Limburgers geloven in geluksgetallen
30/09/2008 22:44
Krasloten
Rijswijk, 30 september 2008 - Limburgers zijn bovengemiddeld bijgelovig. Uit onderzoek in opdracht van Krasloten voor de introductie van kraslot 'Gouden 7' blijkt dat tweederde van de Limburgers een geluksgetal heeft en gebruikt. In de rest van Nederland is dat iets meer dan vijftig procent. Het getal zeven wordt landelijk het vaakst ingezet om geluk te brengen. Deskundigen laten weten dat het magische getal niet voor niets zo veel invloed wordt toegedicht.
Een analyse van De Lotto, de moedermaatschappij van Krasloten, was de aanleiding voor het landelijke onderzoek. Hieruit bleek namelijk dat 30 procent van de abonnees een zeven kiest bij het automatisch meespelen met Lotto. "Dat is bovenmatig veel," zegt Jaap Stavast, directeur Technologie & Ontwikkeling van De Lotto. "Is dat toeval, of zijn Nederlanders bijgelovig? Dit hebben we laten onderzoeken en het blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders een geluksgetal heeft (55%) en dat de zeven hierbij het populairst is."
Bijgeloof in Limburg
Tweederde van de Limburgers (64%) heeft een geluksgetal, tegen 55 procent in heel Nederland. Daarmee zijn Limburgers net zo bijgelovig als de Randstedelingen, die met 67 procent ook behoorlijk boven de rest van het land uitspringen. Albert van der Zeijden, van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur, zegt: "In Katholieke regio's is het openlijke bijgeloof sterker. Hoe zuidelijker je komt hoe bijgeloviger de mensen zich gedragen. Dat blijkt uit allerlei rituelen. In het verkeer bijvoorbeeld. Het inzegenen van scooters komt in het zuiden veel voor. Tegenwoordig hebben sommige priesters dat zelfs weer opgenomen in hun programma."
Waarom geluksgetallen?
Volgens Dr. Ir. Sytze Kingma, socioloog aan de VU Amsterdam, is een verklaring voor het geloof in geluksgetallen dat mensen er zekerheid mee kunnen creëren in onzekere situaties: "Het geeft iets van houvast. Dit geldt voor kansspelers, maar bijvoorbeeld ook voor straaljagerpiloten in Irak."
De zeven brengt ons geluk
De zeven is voor 20 procent van de Limburgers het favoriete geluksgetal.
Ook blijkt uit het landelijk onderzoek dat de 7 populairder is onder oudere respondenten dan onder de groep jongeren. Dertien procent van de jongeren gelooft in de 7 ten opzichte van 31% van de groep 55 tot 65 jarigen.
Populairste geluksgetallen - Top 3
Limburg
1. Zeven (20%)
2. Dertien (11%)
3. Drie (11%)
Nederland
1. Zeven (21%)
2. Dertien (13%)
3. Acht (10%)
"De populariteit van de zeven in Nederland komt door de invloed van de Bijbel waarin de zeven een heilig getal is," zegt Albert van der Zeijden, van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur. Prof. dr. Robert Tijdeman, hoogleraar wiskunde aan de Universiteit van Leiden en vooraanstaand onderzoeker in de getaltheorie zegt: "De populariteit kan mogelijk ook te maken hebben met dobbelen. Dat is een heel oud spel, en statistisch gezien gooi je met twee dobbelstenen het vaakst een zeven."
Bijgeloof in de winkel
80 procent van de Limburgers zegt behoefte te hebben aan meer geluk. Met name geluk in het spel, zo blijkt. Want de meeste Limburgers (25%) zetten hun geluksgetal vooral in bij spelletjes en kansspelen. Dit bijgeloof is vaak ook op de winkelvloer merkbaar. "Als er een grote prijs valt merk je de aantrekkingskracht", zegt William Tuhuten, filiaalhouder van Primera Tuhuteru in Roermond. "Men denkt dan dat er in die winkel vaker prijzen gaan vallen."
Krasloten komt met Gouden 7
Het nieuwe lot Gouden 7 heeft Krasloten speciaal ontwikkeld rond de magische kracht van de zeven. Krassers maken niet alleen kans op de hoogste krashoofdprijs ooit (777.777 euro), maar kunnen ook door de spelen op www.gouden7.nl verzeild raken in situaties die hun leven, voor even, compleet op z'n kop zetten.
Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.
http://www.gouden7.nl
www.krasloten.nl