KNMG

Debat 'Autonomie of samenwerking in de spreekkamer '

georganiseerd door District Twente

Datum01-10-2008 t/m 01-10-2008
LocatieTwentezaal Ziekenhuis Twenteborg, Almelo

Debat

"Autonomie of samenwerking in de spreekkamer"

van

KNMG district XVII Twente

Inmiddels kennen alle artsen het bestaan van de WGBO. Maar, kent iedere arts de WGBO? Daar lijkt het niet op: desgevraagd worden vooral de rechten van de patiënt en de plichten van de arts genoemd. Dat in de WGBO ook plichten van de patiënt genoemd worden is veel minder bekend. Om duidelijker te belichten dat voor een optimaal behandelresultaat zowel de arts als de patiënt zich maximaal dienen in te spannen heeft de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg in 2007 een tweetal publicaties doen verschijnen. Dit zijn het rapport 'Vertrouwen in de arts' en het signalement 'Goed patiëntschap'. Zie voor de volledige tekst www.rvz.net onder 'publicaties'.

In het rapport 'Vertrouwen in de arts' bespreekt de RVZ de veranderende omgeving van de arts: niet alléén de professionele competentie bepaalt vandaag de dag diagnostiek en therapie. Factoren als inbreng van de patiënt, protocollen/richtlijnen, niet verzekerde zorg, belangen van de instelling en werken in teamverband krijgen steeds meer invloed. Er is (nog??) wel vakinhoudelijke autonomie, maar wel binnen door anderen bepaalde kaders. In dit licht moeten artsen (en uiteraard andere zorgprofessionals) zich inspannen om het vertrouwen in de professie te behouden. Dat betekent enerzijds een goed werkend intern kwaliteitsbeleid, anderzijds transparantie naar de maatschappij over de werking en uitkomsten van dat kwaliteitsbeleid. Samenwerking met andere actoren is daarbij onmisbaar: patiënten, instellingen, zorgverzekeraars, inspectie. Maar die actoren moeten óók transparant zijn over~ en integer zijn in hun handelen.

Het signalement 'Goed patiëntschap' gaat in op de verantwoordelijkheden en verplichtingen van patiënten. Tot nu toe weinig besproken en een gevoelig onderwerp: de discussie belandt al snel in de sfeer van 'eigen schuld, dikke bult'. Op zich zijn de onderdelen van 'goed patiëntschap' niet opzienbarend: normale omgangsvormen, zakelijke verplichtingen nakomen en meewerken aan de behandeling. In het laatste onderdeel liggen de meeste kansen op verbetering van gezondheid en doelmatigheid, maar zijn de mogelijkheden om de patiënt ertoe te brengen daadwerkelijk mee te werken beperkt. De RVZ geeft een toetsingskader om het brede scala aan mogelijkheden (van stimuleren tot afdwingen) te kunnen beoordelen. Op basis van dat toetsingskader adviseert de RVZ over eventueel te nemen maatregelen.

Deze avond worden beide publicaties toegelicht, worden mogelijkheden om uw patiënt tot medewerking te bewegen besproken en is er veel ruimte voor discussie onder leiding van een in deze materie ingevoerde advocaat.

PROGRAMMA
19.00 uur Ontvangst

19.30 uur Opening door districtsvoorzitter de heer R. Gardenbroek, arts M&G

Intro

19.50 uur Mw. Prof. Dr. D. Braat, Kroonlid RVZ en voorzitter van het stafconvent van UMC St. Radboud; bespreekt de kernpunten uit het advies 'Vertrouwen in de arts' en het signalement 'Goed Patiëntschap' van de RVZ'

20.25 uur Pauze

20.40 uur Mw. T.F.M. Vessies, GZ-psycholoog, docent communicatie en samenwerking, Universiteit Groningen

21.15 uur Discussie o.l.v. mr. S.S.Rijpma, advocaat bij Damsté Advocaten

22.30 uur Afsluiting

Locatie:
Twentezaal Ziekenhuis Twenteborg
Zilvermeeuw 1,7609 PP Almelo

Aanmelden is mogelijk tot 25 september 2008
Per antwoordkaart of, bij voorkeur, via het antwoordformulier op de website: http://knmgtwente.org