Arcadis NV

Amersfoort, 30 september 2008

Opnieuw internationale prijs voor Station Bijlmer ArenA

Het station Amsterdam Bijlmer ArenA heeft dinsdag opnieuw een internationale prijs in de wacht gesleept. Het gaat om de Brunel Award. Deze wereldwijde ontwerpprijs wordt toegekend aan spoorweg architectuur en industriële ontwerpen die een bijzondere bijdrage leveren aan de kwaliteit van railinfrastructuur. Het station Amsterdam Bijlmer ArenA is een gezamenlijk ontwerp van de architecten van ARCADIS en het Britse Grimshaw in opdracht van ProRail en de gemeente Amsterdam. De uitreiking had plaats in Wenen door D. Perrauld, voorzitter van de jury in het kader van de jaarlijkse Watford Conference voor ontwerpers in de spoorsector.

De jury vindt dat het station een goede relatie representeert met de stedelijke omgeving. De open structuur van het gebouw zorgt voor een optimale transparantie, aldus het rapport. Perrauld voegde daaraan toe dat een goed ontwerp een station kan veranderen in een `landmark.

Eind juni won het station Amsterdam Bijlmer ArenA al een prestigieuze prijs van het Royal Institute of British Architects, de Britse branchevereniging van architecten. In april kreeg het station de Nederlandse BNA architectuurprijs `Gebouw van het Jaar 2008'. Verder is het gebouw genomineerd voor de The British Construction Industry Awards, de prestigieuze Britse Sterling Prize en een prijs van het World Architecture Festival die eind oktober in het Spaanse Barcelona wordt uitgereikt.

Hare Koninklijke Hoogheid Kroonprinses Máxima opende het station Amsterdam Bijlmer ArenA op 17 november 2007. Ruim tien jaar daarvoor begonnen de ontwerpwerkzaamheden. De architecten Jan van Belkum van ARCADIS en Neven Sidor van Grimshaw creëerden in gezamenlijkheid met de technische ingenieurs van ARCADIS dit bijzondere stationsgebouw. Het station werd samen met aannemer Besix Nederland en Buyck Steel Construction gebouwd. Het station verwerkt tot 60.000 reizigers per dag, met pieken van 25.000 reizigers in anderhalf uur bij grote evenementen in het nabijgelegen stadion.

ARCADIS is een internationale advies- en ingenieursorganisatie. Meer dan 13.500 mensen realiseren samen een concernomzet van EUR 1,5 miljard. ProRail zorgt voor 6.500 kilometer spoor, beheert 386 stations, zorgt voor capaciteit op het spoor, leidt het treinverkeer in goede banen en bouwt nieuwe spoorlijnen en nieuwe stations. Het nieuwe station is de entree naar het tweede uitgaanshart van Amsterdam. Duizenden forensen starten en eindigen hun werkdag in deze `kathedraal van de Bijlmer'.

Contact

Tim Preger
033 477 1151 of 06 2706 2406