30 sep 2008
Nummer: 067
Nederland heeft de gastronomie ontdekt. De professionalisering van de
gastronomische sector heeft de laatste jaren een grote vlucht genomen
en het publiek heeft ook een groeiende belangstelling voor bijzondere
culinaire en gastronomische ontwikkelingen. Een aantal belangrijke
spelers in de sector heeft dan ook het initiatief genomen om de
krachten verder te bundelen. Op 1 oktober, voorafgaande aan de opening
van het Wagenings Food4You festival, tekenen zij een
samenwerkingovereenkomst die leidt tot de formele oprichting van de
Gastronomy Group.
De organisaties die het initiatief hebben genomen tot de oprichting
zijn: Wageningen UR, Rijn IJssel Vakschool Wageningen, Hoge
Hotelschool Maastricht, Foodstep bv, de Academie voor Gastronomie van
Peter Klosse, Food & Nutrition Delta, Food Valley en Koninklijk Horeca
Nederland. Met deze initiatiefnemers vormen een deskundige, brede en
unieke doorsnede door wat de Nederlandse gastronomische sector op dit
moment heeft te bieden.Â
De Gastronomy Group is gestoeld op de visie dat gastronomie nationaal
en internationaal op een hoger peil gebracht kan worden. De groep wil
dat bereiken door het versterken van de maatschappelijke aandacht voor
het maken van bewuste keuzes in smaakvolle, gezonde en veilige voeding
in relatie tot levensstijl. Daarvoor is kennisontwikkeling en
kennisbenutting onontbeerlijk. Deze moet worden versterkt door het
stimuleren van interactie tussen ondernemers en medewerkers, overheid,
maatschappelijke organisaties, onderzoek- en onderwijsinstellingen.Â
Wageningen UR noemt dat co-innovatie. De Gastronomy Group wil
gezamenlijk onderzoek en onderwijs programmeren. Doorstroming van de
ontwikkelde kennis naar ondernemers en burgers is daarbij van het
allergrootst belang.
De deelnemers aan de Gastronomy Group hebben al een aantal
initiatieven op stapel staan. Wageningen UR is bezig met het
opzetten van een Master of Science programma op het gebied van
gastronomie. Om daarvoor aansluiting te krijgen het HBO worden
onderwijsmodules ontwikkeld. En sowieso staat een verbeteren van de
doorstroom tussen MBO, HBO en WO op de agenda. Een specialisatie
Gastronomie moet al in het cursusjaar 2009-2010 van start gaan. Er
wordt gewerkt aan een cursus Science for creative cooks die in 2009
van start gaat. Op het terrein van de relatie voeding en gezondheid
staan lezingen en workshops op stapel voor diabetes- en coeliakie
âpatiënten.
De Gastronomy Group en haar activiteiten staan open voor deelname van
andere partijen die geïnteresseerd zijn in het versterken van
gastronomie nationaal en internationaal.
De websites van de leden van de Gastronomy Group: www.wur.nl -
http://www.foodnutritiondelta.nl - www.foodstep.com -
http://www.rijnijssel.nl - http://www.mbahoteltourism.com -
http://www.foodvalley.nl - http://www.academievoorgastronomie.nl -
http://www.horeca.org Â
Contact
Simon Vink
Corporate Communicatie
tel. 0317-482466 (ook buiten kantooruren)
simon.vink@wur.nl