Rijksuniversiteit Groningen

Biomechanical determinants of the jumper's knee in volleyball

Datum: 01 oktober 2008

Promotie: R.W. Bisseling, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Biomechanical determinants of the jumper's knee in volleyball

Promotor(s): prof.dr. Th. Mulder

Faculteit: Medische Wetenschappen

Verkeerde landingstechniek leidt bij volleybal tot springersknie

Veel volleyballers hebben last (gehad) van een springersknie. De klachten: gevoeligheid en pijn aan de knieschijfpees tijdens het sporten, maar ook tijdens dagelijkse activiteiten als langdurig zitten en traplopen. Hierdoor kan de sporter minder intensief of tijdelijk niet sporten. Soms moet een sporter zelfs zijn gehele sportcarrière opgeven.

Bisseling onderzocht de bewegingspatronen van verschillende groepen volleyballers. Van gezonde volleyballers en van geblesseerde volleyballers met een springersknie werden de bewegingspatronen van de sprong en landing gemeten met behulp van high speed camera's en een krachtenplatform. Uit de analyse blijkt dat volleyballers die tijdens met name het eerste gedeelte van de landing weinig inveren een verhoogd risico lopen op het ontwikkelen van een springersknie. Deze 'stijvere landingstechniek' veroorzaakt een grotere krachtontwikkeling rondom het kniegewricht en kan leiden tot overbelasting van de knieschijfpees, met een springersknie tot gevolg.

Rob Bisseling (Bedum, 1977) studeerde Bewegingswetenschappen te Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek binnen het Universitair Centrum voor Sport, Bewegen en Gezondheid, een initiatief van het Centrum voor Bewegingswetenschappen en het Centrum voor Sportgeneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Het onderzoek werd (mede) gefinancierd door het Ministerie van VWS. Bisseling is thans programmamedewerker bij het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen.