Stadsdeel Amsterdam Centrum


'Zon op je Dak': subsidie duurzame energie


1 oktober 2008

Tijdens de campagne 'Zon op je Dak', die duurt van 16 september tot en met 31 december, geven de Amsterdamse stadsdelen in samenwerking met de provincie Noord-Holland particulieren flinke subsidie voor duurzame energietechnieken, zoals zonnepanelen en zonneboilers.

De gemeente Amsterdam vindt het belangrijk om te investeren in een beter klimaat. Met het klimaatprogramma 'Nieuw Amsterdams Klimaat' wil Amsterdam samen met het bedrijfsleven en burgers de CO2-uitstoot zoveel mogelijk terugdringen. 'Zon op je Dak' is een onderdeel van dit programma. Er is subsidie beschikbaar voor onder andere zonnepanelen, zonneboilers, ultra hoog rendementketels, warmtepompboilers en kleinschalige windenergie (10 kW).

Aanvragen
U kunt een aanvraag voor subsidie indienen via de website www.klimaat.amsterdam.nl/zonopjedak. Hier staan ook de campagnevoorwaarden. Voor stadsdeel Centrum gelden bovendien aanvullende voorwaarden. Aangezien het stadsdeel grotendeels beschermd stadsgebied is, is voor de meeste locaties voor de plaatsing van onder andere zonnepanelen een bouwvergunning nodig. U vraagt deze aan bij het Bouwloket van het stadsdeel, nadat u uw subsidieaanvraag heeft ingediend. Er is een beperkt budget beschikbaar. Mocht uw aanvraag binnenkomen nadat het subsidieplafond is bereikt, dan wordt u op een wachtlijst geplaatst. Heeft u vragen over de subsidie, dan kunt u mailen naar zonopjedak@dmb.amsterdam.nl

Aanschaf
Na de bevestiging van de subsidieverstrekking heeft u maximaal zes weken de tijd om de duurzame techniek aan te schaffen cq. opdracht te verstrekken aan de installateur voor levering. Als u op de aanmelding te horen krijgt dat u op een wachtlijst voor subsidie bent geplaatst, dan gaat deze termijn van zes weken pas in zodra u bericht heeft gekregen dat u daadwerkelijk voor subsidie in aanmerking komt. Bent u verplicht om een vergunning aan te vragen, dan wordt de termijn van zes weken met nog eens zes weken verlengd.

Uitzonderingen
Bij het aanbrengen van de energiebesparende voorzieningen op/bij Rijksmonumenten is altijd een (volledige) monumentenvergunning noodzakelijk. Voor de proceduretijd voor een monumentenvergunning (uov-procedure) is 4-6 maanden nodig en deze kan niet korter. Voor gemeentelijke monumenten ligt de proceduretijd voor een monumentenvergunning in combinatie met een bouwvergunning rond de 16 weken (13 + 3).

Ook kan niet in alle gevallen een vergunning worden verstrekt voor energiebesparende voorzieningen op daken van monumenten. Een aanvraag voor vergunning wordt per geval beoordeeld.

Meer informatie

www.klimaat.amsterdam.nl