CPNB


Persbericht 10-9-2008
Rijksmuseum toont originele illustraties van Penseelwinnaars 2008 Sinterklaas en de Nachtwacht

Penselen in het Rijksmuseum

Van 1 tot en met 26 oktober zijn originele kinderboekillustraties van de zes Penseelwinnaars 2008 te zien in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Uit elk van de boeken wordt een selectie getoond van originele tekeningen en voorstudies met teksten van de winnende illustratoren. Onder meer uit Sinterklaas van Charlotte Dematons (Gouden Penseel), die voor deze presentatie, getiteld Penselen in het Rijksmuseum, speciaal een affiche ontwierp.

Penselen in het Rijksmuseum is de eerste presentatie van een nieuwe samenwerking tussen Stichting CPNB en het Rijksmuseum. Doel is prentenboekillustraties een eigen platform te bieden en kinderen naar kunst te leren kijken met behulp van de illustraties die zij kennen uit hun eigen kinderboeken.

Bij de presentatie Penselen in het Rijksmuseum is een educatief programma ontwikkeld. Voor kinderen tussen 6 en 12 jaar is er een Penselen-wandeling door het Rijksmuseum. Samen met een rondleider bekijken de kinderen de illustraties en zoeken zij naar verschillen en overeenkomsten met de schilderijen uit de 17de eeuw. Deze Penselen-wandelingen vinden ook op 3 vrijdagavonden plaats (tot 20.30 uur). Tevens geven de prijswinnaars Charlotte Dematons, Marije Tolman en Harriët van Reek op vrijdagavond een lezing.

Op woensdagmiddag 8, 15 en 22 oktober geven de winnaars een workshop voor kinderen in het Infocentrum van het museum (tuin Jan Luykenstraat). Voor het gehele programma rondom Penselen in het Rijksmuseum kijk op: www.rijksmuseum.nl/penselen.

In totaal zijn vanaf woensdag 1 oktober - de eerste dag van de Kinderboekenweek - circa 25 originele illustraties te zien uit de zes winnende kinderboeken van 2008. Naast Sinterklaas van Dematons zijn dat Mijnheer Eekhoorn en de eerste sneeuw van Sebastian Meschenmoser (Zilveren Penseel), Letterdromen met Do van Harriët van Reek (Zilveren Penseel), Mejuffrouw Muis en haar heerlijke huis van Marije Tolman (Vlag en Wimpel), De eend, de dood en de tulp van Wolf Erlbruch (Vlag en Wimpel) en Mijn trui van Audrey Poussier (Vlag en Wimpel).