CPNB


Persbericht 30-9-2008
Poëzie siert 54ste Kinderboekenweek
Gouden Griffel 2008 voor Kinderen van Amsterdam

De Gouden Griffel, de jaarlijkse prijs voor het mooiste oorspronkelijk Nederlandstalige kinderboek, gaat naar Kinderen van Amsterdam van Jan Paul Schutten. De auteur ontving de prijs vanavond op Het Lyrisch Kinderboekenbal uit handen van Carolien Gehrels, wethouder van Cultuur van Amsterdam Wereldboekenstad.

Het bal in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam werd gepresenteerd door Margreet Dolman in aanwezigheid van kinderboekauteurs, Griffel- en Penseelwinnaars, uitgevers, boekverkopers en bibliothecarissen, allen vergezeld van hun kinderen. De gasten konden zich na het openingsprogramma uitleven in het dichtlab, luisteren naar de gedichtenfluisteraar, beeldpoëzie mixen en zwieren op de dansvloer onder toezicht van een door jonge kunstenaars gemaakte reuze-Blauwbilgorgel.

De 54ste Kinderboekenweek heeft als thema poëzie. Tijdens de gehele Kinderboekenweek, van woensdag 1 t/m zaterdag 11 oktober, biedt NS jonge lezers gratis reizen met de trein aan op vertoon van het Kinderboekenweekgeschenk, Vlammen.

Gouden Griffel 2008
Jan Paul Schutten (1970, Vlissingen) studeerde communicatie en werkte daarna als reclametekstschrijver. In 2003 verscheen zijn eerste kinderboek Ruik eens wat ik zeg. Hiervoor ontving hij een Vlag en Wimpel. Kinderen van Amsterdam (Uitgeverij Nieuw Amsterdam) verhaalt de geschiedenis van Amsterdam via verhalen over kinderen uit de middeleeuwen tot en met de Tweede Wereldoorlog. De jury: `omdat dit boek je leert dat er onder het oppervlak heel veel verborgen ligt dat de moeite van het ontginnen waard is, omdat het origineel is en grappig en krachtig en rijk en omdat het heerlijk leest.'

Kinderboekenweekgeschenk, Prentenboekje, Rijksmuseum Amsterdam Het thema van de Kinderboekenweek 2008 is poëzie. Het motto Zinnenverzinzin is ontleend aan de titel van het gedicht dat Joke van Leeuwen speciaal hiervoor schreef. Hans Hagen schreef het Kinderboekenweekgeschenk, Vlammen. Het is in de Kinderboekenweek gratis bij aankoop van ten minste EUR 10,- aan kinderboeken en verschijnt in een recordoplage van 439.000 exemplaren. Het Prentenboekje van de Kinderboekenweek, Fiets, getekend door Charlotte Dematons, kost EUR 2,50.

Tijdens de week vinden in alle scholen, boekwinkels en bibliotheken in Nederland boekenfeesten plaats. Op woensdag 1 oktober, de eerste dag van de Kinderboekenweek, wordt in aanwezigheid van Marilène van Oranje en Charlotte Dematons, de presentatie Penselen in het Rijksmuseum geopend. De presentatie toont de originele illustraties uit de dit jaar met een Penseel bekroonde prentenboeken en toegekende Vlag en Wimpels. Zie ook www.kinderboekenweek.nl en
www.rijksmuseum.nl/penselen.

Download het Juryrapport (pdf)
Meer informatie over Jan Paul Schutten (pdf)