D66

Behoud Paleis op de Dam voor lokaal gebruik

30 september 2008

Vandaag werd in de Eerste Kamer gesproken over het voorstel herziening Wet Financieel Statuut Koninklijk Huis. De Eerste Kamerfractie van D66 leverde een schriftelijke inbreng.

Paleis op de Dam

In deze wet worden drie paleizen, waaronder het Paleis op de Dam, bij wet aan het staatshoofd ter beschikking gesteld. De Amsterdamse D66'er Petra Hoogerwerf vreest dat Amsterdam geen enkele zeggenschap meer heeft over de bestemming van het paleis. Naar aanleiding van haar opmerking in de Volkskrant van 5 september jl. vraagt senator Hans Engels de regering om opheldering over de lokale gebruiksmogelijkheden van het Paleis op de Dam.

Rol minister-president

Tevens maakt Engels kritische opmerkingen over de staatsrechtelijke gevolgen van de positie van de minister-president door dit wetsvoorstel. Volgens de fractie wordt de rol van de minister-president in verhouding tot de andere ministers te veel opgerekt. In een mogelijk toekomstig debat over de rol van de minister-president zou de aanstellingswijze van de premier meegenomen moeten worden, meent Engels.

Lees hier de schrijftelijke inbreng van Hans Engels.