 | Winkeltijdenwet weer opgerekt

De Winkeltijdenwet is krachteloos. Steeds weer wordt er door ondernemers met succes geprobeerd om uit te
komen onder het verbod op zondagsopenstelling. De ene winkel bedenkt allerlei feestdagen, de andere winkel
doet zich voor als een avondwinkel en een derde claimt toeristisch te zijn. Gemeenten treden daar niet tegen
op of voelen zich gedwongen om ontheffingen te verlenen, terwijl zij dat niet willen.
De SGP vindt dat het nu echt eens afgelopen moet zijn met deze uitholling van de Winkeltijdenwet. Van der Vlies wil dat dit kabinet waarin bewindslieden van CDA en CU op sleutelposten zitten nu de kans hebben om hier echt wat aan te doen: de deur op slot. De SGP vindt de zondag te heilig om aan allerlei onrust en commercie over te
geven.


________________________________________

Schriftelijke vragen van het lid Van der Vlies (SGP) aan de minister van Economische Zaken over uitholling van de Winkeltijdenwet 29 september 2008


1. Hebt u kennis genomen van het bericht dat winkels in Amsterdam-Noord op basis van allerlei soorten feestdagen een ontheffing aanvragen om op zondag open te zijn, wat er feitelijk toe leidt dat deze winkels permanent op zondag open zijn?


2. Zijn volgens de regering de bepalingen in artikel 4 van de Winkeltijdenwet waarin openstelling van winkels op zondag wegens âplotseling opkomende bijzondere omstandighedenâ en ten behoeve van âbijzondere gelegenheden van tijdelijke aardâ wordt toegestaan bedoeld om permanente openstelling van winkels op zondag toe te staan?


3. Vindt de regering het logisch om een ontheffing te verlenen wegens allerlei nationale feestdagen in andere landen?


4. Is de regering bereid maatregelen te nemen om te voorkomen dat het uitgangspunt van de wet - winkelsluiting op zondag â door winkeliers volledig wordt genegeerd?


5. Is de regering bereid om in het voorstel tot wijziging van de Winkeltijdenwet tevens een wijziging van artikel 4 voor te stellen om verdere uitholling van de Winkeltijdenwet tegen te gaan waarin in ieder geval openstelling voor feestdagen in andere landen verboden wordt?


6. Is de regering tevens bereid om alsnog maatregelen te nemen om de openstelling van gewone winkels op zondag op basis van de regeling voor avondwinkels tegen te gaan, nu blijkt dat op steeds meer plaatsen supermarkten van deze regeling gebruik maken?


7. Is de regering bereid nu definitief elke mogelijkheid uit de Winkeltijdenwet te schrappen die naast de winkelopenstelling op twaalf zondagen extra mogelijkheden geeft voor zondagsopenstelling op niet door de wetgever bedoelde wijze, opdat de Winkeltijdenwet weer daadkrachtig kan worden gebruikt om (ruime) zondagsopenstelling tegen te gaan?

Van der Vlies

Winkeltijdenwet weer opgerekt