30 sep 2008
Nummer: 067

Nederland heeft de gastronomie ontdekt. De professionalisering van de gastronomische sector heeft de laatste jaren een grote vlucht genomen en het publiek heeft ook een groeiende belangstelling voor bijzondere culinaire en gastronomische ontwikkelingen. Een aantal belangrijke spelers in de sector heeft dan ook het initiatief genomen om de krachten verder te bundelen. Op 1 oktober, voorafgaande aan de opening van het Wagenings Food4You festival, tekenen zij een samenwerkingovereenkomst die leidt tot de formele oprichting van de Gastronomy Group.

De organisaties die het initiatief hebben genomen tot de oprichting zijn: Wageningen UR, Rijn IJssel Vakschool Wageningen, Hoge Hotelschool Maastricht, Foodstep bv, de Academie voor Gastronomie van Peter Klosse, Food & Nutrition Delta, Food Valley en Koninklijk Horeca Nederland. Met deze initiatiefnemers vormen een deskundige, brede en unieke doorsnede door wat de Nederlandse gastronomische sector op dit moment heeft te bieden.Â

De Gastronomy Group is gestoeld op de visie dat gastronomie nationaal en internationaal op een hoger peil gebracht kan worden. De groep wil dat bereiken door het versterken van de maatschappelijke aandacht voor het maken van bewuste keuzes in smaakvolle, gezonde en veilige voeding in relatie tot levensstijl. Daarvoor is kennisontwikkeling en kennisbenutting onontbeerlijk. Deze moet worden versterkt door het stimuleren van interactie tussen ondernemers en medewerkers, overheid, maatschappelijke organisaties, onderzoek- en onderwijsinstellingen. Wageningen UR noemt dat co-innovatie. De Gastronomy Group wil gezamenlijk onderzoek en onderwijs programmeren. Doorstroming van de ontwikkelde kennis naar ondernemers en burgers is daarbij van het allergrootst belang.

De deelnemers aan de Gastronomy Group hebben al een aantal initiatieven op stapel staan. Wageningen UR is bezig met het opzetten van een Master of Science programma op het gebied van gastronomie. Om daarvoor aansluiting te krijgen het HBO worden onderwijsmodules ontwikkeld. En sowieso staat een verbeteren van de doorstroom tussen MBO, HBO en WO op de agenda. Een specialisatie Gastronomie moet al in het cursusjaar 2009-2010 van start gaan. Er wordt gewerkt aan een cursus Science for creative cooks die in 2009 van start gaat. Op het terrein van de relatie voeding en gezondheid staan lezingen en workshops op stapel voor diabetes- en coeliakie âpatiënten.

De Gastronomy Group en haar activiteiten staan open voor deelname van andere partijen die geïnteresseerd zijn in het versterken van gastronomie nationaal en internationaal.

De websites van de leden van de Gastronomy Group: www.wur.nl - http://www.foodnutritiondelta.nl - www.foodstep.com - http://www.rijnijssel.nl - http://www.mbahoteltourism.com - http://www.foodvalley.nl - http://www.academievoorgastronomie.nl - http://www.horeca.org Â

Contact
Simon Vink
Corporate Communicatie
tel. 0317-482466 (ook buiten kantooruren)
simon.vink@wur.nl