Gemeente Coevorden

Gemeente Coevorden verwerkt 280 aanvragen bouwvergunningen in 2007

De gemeente Coevorden heeft vorig jaar 270 keer een bouwaanvraag afgehandeld binnen de wettelijke termijn van zes of twaalf weken. Het totale aantal aanvragen voor een bouwvergunning bedroeg in dat jaar 280; in tien gevallen is een aanvraag voor een bouwvergunning verdaagd met zes weken. Het percentage verdagingen komt daarmee op 3,6 procent.

Dat staat in het verslag van over de verdagingen in 2007 dat ter kennisname aan de gemeenteraad wordt aangeboden. Hieruit blijkt dat de gemeente Coevorden in verreweg de meeste gevallen binnen de wettelijke termijn de bouwaanvragen afhandelt.

Verdagingen
In de Woningwet is geregeld dat gemeenten de aanvraag voor een bouwvergunning kunnen verdagen met zes weken. Voor een lichte bouwvergunning moet normaal gesproken binnen zes weken na de aanvraag een beslissing worden genomen. Op een aanvraag voor een reguliere bouwvergunning moet de gemeente binnen twaalf weken na ontvangst een besluit nemen. Voor de reguliere bouwvergunning die in twee fasen wordt verleend, geldt dat steeds binnen 6 weken na de aanvraag beslist moet worden. Deze beslistermijnen zijn fataal: als binnen de termijn geen besluit is genomen wordt de bouwvergunning van rechtswege verleend.
Door in tien gevallen gebruik te maken van de bevoegdheid om het besluit uit te stellen, kon de gemeente Coevorden voorkomen dat deze bouwvergunningen formeel geweigerd hadden moeten worden. Dit kon eenvoudig voorkomen worden, bijvoorbeeld door een wijziging of een aanvulling in de aanvraag. De gemeente Coevorden zet in dit soort gevallen in op een extra service voor de inwoners door de doorlooptijd te verlengen door middel van een verdaging. Verdaging wordt in dit soort gevallen toegepast als praktisch instrument om de aanvrager de gelegenheid te geven de bouwaanvraag aan te passen.