Innovatie RWE noodzakelijk voor windenergie op zee

01/10/2008 10:38

RWE Energy Nederland N.V.

RWE gaat voor haar windparken op de Noordzee een voor Nederland nieuwe techniek gebruiken. Het gaat om een innovatieve betonnen voetconstructie voor op de zeebodem. Deze constructie is nodig om de stabiliteit en veiligheid van de tot nu toe grootste windmolens op de Noordzee te waarborgen. De windmolens zijn 90 meter hoog en hebben wieken met een doorsnede van 126 meter.

De in totaal 400 molens staan in twee parken op circa 75 kilometer uit de Hollandse kust in waterdieptes tot 30 meter. Alleen hier is nog ruimte om bij te dragen aan de Nederlandse duurzaamheiddoelstellingen van 6000 MW in 2020.

De twee parken "Tromp" en "De Ruyter" van RWE leveren in totaal 2000 MW groene stroom. Daarnaast wordt waardevolle ervaring opgedaan voor verdere ontwikkelingen. Het vermogen van 2000 MW komt overeen met het jaarverbruik van 2,5 miljoen huishoudens.

Primeur

Voor de plaatsing van de molens op de Noordzee gaat RWE een innovatieve techniek gebruiken. Het betreft een betonnen voetconstructie in de vorm van een omgekeerde trechter met een doorsnede van 30 meter. De trechter wordt gevuld met zand. Alleen op deze voetconstructie is het mogelijk om onder de meest extreme weersomstandigheden de stabiliteit en veiligheid van de molens te waarborgen. De betonnen voetconstructie heeft het kwaliteitskeurmerk van certificeringinstituut 'Det Norske Veritas' (DNV) verkregen en is een primeur voor Nederland.

De betonnen voetconstructie is ook gunstig voor het onderwaterleven omdat, in tegenstelling tot de gebruikelijke stalen palen, niet hoeft te worden geheid. Daarnaast is beton duurzamer en zijn de kosten lager en stabieler dan staal.

MER

In april 2008 heeft RWE haar plannen voor de twee windparken bekend gemaakt. In januari 2009 verwacht RWE de MER (Milieu Effect Rapportage) voor het eerste windpark klaar te hebben. In 2012 wil RWE de eerste windturbine laten draaien. Hierbij geldt het voorbehoud dat de vergunningen binnen de voorgeschreven termijnen zijn behandeld en de benodigde subsidies zijn toegekend.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl